Локомотиви і технології зі США. Що може замінити радянські потяги?

Локомотиви і технології зі США. Що може замінити радянські потяги?

У лютому Міністерство інфраструктури вразило українців сенсаційною заявою: у країні може з’явитися високошвидкісна залізниця нового покоління – Hyperloop.

Технологія, яку розробляє відомий американський винахідник Ілон Маск і яку досі ще ніхто не запровадив для масових перевезень. Але, крім цього, міністерство має й інші амбітні плани щодо покращення залізниць. Які саме, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Американські локомотиви на українських коліях

Минулого року українські потяги перевезли 206,6 млн пасажирів і 339,5 млн тонн вантажу. Переважно це ще радянські вагони, які потребують якщо не повної заміни, то суттєвого оновлення. Саме тому цього року «Укрзалізниця» планує витратити 18 млрд грн на модернізацію рухомого складу: як пасажирського, так і вантажного. Крім того, близько 10 млрд грн передбачено на 6 інфраструктурних проектів, серед яких електрифікація та реконструкція колій.

Відео дня

«Минулого і позаминулого року саме питання роботи нашої тяги, дефіциту вагонів, недостатнього фінансування пасажирського господарства було одним із найгостріших питань функціонування залізниці, і з цього приводу була найбільша кількість нарікань як з боку вантажовласників, так і з боку пасажирів», – наголосив в.о. «Укрзалізниці» Євген Кравцов.

Перші інвестиції у новий рухомий склад уже зроблені. 23 лютого «Укрзалізниця» уклала рамкову угоду з американською компанією General Electric вартістю 1 млрд доларів. Строк дії угоди – 15 років. Як розповів Президент Петро Порошенко, який був присутній на підписанні, початок угоді поклав його візит до США у червні 2017 року.

«Ми домовилися з президентом США Дональдом Трампом про співпрацю у кількох сферах: оборони, енергетики, машинобудуванні, транспортному будуванні. Я запросив компанію General Electric увійти до Інвестиційної ради, і ми домовилися про співпрацю між залізницею і General Electric», – повідомив Порошенко.

За словами Глави держави, договір передбачає придбання, модернізацію та спільне виробництво 300 локомотивів. Тобто, крім виготовлення 225 нових локомотивів, General Electric займеться технічним оновленням 75 українських тепловозів. Уже цього року «Укрзалізниця» отримає 30 американських локомотивів у фінансовий лізинг. У майбутньому певну частину техніки планується виробляти на українських заводах (одним із варіантів є Крюківський вагонобудівний завод).

«Перша партія з 30 локомотивів передбачає локалізацію виробництва на рівні 10%, в подальшому локалізація має вирости до 40%. Це створення нових робочих місць і інвестиції в українську економіку», – зазначив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами Посла США в Україні Марі Йованович, угода з General Electric вигідна як США, так і Україні, оскільки створить нові робочі місця і допоможе інтеграції економік двох країн. Однак це не єдиний амбітний проект Мінінфраструктури, пов’язаний із США.

Hyperloop по-українськи

Окрім американських локомотивів, в Україні може з’явитись абсолютно нова швидкісна транспортна система за принципом Hyperloop. Це – швидкісний транспорт, який має вигляд наземного трубопроводу із вакуумом, в середині якого рухаються капсули з пасажирами. За задумом Ілона Маска, новий вид транспорту може замінити високошвидкісну залізницю чи авіасполучення, оскільки швидкість капсул може коливатися від 400 до 1220 км/год.

Щоб втілити цю ідею, Міністерство інфраструктури запускає проект транспортних інновацій HypeUA. До ініціативи долучаються спеціалісти Національної академії наук, ДК «Укроборонпром», Octagonal Corporation, ВО «Південмаш», ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування», Агентство розвитку Дніпра та інші організації.

Проект HypeUA, за словами Володимира Омеляна, передбачає створення інноваційного середовища для розвитку транспортних стартапів. Базою для цього має стати аерокосмічний кластер у Дніпрі, в якому побудують півкілометрову тестову трубу. За словами керівника HypeUA Олександра Озерана, вартість тестового майданчика обійдеться від 11 до 17 млн доларів.

«Наші економісти та інженери підрахували, що будівництво Hyperloop мінімум в два рази дешевше, ніж будівництво євроколії», – зазначив він.

Частина експертів і ЗМІ досить скептично зустріли такі новини, пригадавши досі не добудоване метро у столиці і загалом утопічні обіцянки політиків. Журналісти сумніваються, що проект справді буде реалізований. А директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк вважає, що сьогодні слід дбати про модернізацію вже наявної інфраструктури, а не витрачати гроші на дорогий експеримент.

Однак у міністерстві запевняють, що мають чітку стратегію. Зокрема, проект будуть втілювати у три стадії. На першому етапі науковці вивчатимуть економічну й технологічну доцільність використання Hyperloop в Україні. Вираховуватимуть його ризики і потенціал. Лише після цього команда HypeUA перейде до другої стадії, а саме до тестового будівництва. Причому за приватні, а не державні кошти. Автори проекту планують залучити під будівництво венчурні інвестиції. У разі успішного запуску тестового майданчика розпочнеться промислове виробництво вакуумної залізниці.

Тарифи на Hyperloop, зауважують експерти, коливатимуться залежно від окупності цього проекту. За підрахунками виконавчого директора Українського інституту майбутнього Віктора Андрусіва, квиток може коштувати 500-600 грн, якщо термін окупності проекту розтягнути на десятки років. Водночас, якщо вкладені у проект гроші потрібно буде повернути швидко, то ціна квитка може сягнути 4 тисячі гривень.

Зараз експерти не прогнозують, коли Hyperloop може з’явитися в Україні. Однак сходяться на думці, що модернізації українській залізниці не уникнути.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up