Чому ціна газу для населення України 235 доларів, а на ринках Євросоюзу – нижче 120?

Чому ціна газу для населення України 235 доларів, а на ринках Євросоюзу – нижче 120?

ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» повідомило про чергове підвищення ціни на газ для населення.

На офіційному сайті повідомляється: «Роздрібні ціни на природний газ для потреб населення затверджено Постановою №380 від 08 травня 2019 р. КМУ про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. № 293 та Постановою НКРЕКП №2001 від 21.12.2018 р. «Про встановлення тимчасових тарифів для АТ «УКРТРАНСГАЗ» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на перший рік другого регуляторного періоду та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕКП».

Згідно з цими документами ціна за газ для населення у травні складала 8 318,24 гривень за 1 тис. куб. м, а вже в червні зросте до 8 698, 28 гривень за 1 тис. куб. м. Ця ціна почне діяти з 1 червня 2019 року з урахуванням податку на додану вартість за 1 тис. куб. м, у тому числі тарифу на транспортування та розподіл природного газу.

Відео дня

На офіційному сайті ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» таке коливання вартості пов’язують із зміною оптової ціни газу від НАК «Нафтогаз України». Через те, що для «Укртрансгазу» введені нові тарифи на транспортування, з 1 травня кожен регіон отримує свою ціну газу для населення. У додаткових угодах, які НАК «Нафтогаз України» надіслав на адресу «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТУ», як постачальника із спеціальними обов’язками, оптова ціна газу від Нафтогазу становить 7 188,00 грн за тис. куб. м, а з 1 червня – 7 558,80 грн за тис. куб. м.

Зі свого боку НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг) встановила для АТ «Укртрансгаз» нові тарифи на транспортування газу. У зв’язку із зміною тарифів «Укртрансгазу» кінцева ціна газу для побутових споживачів буде різною на всій території України. До травня ціна газу була єдина для споживачів у всіх областях, тому що діяв однаковий загальний тариф на доставку газу. Загальний тариф на доставку складався з тарифу на транспортування для «Укртрансгаз» та тарифу на розподіл для операторів ГРМ. Тому з 1 травня для кожного регіону діє свій тариф на доставку газу.

На ринках Євросоюзу ціна газу (без податків) знову впала. Уже нижче 120 доларів за тисячу кубометрів, на українському ринку угоди проходять по 140-180 доларів. Оптова ціна для українського населення (теж без податків і націнок) на червень – 235 доларів, тобто вона виросла. Ця не зовсім зрозуміла новина трошки збентежує українського споживача та викликає багато запитань до керівництва держави. Адже незважаючи на те, що газопостачанням офіційно займається комерційна структура, ціну для пересічного споживача все ж встановлюють постановою Кабінету Міністрів України. А це досить хворобливе і чутливе місце для політиків, особливо перед майбутніми виборами до Верховної Ради України. На це будуть бити, і дуже сильно.

Інформаційне агентство «ЛIГАБiзнесIнформ» також повідомляє про те, що європейський газовий ринок лихоманить майже два місяці, та стверджує: це вигідно українським споживачам.

В Європі – рекордне падіння цін на газ за останні три роки. Котирування знизилися на всіх ключових європейських хабах. З кінця травня до 3 червня, за даними Української енергетичної біржі, на голландському спотовому ринку (покупець отримує права власності відразу ж після операції) TTF газ подешевшав на 20 %. Якщо в жовтні 2018 року котирування на європейських хабах досягали 30 євро за МВт (або $ 363 за тис. кубометрів), то до 31 травня ціна опустилася до 11,2 євро ($ 123,2 за тис. кубів) за 1 МВт, а до 3 червня – до 10,03 євро ($ 110,3 за тис. кубічних метрів). Ціна на європейському ринку залежить від багатьох причин, в тому числі погодних умов. Тепла зима і великі обсяги запасів газу ще залишилися з зимового періоду.

На червень Нафтогаз встановив мінімальну ціну для промислових споживачів в межах 5803 – 6423 грн за тисячу кубів (без ПДВ і витрат на його транспортування) – на 500 грн дешевше, ніж у травні.

Але залишається питання, чому зростає ціна газу для населення України.

Експерти дають різні коментарі щодо цього та суперечливі прогнози на майбутнє щодо цін на блакитне паливо.

«На європейському ринку ціни коливаються, немає чіткої тенденції до падіння, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. – Оскільки наші внутрішні ціни прив'язані до імпортного паритету, ціни повинні коливатися відповідно до європейськиого ринку».

Однак, продовжує експерт, така закономірність не завжди здійснюється – з 1 червня НАК «Нафтогаз» готує контракти, згідно з якими планується підвищення ціни і для промисловості, і для населення, плюс введення додаткової абонплати.

Саме введення абонплати та те, що починається формування запасів до початку нового опалювального сезону, а з початком опалювального сезону буде пік споживання, й спричинило ріст цін для споживачів на початку літа –стверджують інші експерти.

Трохи парадоксальний висновок, але ми на власному досвіді переконуємося, що Європа далеко, а платити за газ нам потрібно завжди і тут, в Україні. Тому ми теж радимо жителям Житомирщині не сподіватися на зниження цін найближчим часом і дотримуватися порад експертів та шукати альтернативні джерела енергії. А ще, за можливості, застосовувати енергозберігаючі технології. На жаль, не всім це по кишені.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Alexandr Zhuravel

    НЕ ПЛАТИТЬ,А ПРИХОДЯЩИХ ХАЛДЕЕВ КАЛЕЧИТЬ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up