Навіть тоді, коли у бюджеті грошей не вистачає…

Навіть тоді, коли у бюджеті грошей не вистачає…

Гарним, цікавим і повчальним для жителів усієї громади Романівської селищної ради став приклад жителів вулиці Спортивної, яка вважається околицею селища Романова.

Усім відомо і багатьом зрозуміло, що околиці будь-якого населеного пункту дуже рідко отримують належну увагу від місцевої влади. Як правило, причина такої ситуації типова для усіх населених пунктів не лише Житомирщини, але й загалом в Україні. Багато хто це розуміє, чимало людей висловлюють подив і навіть обурення із такого підходу до благоустрою окраїн сіл та селищ. Але що поробиш – така нині ситуація із бюджетами громад: у них вистачає грошей лише на роботу освітянських закладів, на забезпечення медичних установ, а ще – на яку-небуть підтримку комунального господарства (щоб вивозилося сміття і житло громадян забезпечити хоча б водою). Ну і, звісно ж, зарплату чиновникам також треба виплачувати, бо як же без цього?

Так от, жителі вулиці Спортивної у Романові вирішили не обмежуватися лише розмовами про слабкість влади та несправедливість життя. Дорога, яка в суху погоду заполоняла вулицю густим пилом, а у дощову негоду перетворювалася у непрохідну та непроїжджу грязюку, стала головною проблемою для місцевих жителів. Ось і вирішили мешканці кількох будинків по вулиці Спортивній самотужки навести сякий-такий порядок поблизу власних осель. Адже сподіватися на допомогу чи сприяння селищної ради, наприклад, через два-три, а можливо – й через вісім чи десять років – перспектива невесела. І непевна, а можливо, й взагалі нездійсненна. Отож тактика сподівання та опори на власні сили та ресурси і тут мусила взяти гору. 

Відео дня

Ну а що значить власні сили? Це насамперед власні гроші. Їх жителі вулиці Спортивної і вирішили зібрати за допомогою методу «з миру по нитці…». Принцип збирання та акумуляції коштів для майбутнього ремонту дороги також був давно відомим: хто скільки зможе. Таким чином жителі вулиці Спортивної зібрали більше 40 тисяч гривень. Звісно, для серйозного ремонту дорожнього покриву (щоб не лише засипати ямки) треба було ще стільки ж грошей. Люди вирішили звернутися до генерального директора ТОВ «ВІВАД 09» І. Ходака. Він, до речі, часто допомагає не лише романівчанам, але й жителям сіл та селищ Романівської селищної ради. Слід зазначити, що Ігор Євгенович, зваживши на те, що люди солідарно зібрали чималу суму коштів, також долучився до впорядкування дорожнього покриття вулиці Спортивної. Виділені ним кошти (30 тисяч гривень) якраз і прискорили безпосередній початок ремонтно-впорядкувальних робіт. За словами одного із місцевих жителів Ігоря Винника, знайти безпосереднього виконавця робіт сьогодні неважко. Головне – були б гроші. Із їхньою появою жителями вулиці Спортивної самотужки було знайдені і дорожно-будівельні матеріали: камінь-бут великої фракції та зрізаний асфальт, яким покривали так звану дорожну подушку. У підсумку вулиця Спортивна віднедавна має абсолютно привабливий вигляд, а шляхове покриття не викликає ні у кого жодного сумніву у своїй надійності. Відтепер тут ні пилу, а тим паче – грязі у часи дощів не буде. Ось вам, шановні земляки, і варіант вирішення проблеми. Навіть тоді, коли у місцевому бюджеті грошей на все дуже не вистачає.

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up