Острівці безпеки з ремонтом дороги за чверть мільйона?

Острівці безпеки з ремонтом дороги за чверть мільйона?

У Житомирі біля школи № 8 встановили пішохідний перехід з острівцями безпеки. Дізнавшись про суму витрачених коштів, містяни влаштували скандал. 

Один із входів на територію школи № 8 у Житомирі розташований на вулиці Східній. Найближчий облаштований пішохідний перехід – за 100 метрів. 

Нерегульований пішохідний перехід з острівцями безпеки поблизу школи № 8 встановили за ґрантові гроші. Координаторка проєкту «TUMI: шлях до школи» Аліна Кундіч в інтерв’ю каналу «Суспільне Житомир» повідомила, що його вартість – майже 248 тисяч гривень.

«Люди, діти, батьки обирають найкоротші траєкторії руху, – каже Аліна Кундіч. – І сусідні перехрестя та пішохідні переходи є віддаленими від школи, а завжди зручніше рухатися навпростець. У школі розповідали, що декілька років тому тут трапилася ДТП за участю дитини. Тож перед початком розробки проєкту ми все обговорювали з поліцією, у школі з адміністрацією, батьками, учнями. Острівець безпеки на цій ділянці створили відповідно до сучасних норм».

Відео дня

Але у соціальних мережах вибухнув справжній скандал, коли з’ясувалося, що у Вінниці, Львові та інших містах України на подібні дорожні роботи витрачають уп'ятеро меншу суму коштів.

У розпорядженні редакції «20 хвилин Житомир» є документ – комерційна пропозиція щодо встановлення подібних острівців безпеки у м. Вінниця. Там подібну конструкцію оцінили разом з роботами в межах від 55 000 до 70 000 гривень залежно від комплектації. 

Отже, якщо за документами у Житомирі було витрачено 248 000 гривень на абсолютно аналогічну конструкцію, то можна зробити висновок, що різниця складає від 178 000 до 198 000 гривень. 

Як вдалося встановити користувачам соціальних мереж в інтернеті, подібні острівці ув м. Львові обійшлися майже у 50 тисяч гривень, в Івано-Франківську – у 56 тисяч. На що саме витрачено таку величезну суму у Житомирі, спробували дізнатися одразу кілька розлючених містян, які прямо звинувачують виконавців та замовників цього будівництва у відмиванні коштів.

Директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк змушений був відповідати на звинувачення також у соціальній мережі «Фейсбук» та месенджері «Телеграм». Так, 18 квітня 2021 року під гнівним постом про згадані острівці Борис Пахолюк написав: «Ви знову про острівець – він коштує всього 20,0 тис. грн, решта суми – це роботи по всьому об'єкту: ремонт тротуару, освітлення, бордюри, пластикова розмітка переходу, розмітка на вул. Східній (від Київської до Грушевського). Все розписано згідно з чинним законодавством та діючими будівельними нормами. Чому Львів чи Тернопіль, тому що ми двічі оголошували тендер, і прийшла лише одна будівельна компанія, місцеві сказали, що за ці гроші їм нецікаво працювати. Щодо Домбровського – всіх, кого цікавлять деталі, приходьте в офіс агенції розвитку міста (вул. Покровська, 4), зможете особисто переглянути проєкт та зробити копії документів, якщо потрібно».

У відповідь на цю репліку знову посипалися коментарі, зокрема: «Щоб виправдати такі витрати, потрібно на відкриття було запросити Олю Полякову. Тоді б запитань було менше».

Стосовно виступу Олі Полякової на відкритті острівців безпеки у Житомирі, напевно, не дійшли спільної мови з її продюсером (це був жарт), але інші запитання залишилися.

Редакція також отримала кошторисну документацію на влаштування подібної споруди і звернулася за коментарем до однієї з будівельних компаній Житомира, яка може виконувати подібні роботи. Але ми отримали відповідь, що підсумкова сума дійсно може значно відрізнятися у різних випадках, тому потрібно робити експертизу саме цього об’єкта. Ось тут вже виникає певна проблема, адже експертизу потрібно замовляти тільки в установах, які мають ліцензію виконувати подібні розрахунки, і коштує вона солідну суму грошей. До того ж експертиза виконується досить тривалий час, а тому визначитись, чи дійсно були зловживання при виконанні цих робіт, поки що неможливо.

Але незважаючи на відсутність експертного висновку, можна все ж переконатися у відсутності частини заявлених у проєкті та кошторисній документації робіт. Наприклад освітлення, встановлення додаткових знаків, дорожньої розмітки та інше. 

Саме скандал у соціальних мережах призвів до того, що на сайті Житомирської міської ради 19 квітня з’явилася інформація про встановлення острівця безпеки біля ЗОШ № 8 за 23 тисячі гривень (з ПДВ). У повідомленні міської ради також зазначалося, що будівельні роботи по об’єкту «Капітальний ремонт засобів організації дорожнього руху з облаштуванням пішохідного переходу з острівцем безпеки за адресою: вул. майдан Згоди, 5 у м. Житомирі» були розпочаті 9 квітня 2021 року та виконуються в межах інфраструктурного компонента проєкту «TUMI: шлях до школи».

«Будівельні роботи по об’єкту «Капітальний ремонт засобів організації дорожнього руху з облаштуванням пішохідного переходу з острівцем безпеки за адресою: вул. майдан Згоди, 5 у м. Житомирі» виконуються за кошти безповоротної фінансової допомоги Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH у межах міжнародної Ініціативи трансформації міської мобільності (TUMI), а їхня вартість складає 247,6 тисячі гривень, в тому числі:

Також повідомляється, що найближчим часом планується влаштування зовнішнього освітлення, нанесення пластикової розмітки пішохідного переходу, встановлення дорожніх знаків та нанесення дорожньої розмітки по вул. Східній (від вул. Київської до вул. Грушевського) згідно з новою схемою організації дорожнього руху. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Вениамин Веретко

    Неділю тому було повідомлення що ціна 130тис Може і крадуть но і брешуть теж
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up