У Житомирщини забрали 61,4 млн грн, що уряд виділив на ремонт доріг

У Житомирщини забрали 61,4 млн грн, що уряд виділив на ремонт доріг

5 вересня на засіданні уряду було затверджено рішення, в рамках якого у шести областей України забрали невитрачені 302 млн грн на ремонт доріг; серед них є і Житомирська область.

Тему про те, що в області заберуть вищезгадані кошти, оскільки Служба автодоріг у Житомирській області не спромоглася вчасно провести тендери на виконання ремонтних робіт, вже піднімали у соціальних мережах ще до перерозподілу коштів Кабінетом Міністрів.

«Ну ось і дочекалися. На наступне засідання КМУ виноситься постанова про перерозподіл коштів дорожнього фонду між областями України. Тобто з областей, які не в змозі використати кошти, їх заберуть на ті, які можуть. Завдяки якісній, самовідданій роботі керівника Служби автомобільних шляхів у Житомирської області Геннадію Савченку у області, попередньо, заберуть 65 млн грн. Найгірше те, що на дороги державного значення ОДА витрачає кошти, які могли б піти на комунальні або місцеві дороги. Давайте всі разом подякуємо за якісні дороги Житомирщини Геннадію Савченку», – коментував ситуацію у соцмережі один із нардепів від Житомирщини.

Натомість Служба автомобільних доріг назвала інформацію нардепа фейком.

Відео дня

«Надзвичайно хотілось би прокоментувати публікацію народного депутата. Але тверда позиція Служби автомобільних доріг у Житомирській області – не відповідати на інформацію, що не відповідає дійсності», – йдеться на офіційному сайті САД області.

Як результат, через те, що область не змогла протягом 7 місяців освоїти кошти, заплановані на будівництво та ремонт доріг державного значення, уряд на понад 60 мільйонів гривень «обрізав» фінансування для Житомирщини.

Так, у рамках програми «Розвиток мережі і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» передбачається зменшення витрат у ряді областей, зокрема: Волинській області – на 3,87 млн грн, Житомирській – на 61,4 млн грн, Івано-Франківській – на 47,97 млн грн, Київській – на 28,37 млн грн, Миколаївській – на 98,61 млн грн, Чернівецькій – на 67,81 млн грн.

Проте перерозподілені гроші було вирішено направити в наступні регіони: Вінницьку область – 46 млн грн, Дніпропетровську – 25,99 млн грн, Кіровоградську – 52,85 млн грн, Одеську – 30 млн грн, Полтавську – 50 млн грн, Хмельницьку – 25,33 млн грн, Черкаську – 25 млн грн.

Чому ані губернатор області, ані голова обласної ради не проконтролювали Службу автошляхів, аби остання не втратила таку суттєву суму грошей, поки незрозуміло.

«Так, в області забрали більше 61 млн грн через те, що не встигли тут освоїти кошти. На ремонт доріг державного значення повинно було надійти більше 160 млн гривень. Проте через те, що Служба автомобільних доріг не змогла їх вчасно освоїти, отримаємо лише 108 млн. За ці кошти ми планували відремонтувати 10 км на ділянці дороги міжнародного значення М-21 від Бердичева до Житомира. Від села Гришківців у напрямку Житомира ми мали відремонтувати ліву смугу, яка вже почала руйнуватися. Замість цього наші кошти отримає Вінниця і ще ряд областей, які мають наразі кращі дороги», – розповідає начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури Житомирської ОДА Роман Крисюк.

Не встигли у Житомирської області забрати такі потрібні кошти на автошляхи, як обласне керівництво «прокинулось». Вже на найближчій сесії Житомирська облрада хоче ухвалити звернення до Кабінету Міністрів щодо ситуції з перерозподілом коштів. Відповідний проект рішення сесії, підготовлений управлінням дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА, 10 вересня оприлюднили на сайті обласної ради.

«Через Житомирську область проходить автомобільна дорога загального користування державного значення М-21 Виступовичі –Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю). Вказана автомобільна дорога була побудована у 1979 році та нині перебуває у незадовільному транспортно-експлуатаційному стані, у зв'язку з чим потребує ремонтно-будівельних робіт. Дорожнє покриття на більшій частині протяжності даної дороги має колійність, ямковість, просадки, напливи, інші дефекти, які ускладнюють рух транспортних засобів. У 2018 році Житомирською облдержадміністрацією у Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування, у рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування області, включено дорогу М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) для проведення поточного середнього ремонту, протяжністю 18,7 км, від державного кордону із Республікою Білорусь, на що передбачено фінансування у сумі 50,0 млн грн. Однак потреба на виконання робіт складає 203,3 млн грн. Відповідно до проекту постанови Кабінету Міністрів України, по Житомирській області проводиться перерозподіл коштів у сумі 61,4 млн грн на ремонт доріг загального користування державного значення, у зв'язку із затримкою тендерних процедур та початком будівельного сезону», – зазначається у зверненні.

Згідно з документом, облрада просить спрямувати кошти при їх перерозподілі на виконання поточного середнього ремонту автомобільної дороги М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянках км 4+344 – км 11+000 та км 11+000 – км 19+000.

«На сьогодні Службою автомобільних доріг у Житомирській області, згідно з вимогами державних закупівель, визначено підрядні організації для виконання поточного середнього ремонту на зазначених відрізках дороги М-21. У разі наявного фінансування підрядні організації готові виконати дані ремонтні роботи до кінця будівельного сезону. Разом з тим, Житомирською облдержадміністрацією всі кошти, які надійдуть у рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, будуть спрямовуватись на проведення ремонтних робіт вищезазначеної міжнародної дороги», – йдеться у зверненні, яке планують прийняти на сесії обласної ради.

Чи доотримає Житомирська область кошти на ремонт доріг державного значення, покаже час, а поки можна констатувати той факт, що у рейтингу областей з найгіршими дорогами загального користування чорний список очолили Полтавська, Чернівецька, Сумська та Житомирська області. Також наша область входить до списку аутсайдерів з проведення ремонту доріг будь-якої складності.

Нагадаємо, у держбюджеті на 2018 рік 44 млрд гривень закладено на ремонт доріг (з них 32,6 млрд гривень – бюджет Державного дорожнього фонду).

Анастасія Ліберман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up