Хто винен у нестачі ліків та кисню в обласній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського

Хто винен у нестачі ліків та кисню в обласній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського

Попри отримання від НСЗУ достатніх коштів для лікування хворих, в обласній лікарні зволікають із багатьма закупівлями, без яких нормальна робота закладу і лікарів неможлива

Цього понеділка, 29 березня 2021 року, довкола ситуації на КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради вчинився справжній скандал. Працівники «ковідної» реанімації обласної лікарні у Житомирі вимагають звільнення головного лікаря. Кажуть, що у закладі дефіцит кисню, не вистачає медикаментів для хворих, а лікарям не виплачують обіцяних доплат. Керівництво лікарні, в свою чергу, запевняє, що в лікарні всього достатньо. Ми спробували розібратися чи так це насправді.


Злочинне зволікання
Комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради є центром надання спеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги населенню Житомирщини. Це заклад, який забезпечує практично всі види високоспеціалізованої сучасної медичної допомоги, має вищу акредитаційну категорію і, за оцінкою Міністерства охорони здоров’я України, входить до  першої п’ятірки найкращих обласних лікарень України. Всього в лікарні працюють біля 1650 працівників, в тому числі понад 300 лікарів та біля 700 молодших спеціалістів з медичною освітою. 80% лікарів і 55% середніх медичних працівників мають вищу та першу кваліфікаційні категорії.

З листопада 2020 року лікарню, яка має забезпечувати багатопрофільну та вузькоспеціалізовану медичну допомогу, перепрофілюють під «ковідну» лікарню. Разом з тим заклад має бути повінстю забезпеченим усім необхідним для лікування хворих на COVID-19, в тому числі забезпеченим кисневим обладнанням та медикаментами згідно протоколу лікування.

 - У нас кисень сьогодні на одиниці, потрібно, щоб було хоча б три одиниці, тому що апарати не спрацьовують, - зізнається завідувачка відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Житомирської обласної лікарні Олена Шевчук.

Щодо нестачі кисню в лікарні, то нам вдалося знайти документи про закупівлю кисню. Проте з укладанням угоди медзаклад чомусь зволікав. За постійної потреби хворих в кисні обласна лікарня двічі оголошувала відкриті торги і двічі довелося визнавати їх такими, що не відбулися.


Лише 10 березня 2021 року лікарня таки уклала за переговорною процедурою довгоочікувану угоду на 2 млн 21 тис грн з ТОВ «КРІОГЕНСЕРВІС».


Залишається загадкою чому обласна лікарня не придбала кисень, як це робила раніше, - за спрощеною процедурою для COVID-закупівель. 

Також під час невеличкого мітингу на території лікарні, очільниця відділення інтенсивної терапії для післяопераційних хворих №1 Альона Шевчук, до речі - лікар-анестезіолог вищої категорії, зазначила, що вони працюють без належних засобів індивідуального захисту. Більш того, минулого  року деякій час взагалі не виділялися навіть захисні маски, після чого спостерігався вибух захворюваності на COVID-19 серед працівників лікарні.

В лікарні постійно не працюють ліфти, вони ламаються та застрягають з важкохворими під час транспортування. При цьому на одному ледь працюючому ліфті перевозять хворих на COVID-19 та хворих з іншими патологіями, що створює небезпеку поширення хвороби. Знову ж таки через зволікання в процесі закупівель договір на ремонт ліфта довелося чекати понад місяць.

 

Без ліків, безперебійників та МРТ

Також величезною проблемою, на якої наголошують і лікарі, і пацієнти, є хронічна недостача ліків. І це при тому, що на запити Національна служба охорони здоров’я надає відповіді, що Житомирська обласна клінічна лікарня стовідсотково забезпечується ліками. Саме теж, майже слово в слово, повторила на брифінгу в понеділок перший заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Остапченко.

Ми проаналізували та ретельно вивчили документи, які знаходяться в вільному доступі на сайті Національної служби здоров’я України. З’ясувалися деякі цікаві речі. Наприклад в списку залишків лікарських засобів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19 було зазначено кілько препаратів, але жоден з них не використовується для лікування «ковідних» хворих.


Зазначалися фізрозчини, «легкі» антибіотики, препарати для короткочасної анестезії при хірургічних втручаннях, але не було заявлених генеральним директором «Актемри», «сильних» антибіотиків, гормональних препаратів та інших ліків, які зазначені в протоколі лікування хворих на COVID-19, відповідно до якого і повинно відбуватися власне лікування. Більш того - понад місяць залишки прописані протоколом лікування медичні препарати залишаються майже на нулю. З кінця лютого по даний час в обласній лікарні обліковувалося ліків на трохи більше 30 тис грн.

У відділенні інтенсивної терапії № 1 досі немає жодного пристрою безперервного електроживлення. Це може привести до жахливих наслідків, адже зупинка апарату штучної вентиляції легень майже стовідсотково означає смерть пацієнта. Але замість безперебійників лікарня чомусь вирішує придбати 200 комплектів комп’ютерної техніки за 4 млн 320 тис грн .

Викликає обурення персоналу й пацієнтів постійні поломки апарату МРТ в обласній лікарні. Востаннє МРТ вийшов з ладу 20 лютого 2021 року. Певний час ніхто не чого не робив, і тільки через місяць, 18 березня 2021 року оголосили про закупівлю «Послуги з технічного обслуговування і ремонту апарату МРТ Achieva 1.5T Philips» вартістю в 325 000 грн.

Аукціон оголошено на 5 квітня цього року. Тобто якщо аукціон відбудеться, апарат запрацює в найліпшому випадку не раніше середини травня.

Водночас коштів, необхідних для таких закупівель, лікарні не бракує. Щомісяця за підписаною з Національною службою здоров’я України угодою медзаклад отримує близько 20 млн грн за основною угодою.

Оплата за основним договором про надання медичної допомоги НСЗУ

Окремо обласній лікарні сплачується за за медичні послуги Ковід-19 (31 пакет). Так 24 березня 2021 року згідно звіту служба перерахувала лікарні 7 млн 369 тис 304, 26 грн.

На запитання хто саме готує ці звіти та що в них міститься, нам не змогли надати відповіді, крім пояснення, що звіт готує начмед лікарні разом з фінвідділом. Тобто подробиці залишаються таємницею для працівників лікарні.

Будь яка перевірка здійснюється за сприянням власника лікарні. КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» належить Житомирській обласній раді. Не менш цікавим є те, що заступницею генерального директора з економічних питань в обласній лікарні працює Юлія Сокова - донька екс голови, а нині заступника голови Житомирської облради Володимира Ширми. Водночас дружина генерального директора лікарні Олена Леськів призначена ним на посаду завідуючої неврологічним відділенням обласної лікарні. Певно на об’єктивність за таких тісних родинних зв’язків розраховувати марно.

Єдине ми щиро сподіваємось, що на ситуацію довкола обласної лікарні та зволікань у закупівлі необхідних товарів та послуг, звернуть увагу в Міністерстві охорони здоров’я і ще до повного аудиту зобов’яжуть медзаклад повністю забезпечити усі потреби.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up