На зміцнення курсу гривні по відношенню до долара впливають сільське господарство, перерахування українських "заробітчан", високі ціни на сталь і руду на зовнішніх ринках і позитивні очікування населення.
Про це на конференції "Економіка України: виклики та перспективи" сказала головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан, повідомляє «Сегодня».
"Зараз кілька факторів впливають на курс. Є сезонні чинники, які проявляються у нас зазвичай влітку і навесні, і ніхто не нервує з приводу кризи зараз, очікування населення щодо валютного курсу позитивні. Є фактор, пов'язаний з сільським господарством, коли аграріям необхідно купувати добрива. це, в основному, дрібні компанії. Те, що вони отримали від врожаю в минулому році, вони конвертують і купують добрива. частково це, звичайно, імпорт. Але також частково їм потрібно оплачувати багато витрат на внутрішньому ринку на посівну ампанію. Тому ось такі два фактори - вони зіграли роль ", - сказала аналітик.
Також, за її словами, є ще один важливий фактор, якого статистика поки не показує. "Швидше за все збільшилися перерахування від наших працівників за кордоном. Дуже багато людей їде в Польщу. Там зареєстровано понад мільйон офіційно працюючих українців. У статистиці ми не бачимо, щоб сильно збільшився приплив грошей від них. Але я думаю, що статистика просто не все враховує , і ці гроші приходять в країну. Тому така ситуація на валютному ринку і створилася ", - вважає Бєлан
Олена Бєлан прогнозує, що до кінця року гривня може просісти до 10%. "Я думаю, що ніякого вибуху не буде. Але восени у нас, як правило, на курс впливає більше факторів, які послаблюють валюту. Зараз ще що підтримує курс? Високі ціни на сталь і руду на зовнішніх ринках. Але вони вже знижуються, поступово буде заходити менше валютної виручки. Це не означає, що буде різка девальвація. Можливо, якийсь час буде підвищений попит на валюту. Невелика девальвація цілком можлива до 10% до кінця року ", - підсумувала Олена Бєлан.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер