Чи дійсно не зростуть у Житомирі комунальні тарифи?

Чи дійсно не зростуть у Житомирі комунальні тарифи?

Місцева влада ще раз запевнила, що комунальні тарифи у Житомирі не зміняться, але де-факто вони вже зросли.

Ще у лютому при президенті створили Конгрес місцевої та регіональної влади. До президії Конгресу увійшли мери низки обласних центрів – Дніпра, Львова, Одеси, Житомира тощо.

На початку вересня голова Асоціації міст України публічно вимагав вирішення ключових питань, серед яких погашення 37-мільярдної різниці в тарифах, фіксована ціна на газ не тільки для населення, а й для бюджетних установ, а також +5% податку на доходи фізичних осіб. 

Підписання меморандуму не вирішує фінансове питання для місцевої влади. 

Відео дня

«…високі тарифи – це свідчення неспроможності на місцях, – написав днями міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов на своїй сторінці у фейсбуці. – Тому жодних підстав підвищувати тарифи для населення немає й не буде. Підкреслюю, що суми в платіжках мають бути не більші, ніж розраховані на основі річних тарифних пропозицій».

На словах усе так, а от реалії зовсім інші. «Ціну на газ у минулому опалювальному сезоні було зафіксовано на рівні 4 грн за кубометр, а в цьому Кабмін уже публічно заявив 7,40, – розповідає один із мерів, який був присутній на засіданні. – Для того, щоб закрити різницю в 3,4 грн, нам потрібно 16 млрд. Для бюджетних установ ціна газу на той момент піднялася з 8 до 20 грн за кубометр. А це ще 9 млрд грн. Разом – 25 мільярдів. Ми дали центральній владі чітке політичне посилання, що не хочемо підвищувати тарифи. Тому що це наші люди, і ми розуміємо, що в них нічим платити. Але де нам взяти ці 25 мільярдів? Тим паче що уряд не виконав своїх зобов'язань за меморандумом 2020-го. Ми не отримали обіцяної субвенції на погашення різниці в тарифах за 2016–2020 роки. А це 37 мільярдів, з яких левова частка – за 2020 рік».

Незважаючи на появу на сайті Житомирської міської ради 27 вересня 2021 року оголошення про намір перегляду розміру тарифів на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії для всіх груп споживачів КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради, вже 1 жовтня міський голова Сергій Сухомлин стверджує, що після підписання меморандуму між урядом та органами місцевого самоврядування у Житомирі тариф на опалення для населення не зросте. Але знову не все так просто. 

«Всі ми знаємо, що комерційна ціна на газ становить вже 30 тис грн за тисячу кубів. Держава зафіксувала для населення ціну на газ для  теплокомуненерго на рівні 7 тис. 400. Різниця з комерційною ціною велика.  Це дасть змогу пройти опалювальний сезон без підняття тарифу», – зауважує Сухомлин.

Інший бік питання – газ для бюджетних установ. «Ще станом на  29 вересня Нафтогаз не був  готовий  давати фіксовану ціну. Говорили про різні ціни. Та після втручання Офісу Президента Нафтогаз зафіксував ціну на рівні 13600 без ПДВ. Це удвічі вище, ніж минулого року, але ціна є  нижчою за  ринкову», – каже Сергій Сухомлин.

Отже, підкреслюється, що меморандум повністю не компенсує збитки для місцевих бюджетів і всі витрати все-таки ляжуть опосередковано на плечі житомирян. Різниця тільки в тому, що платити будуть не безпосередньо, а через міський бюджет.

Нездорожчення вартості тепла для житомирян та особливо бізнесу Житомира має такий вигляд. У діючих на сьогодні тарифах на теплову енергію враховано ціну на природний газ:

У новому розрахунку врахована ціна на природний газ:

Оскільки питома вага природного газу в собівартості складає 65%, то це є одним з основних факторів зміни розміру тарифів на теплову енергію, послугу з постачання теплової енергії для усіх категорій споживачів. 

В українських реаліях цінові коливання на газ фактично нівелюють усі перспективи на економічне зростання. Адже за ланцюговою реакцією зміна вартості газу на ринку автоматично призведе до зростання споживчих цін на товари та послуги.

Газ і бізнес – єдині!

