«Гривневі гойдалки»: чого чекати від курсу національної валюти?

«Гривневі гойдалки»: чого чекати від курсу національної валюти?
Фото : ТСН

Сказати, що динаміка курсу гривні протягом останніх кількох років нестабільна – не сказати нічого. І попри те, що останнім часом національна валюта закріпилася на більш-менш стійких позиціях, експерти попереджають – все може змінитися найближчим часом.

 

Як розповів політолог Володимир Піньковський, на курс гривні впливають багато факторів і, перш за все – валютні надходження від зовнішніх продажів продукції.

«Оскільки зовнішні продажі продукції до країн євроспільноти у нас зросли на чверть (це великий відсоток за останні півроку), то кількість надходження валюти – долар або пари євро-долар – теж значно збільшилися. Тобто експортери збільшили експорт за кордон згідно з умовами асоціації України з ЄС. Також ми отримали черговий закордонний транш від МВФ та іншу міжнародну допомогу, яка надходить від країн європейської спільноти та приватних донорів», – пояснює Володимир Піньковський.

Крім цього, за словами політолога, на ці процеси також впливають незначне внутрішньо-економічне зростання і сезонні надходження від працівників.

Відео дня

«За останні півроку збільшилась кількість сезонних працівників у таких країнах як Польща, Чехія, Словаччина та інші, а це означає, що з-за кордону вони везуть валюту – долар. Заробітчани провозять валюту на внутрішній ринок України, де обмінюють її у гривні.

У сумі всі ці речі й дали відносну стабільність курсу гривні до основних твердих світових валют», – зазначає експерт. На думку Володимира Піньковського, приблизно в такому коридорі 26-28 гривень курс гривні й протримається протягом поточного року. А от наступного року, за прогнозами політолога, ситуація може бути дещо складнішою, оскільки в 2018-у й подальші роки Україна повинна буде сплачувати великі борги та відсотки по взятим раніше кредитам, а тому має бути значний відтік золотовалютних резервів.

На початку липня гривня перестала укріплюватись. Чому?

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital розповідає:

«Початок липня позначився коливаннями курсу гривні. 6 липня Нацбанк послабив курс гривні до 26,12 грн/долар. Уже наступного дня національна валюта частково укріпилась.

Я поки не бачу підстав для особливого послаблення гривні. Я б це назвав – гривня перестала укріплюватись. Коливання навколо позначки 26 грн за долар – це нормальний процес в умовах режиму плаваючого валютного курсу. Тенденція, коли гривня варіює кілька копійок вверх, кілька копійок вниз буде зберігатись протягом літнього періоду» – зазначає експерт.

Хоча зараз ситуація стабільна, на кінець року очікується послаблення гривні до 28-28,5 за долар.

«Ми вже бачимо чітку тенденцію розширення торгового дефіциту. Поки цей ріст перекривається активним продажем валюти населенням (люди, як тільки бачать, що гривня укріплюється – активно продають долари), однак ближче до осені девальваційні тенденції повернуться. Різких стрибків курсу не відбудеться, але літня тенденція з надлишком валюти на міжбанку в найближчі місяці закінчиться», – поснює керівник аналітичного департаменту Concorde Capital.

Як ствержує Олександр Паращій, отримання чергового траншу від МВФ (а також кредитів від ЄС) можуть стримати девальваційні процеси, але загалом напрямок руху курсу гривні в осінні та зимові місяці це не змінить”.

Восени гривня може впасти до 28-29 грн/дол

Як пояснює головний економіст «Альфа-Банк Україна» Олексій Блінов, упродовж останніх місяців курс гривні на українському міжбанківському валютному ринку залишається стабільним завдяки сезонно низьким обсягам імпорту, що забезпечує збалансованість попиту та пропозиції.

«За підсумками останніх 12 місяців гривня увійшла до клубу стабільних валют: волатильність валютної пари дол/грн за останній рік була меншою за волатильність євро/дол. та суттєво меншою ніж у пари фунт стерлінгів/долар (волатильність – статистичний показник, що характеризує тенденцію коливання ціни – прим.автора).

Тобто такі ключові світові валюти, як євро та британський фунт коливалися в ціні з більшою амплітудою, ніж гривня. Причому в останні два місяці діапазон коливань курсу гривні до долара взагалі був близьким до абсолютного штилю» – пояснює Олексій Блінов.

Проте головний економіст «Альфа-Банк Україна» попереджає: нинішня ситуація «повного курсового штилю» не є сталою.

«Україна досі має суттєвий дефіцит зовнішньої торгівлі із тенденцією до його збільшення на тлі відновлення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту. Тобто на більш тривалій дистанції попит на валюту в Україні перевищуватиме її пропозицію, якщо не відбудеться суттєвого збільшення експорту або притоку капіталу ззовні.

Восени 2017 року зміна сезону зовнішньої торгівлі має погіршити ринкові умови для гривні, відновивши її ослаблення. Однак тиск на українську національну валюту не має бути великим: девальвація очікується на рівні близько 10% до нинішнього рівня, діапазон коливань 28-29 грн/дол», – підсумував Олексій Блінов.

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up