Доплата до пенсій, дешевша електроенергія, е-лікарняні – що чекає на нас у жовтні

Доплата до пенсій, дешевша електроенергія, е-лікарняні – що чекає на нас у жовтні

Про те, що нового чекати українцям у жовтні і як це відіб`ється на них, чекайте у нашому традиційному місячному огляді. 

Заощадливим – дешевше

З 1 жовтня українці сплачуватимуть менше за електроенергію. Однак є одне але – для того, аби одна кВт/год коштувала 1,44 грн, потрібно споживати до 250 кВт*год на місяць. Для всіх, хто споживає більше 250 кВт/год на місяць, ціна залишатиметься незмінною – 1,68 грн за весь обсяг споживання.

Завдяки розробленій Міністерством енергетики фінансовій моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) державні виробники електроенергії, НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго», які забезпечують виконання спецобов’язків, отримали право продавати весь обсяг своєї продукції на ринкових умовах. Завдяки отриманому доходу державна генерація компенсуватиме різницю між тарифами для населення і ринковою ціною електроенергії.

Відео дня

«Нова модель ПСО дає можливість державним компаніям стабілізувати та покращити свій фінансовий стан. Зі свого боку це дає змогу забезпечувати знижену ціну на електроенергію для вразливих верств населення», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Також у Міністерстві енергетики запевнили, що тарифи на електроенергію гарантовано будуть незмінними протягом всього опалювального сезону.

Доплата для мільйона пенсіонерів

З жовтня поточного року пенсіонери, яким виповнилося 75–80 років, будуть отримувати до 400 грн доплати до пенсій. Мінімальна пенсійна виплата для них встановлюється у розмірі 2,5 тис. грн за наявності страхового стажу 20/25 років і більше. Також у Мінсоцполітики додали, що підвищення стосуватиметься близько 1 млн пенсіонерів. 

Привіт, електронні лікарняні

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Про це повідомили під час спільного брифінгу представники Мінцифри, МОЗ, Мінсоцполітики та ПФУ.

Перші е-лікарняні почали видавати ще у червні цього року, саме тоді стартував перехідний період, а з жовтня всі заклади охорони здоров`я повністю переведені на електронний варіант цього документа. У МОЗ наголошують, що до єдиної інформаційної медичної системи за цей час вдалось підключити майже всі українські лікарні, а це близько 3 тисяч. Загалом сформували майже мільйон е-лікарняних.

На спеціальних тренінгах та вебінарах лікарів вчили, як правильно формувати медичні висновки і листки непрацездатності в електронному форматі та працювати з ними.

У МОЗ розповіли про принцип дії е-лікарняного: «Е-лікарняні будуть розділятися на дві частини. Медичний висновок – це документ після обстеження лікаря, у якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його у реєстрі та завіряє його електронним підписом. Ви отримаєте про це смс-повідомлення. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І там формується  електронний листок непрацездатності – це саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ. Роботодавець зможе побачити ваш лікарняний на порталі ПФУ». 

Медпрацівник буде нести особисту відповідальність за дані, внесені до електронного лікарняного, оскільки медичний висновок буде підписаний його електронним підписом. Якщо ж буде помічена спроба видати листок непрацездатності особі, яка не хворіла, медичний працівник і навіть весь заклад може бути позбавлений медліцензії. За цим стежитимуть робітники Фонду соціального страхування.

У Пенсійному фонді Україні наголосили на тому, що е-лікарняні прискорять отримання виплат. «Електронні листки непрацездатності формуються автоматично, що зручно для українців. Більше немає потреби збирати довідки та стояти у чергах. Це прискорить процес отримання виплат. До того ж кожен зможе перевірити інформацію про себе в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України. Завдяки цьому процес стане більш відкритим, а корупційні ризики зменшаться», – зазначив голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус.

Нові правила продажу алкоголю 

З 1 жовтня продавці алкогольних напоїв зобов`язані вказувати в чеку штрих-код марки акцизного податку. Таке правило діє, якщо продано всю пляшку або ж її відкрили. У разі, коли бармен готує коктейль, штрих-код потрібно вводити лише один раз – під час відкриття пляшки. Те ж саме діє щодо алкоголю на розлив. Ці правила стосуються усіх пляшок, що мають акциз нового зразка. 

Якщо ж продають алкоголь старого зразка, тобто без штрих-коду, це можна робити без введення і сканування. Але у такому разі потрібно дотриматися двох умов. По-перше, зберігати алкоголь в оригінальній заводській тарі, а друге – слідкувати за строком придатності. 

Додатковий вихідний

У жовтні на нас чекає, окрім традиційних, додатковий вихідний, та ще й не один. З нагоди святкування 14 жовтня Дня захисника України, яке цьогоріч припадає на четвер, вирішено зробити вихідний. Наступний день, 15 жовтня, теж будемо відпочивати. Але 23 жовтня його доведеться відпрацювати. Таким чином, з 14 до 17 жовтня включно українці будуть мати мінівідпустки. 

Анна Сергієнко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up