Для бізнесу енергоносії постачаються за ринковою ціною. Нині вона коливається у межах 25–30 тисяч гривень за 1 тис. м3. Кожне виробництво, де використовується газ, буде вимушене підвищувати ціни. Таким чином, подорожчають мінеральні добрива, які використовуються в агропромисловості. Це вплине на зростання цін на продукти. І якщо до вересня 2021 середньостатистична українська сім’я витрачала до 40% бюджету на продукти харчування, то наслідком газової кризи може бути подвоєння цих витрат. Зросте у вартості девелопмент, «Велике будівництво», інфраструктура тощо. Зростання цін стимулює інфляцію. Нині вона складає близько 10% у річному розрахунку. І є усі передумови для її пришвидшення у 2022-му. У людей з’являються побоювання, чи продовжуватимуть українці отримувати свої субсидії з початком опалювального сезону.

«У нас на сьогодні жодної копійки заборгованості по нарахованих субсидіях чи пільгах на оплату житлово-комунальних послуг немає. Нам додають 12 млрд гривень для фінансування житлових субсидій. На сьогодні ми маємо десь два з половиною мільйони сімей, які одержують субсидію, орієнтуємося в цілому на три мільйони. Це аналогічна цифра, яку ми мали в минулий опалювальний період, тому ми говоримо про те, що особливих змін стосовно контингенту одержувачів не буде», – каже Віталій Музиченко, заступник міністра соціальної політики України.

Але водночас в офіційних джерелах повідомляється про деякі зміни нарахування субсидій. За оцінками деяких експетрів, субсидії можуть втратити більше 200 тисяч сімей українців. Скільки серед них буде житомирян, залишається тільки гадати.

Не газом єдиним, але і електрикою…

Для 80% населення України тариф на електроенергію з 1 жовтня  становитиме 1,44 грн за кВт/год за умови споживання до 250 кВт/год на місяць. Для всіх, хто споживає більше 250 кВт/год на місяць, ціна залишатиметься незмінною – 1,68 грн за весь обсяг споживання.

«Ціни на газ зростати не будуть, а тарифи на електроенергію з 1 жовтня будуть знижені для більшості громадян, для інших залишаться незмінними. До опалювального сезону країна готова», – заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Верховної Ради в п'ятницю, 24 вересня. Але кон'юнктура на зовнішньому ринку і відкритий в минулому році внутрішній ринок газу не дають повної впевненості в стабільності. Дійсно, місцеве самоврядування досить постраждало фінансово від ковіду, висунуло умову: ми тримаємо тарифи – ви за це платите.

Але, на жаль, платити в будь-якому разі будуть з кишень пересічних громадян, навіть якщо це буде мати вигляд, нібито сплачують з різної ланки бюджетів. Чи збудуться обіцянки та кому прийдеться недобре цієї зими, ми на власній шкурі відчуємо вже наступного місяця. 

Стосовно можливостей громад Житомирської області утримувати сталі тарифи нам надав коментар директор КП «Здобуток» Андрій Сич. Також ми дізналися його думку як пересічного споживача комунальних послуг.

20 хв.: Як, на вашу думку, пройде опалювальний сезон?

Андрій Сич: Дуже тяжкий буде сезон, тому що субсидій немає. Спочатку треба зробити розрахунок, створити умови, щоб люди буди спроможні це все оплатити, а тоді вводити тариф. А у нас навпаки: спочатку вводиться тариф, не знаючи, які доходи у людей і чи зможуть вони оплатити комунальні послуги. Позбавити субсидії легко, а причини немає.

20 хв.: Ваша думка з приводу меморандуму, який був підписаний 30 вересня 2021 року?

Андрій Сич: Там назвали вже фіксовану ціну, запевнили, що ціни на газ вище 7,4 грн за куб не будуть. Але я в це не вірю, дуже важко повірити у стабільність в тарифах. Якщо б це були державні підприємства, то можна було б про щось говорити, а так вони в приватних руках.

20 хв.: Чому зроблена система «приватні руки»?

Андрій Сич: Для того, щоб не було страйків. Зараз обленерго, газконтори – все в приватних руках, тобто є власники. А державних установ немає. Бо якщо людям щось не подобається, вони йдуть на мітинг, страйкують, а значить, держава змушена щось робити, йти на поступки людей. Взагалі такі моменти, як газ, вода, тепло, не можуть бути приватною власністю, це має бути врегульовано на державному рівні. Тоді вже можна говорити про фіксований тариф та про те, що він буде незмінним. А поки будуть комерційні відносини, не буде нічого. 

Олександра Сич 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up