Ексклюзив: як «Роттердам+» став причиною підвищення щомісячної оплати житомирянам за електроенергію

Ексклюзив: як «Роттердам+» став причиною підвищення щомісячної оплати житомирянам за електроенергію

Це слово вже близько трьох років тримається на вустах українців. Але мало хто знає справжню суть формули «Роттердам+»  і те, чому саме вона стала причиною «схуднення наших гаманців». Про її скандальну долю та подальшу реалізацію в економічному секторі країни - далі в матеріалі.

Що таке «Роттердам +»?

     Дана формула запрацювала в Україні з травня 2016 року. Її запровадила Нацкомісія з урегулювання питань енергетики та комунальних послуг як схему розрахунку за  вартість вугілля для теплоелектростанцій. 

За власною сутністю на той час вона була дійсно необхідною для її попереднього запровадження, адже її необхідність пояснювалась потребою забезпечення стабільності  енергосистеми країни. Адже з початком війни на Донбасі родовища з антрацитовим вугіллям, якого реально потребують українські ТЕС, опинилися на окупованій частині України. Тому, аби енергогенеруючі компанії змогли закуповувати вугілля за кордоном у випадку припинення поставок з окупованих територій, ціну вирішили підняти до світового рівня. Так нам говорить влада, але правда набагато страшніша, аніж ми можемо собі тільки уявити…

Корупційна схема, що є гордістю наших чиновників

Приблизно таким сухим фактажем, що поданий канцелярською мовою, пишаються наші чиновники. І розповідають про те, як же класно, що колись вони придумали «Роттердам+». Приміром, чого тільки варта реакція колишнього гаранта України – Петра Порошенка, котрий навіть не приховував від ЗМІ власної радості від формули.

Відео дня

«Моя позиція: я прийняв закон про ринок, підписав закон про ринок електричної енергії. Закон позбавляє державу будь-яких регулювань. Я його підписав – і це є моя позиція. Прочитайте – там є всі відповіді», – з двояким трактуванням і суровою лаконічністю  прокоментував Порошенко.

Втім, чомусь саме той самий Порошенко замовчує факт того, що так звана  схема «Роттердам +» - наскрізь корупційна і водночас є джерелом надприбутків саме для виробників електрики – передовсім головному гравцю ринку компанії «ДТЕК». Тільки замисліться! Понад 80% теплової генерації і 85% видобутку вугілля в Україні належить групі Ріната Ахметова, що не може знівелювати факт його причетності до наживи українців на цій схемі. 

Як «Роттердам +» вплине на гаманці житомирян?

Мої думки стосовно того, що саме через цю формулу ми щомісяця сплачуємо шалені кошти за постачання до наших будинків електропостачання, підтвердилися в ході розмови з місцевим політологом Володимиром Піньковським, котрий ще раз підтвердив можливі припущення. Отож, почнімо по порядку. «Роттердам +» в першу чергу пов`язаний з постачанням вугілля на українські ТЕС. І це вугілля прибуває до нас з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, Росії та Казахстану, але нас реально обдурюють і на паперах демонструють те, що це вугілля є начебто привезеним з крупного голландського портового міста – Роттердам. І ось схема виглядає так: ми закуповуємо насправді вугілля у наших сусідів, але розповідаємо всім, що купуємо європейське вугілля, а воно ж зрозуміло, що коштує дуже дорого. І ось цю різницю і кладуть собі до кишень вищі ешелони української влади.

«Ціна для нас виходить дуже велика, бо ми платимо не реальні ціни, а платимо за те, що вони нам демонструють. Насправді, особисто я майже не вірю в те, що в найближчому майбутньому в Україні все ж таки скасують формулу «Роттердам+», а якщо це і зроблять, то я повірю в те, що влада дійсно намагається побороти корупційну складову», - з відчаєм підтверджує мої думки пан Володимир.

P.S. Близько два роки тому Національне антикорупційне бюро України подало до суду зі звинуваченням  найбільшої приватної вертикально-інтегрованої енергетичної компанії України – ДТЕК у веденні корупційної діяльності, пов`язаною з розкраданням державних коштів протягом 4-х років. Але вже уквально вчора, загальнонаціональні ЗМІ повідомили про те, що суд визнав доказову базу НАБУ проти ДТЕКу не надто повною, отож йомвірніше, як завжди, на злочини проти нації влада знову мовчки заплющить очі… 

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up