Вже кінець вересня – початок жовтня. Більшість житомирян вже закінчили заготовки запасів на зиму.
На ринках Житомира відповідно падають ціни на більшість сільгосппродукції, яка була вирощена на ланах нашої області. Закінчується час для огірків, помідорів, інших ягод і фруктів з наших країв. Починається поступово захоплення ринку продукцією, яку вирощують цілий рік в теплицях та привозять з-за кордону.
Звісно, це не стосується м'ясо-молочних виробів, ціна на які тримається майже на однаковому рівні завжди. Ну, може, трохи підвищується після новорічних свят. Тому традиційно на ринку м'ясо кролів продавали за 150-170 гривень за кілограм, що також вважається ще доступною ціною. Тушку кроля вагою в 2 кг могли віддавати зі знижкою за 250-270 гривень. Ціна яловичини була в межах 110-130 гривень за кілограм. Як і минулого разу, можна сказати, що це рідкість для ринку. А ось свинину можна було купити у дуже великому діапазоні цін: від 90-100 гривень наприкінці торгового дня проти 140-150 гривень зранку. Але м'ясо було досить якісне.
Хоча вважається, що в цю пору ціни трохи нижчі, це залежить від багатьох факторів. Товар, який не можна зберігати довго, зазвичай віддають зі знижками. Картину, як у минулі роки, коли майже гнилі овочі викидали, але ціну не знижували, нам поки що побачити не вдалося. Можливо, це трапиться пізніше, після холодів.
Також традиційно ніщо не впливає на вартість риби. Її або взагалі немає, або ціна на одному рівні. Хек коштує 78-79 гривень, скумбрія морожена – 82, минтай – 76, оселедець – 52, оселедець норвежський – 72 гривні за кілограм. Філе лосося – 300 гривень, мідії – 140 гривень, горбуша – 160 гривень.
Щодо врожаю з місцевих полів, то є помідори різної якості від 5 гривень до 55 за кілограм залежно від сорту. Найдешевші помідори – сливки – коштують приблизно від 7-10 гривень, але вигляд в них не дуже... Популярний сорт ляна коштує від 20 до 35 гривень. Але також є і дорожче.
Корнішони мають різну вартість, але переважно ціна різко впала. До речі, в супермаркетах цього тижня корнішони були по 10 гривень за кілограм, а поряд, на ринку, по 23. Придбати відро якісних корнішонів для консервації нам не вдалося. Але тижнів два тому була пропозиція за 5-літрове відеречко від 150 до 180 гривень.
Дині коштують від 5-7 гривень, кавуни – переважно від 5. Ми придбали для дегустації диню і кавун. І якщо з динею нам пощастило, то навіть на кінець вересня кавун був нібито штучний – без гарного аромату і ледве солодкий. Якість просто ніяка через те, що накачують «хімією», щоб товар не псувався.
Щодо зелені, то вона також ще коштує по 10-15 гривень за 100 грамів. Капуста білокачанна по 3-5 гривень, перець від 20 гривень, баклажани по 10-20 гривень залежно від якості. Тобто нічого майже не змінилося.
Здивувало поява на ринку брусниці за ціною 100 гривень за літрову банку.. А ось пізня малина продавалася в стаканчиках по 450 грамів за 20 гривень.
Щодо лохини, то плантації її в Житомирській області виявилися чи не найбільшими в Україні. Навіть в уряді на це звернули увагу і повідомили, що Україна вийшла на друге місце в світі за темпами зростання експорту лохини. За останні п'ять років середній темп приросту поставок лохини з України становив 26,5% в рік. Україна займає друге місце за показником темпів зростання експорту лохини серед 20 найбільших світових постачальників цієї ягоди. Нагадуємо, що зараз на ринку вона коштує по 250 гривень за кілограм. На нашу думку, за такою ціною, особливо нею не поласуєш.
Про полуницю і інші штучно вирощені екзотичні смаколики ми вже повідомляли минулого разу – дуже дорого і не дуже смачно через велику кількість добрив і стимуляторів.
Руслан Мороз
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 18 від 25 червня 2025
Читати номер