Хроніки Житомирського ТТУ: закони, дані нам мером

Хроніки Житомирського ТТУ: закони, дані нам мером

Конфлікт між Житомирським міським головою Сергієм Сухомлиним, очільником КП «Житомиртранспорт» Іваном Фурлетом та начальником КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Євгенієм Демчиком вийшов на новий рівень.

Почавшись як психологічна драма, конфлікт переріс межу тільки міськради і виконкому й став вже трагікомедією з багатьма діючими особами. Тому незважаючи на те, що наше видання неодноразово розміщувало інформацію про різні сторони діяльності КП «ЖТТУ» та КП «Житомиртранспорт», настав час створити вже щось на кшталт «Хронік Житомирського ТТУ» та, присвятивши цьому питанню декілька матеріалів, у подробицях нагадати читачеві про суть конфлікту. Тому пропонуємо вашій увазі вже не першу частину цієї цікавої історії.

Власне суть конфлікту роз’яснювати не має потреби – це боротьба за кошти КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління». А хто на них претендує – це вже справжній детектив. Адже ледь не всі, хто про це чує, сміються з того, в який спосіб це робиться. Соціальні мережі – це улюблений спосіб з’ясування стосунків між будь-якими посадовцями. Глибоко плювати на етику та ділову репутацію. Головне – першим викласти пост з власною думкою та «пригвіздити» опонента влучними образливими словами. А хто і про що при цьому буде думати, вкрай неважливо. 

Ми розповідали в матеріалі «Чи потрібне місту підприємство-прокладка «Житомиртранспорт»?!» про таємничу діяльність очільника КП «Житомиртранспорт» Івана Фурлета, про яку намагалися дізнатися депутати під час сорок дев'ятої сесії Житомирської міської ради від 20 червня 2019 року. Намагалися, але марно! Депутати тоді не проголосували за прийняття звіту КП «Житомиртранспорт» та наговорили багато чого про ділові якості його керівника. У справу втрутився міський голова Сергій Сухомлин, і конфлікт взагалі вийшов з-під контролю.

Відео дня

Так, не соромлячись у виразах, сторони почали бойові дії спочатку в тому ж Фейсбуці, а після, отримавши підкріплення у вигляді доручення міського голови, вже власне на території КП «ЖТТУ».

Перед цим Євгеній Демчик розміщує у Фейсбуці пост наступного змісту:

«Сухомлин, мер нашого міста, сьогодні здивував навіть мене. Того, який вже давно нічому не дивується. Пост про мене, про те, що я зірвав підписання грантового договору в 2 мільйони євро на будівництво нових тролейбусних ліній. Звичайно, я знав, що заважаю зграї пройдисвітів в особі Ткачука, Фурлета і Пучича, але я не підозрював, що всі вони є лише прикриттям і маріонетками для Сергія Сухомлина. (…) Тепер про сам кредит. Я не збираюся виправдовуватися перед тупими ублюдками, які вже кілька днів обливають лайном не тільки мене, а й все підприємство. Я хочу пояснити ситуацію тим, кому небайдужа доля нашого міста. Про підписання сьогодні договору ТТУ повідомили за півгодини до його підписання. Я в цей час проходив медичне обстеження, і перше, що я зробив – набрав мера Сухомлина. Сказав йому про те, що замість мене на підписання поїхав мій заступник, який має право підпису, але якщо необхідна моя присутність, то я готовий приїхати. Сухомлин відповів, що проблем немає і що підписання можна і перенести на тиждень. Це було саме так! І тепер я вимагаю у Сухомлина не тільки публічних вибачень у всіх його брехливих звинуваченнях по нібито завищеним цінам на покупку запчастин, палива і шин, а й проходження поліграфа на предмет того, хто у нас у місті більше думає про наживу, а менше про людей, і хто саме зірвав підписання договору. Я відкрито звинувачую Сухомлина та його холуїв, які накинулися на мене і моє підприємство, в нахабній і цинічній брехні! (…)».

Після цього емоційного повідомлення близько 15-ї години 17 липня 2019 року керівник контрольно-аналітичного відділу міськради Костянтин Дорохов з’явився на території трамвайно-тролейбусного управління, однак замість оформлених належним чином документів надав копію розпорядження міського голови без його особистого підпису. 

У протокольному відділі міськради повідомили, що саме таким чином ведеться діловодство у Житомирській міській раді. Тобто дія різних постанов та інструкцій, затверджених Кабінетом Міністрів відносно правил документообігу та визначення того, що насправді є документом, на території Житомирської міської ради не розповсюджується. Тому керівництво ТТУ, вважаючи таку перевірку безпідставною, звертаючи увагу на те, що у копії розпорядження мера немає його підпису, тому воно недійсне, викликало поліцію. Найцікавіше, що наряд поліції, прибувши на місце події, підтвердив, що підпис повинен бути, якщо документ справжній.

Законність перевірки взявся тоді роз'яснювати директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш. На його думку, саме таким чином завіряються копії розпорядження. До речі, одночасно з появою Євгенія Черниша на території КП «ЖТТУ» з'явилася знімальна група одного з одіозних сайтів, який регулярно отримує від Житомирської міської ради гроші на висвітлення її діяльності.

 Ситуацію прокоментував заступник начальника контрольно-аналітичного відділу Житомирської міської ради Костянтин Дорохов: «Керівництво почало шукати приводи, щоб не допустити нас. Вони почали вимагати якісь доручення, якісь довіреності, що на копії немає підпису. Заступником підприємства було викликано поліцію, що ми невідомо хто, невідомо навіщо прийшли на підприємство. На сьогодні на підставі того аналізу, який зробив я, на підприємстві діє два договори на закупівлю пального. Показується договір, що ми купуємо пальне по 24, але договір – це намір, і, по-друге, потрібно бачити платіжні документи. Саме після запиту мною цих документів почались провокації».

Одночасно з поліцією на підприємстві з’явилася знімальна група, але інформація, яка потім була подана на сайті, кардинально відрізнялася від того, що відбувалося на підприємстві. Зрозуміло, що замовлення на компрометацію керівництва ТТУ дана знімальна група виконала на відмінно. При цьому було використано не зовсім вірну юридичну термінологію, яка могла бути надана тільки працівниками контрольно-аналітичного відділу. До того ж такі собі «журналісти» не стали знімати повністю всі документи та не показали те, як Євгеній Черниш намагався порвати на шматки документ, який на момент написання цієї статі й досі відсутній на сайті міськради.

Тоді начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Євгеній Демчик надав наступний коментар: «У понеділок міський голова звинуватив підприємство в тому, що ми закупаємо дизель по 28 гривень та шини по 8 тисяч. Вчора ми надали йому накладні, тендерну документацію, що це не відповідає дійсності. Є ціна 25,08, згідно з тендерною пропозицією, і два місяці підприємство закуповує за найнижчою ціною у Житомирі дизель. На сьогоднішній день ми не маємо висновку, акту, а маємо контрольно-аналітичний відділ, який безпідставно блокує роботу копіями документів перевірки за пів року».

Після скандалу начальник Євгеній Демчик дав дозвіл працівникам контрольно-аналітичного відділу на перевірку. Але пристрасті продовжували розгортатися. 

Коли директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш зрозумів, що документи все ж оформлені з порушенням діючого законодавства, то він намагався навіть перед відеокамерою порвати їх на шматки. Прийшлося відбирати в нього папірці майже силою. А заступник начальника контрольно-аналітичного відділу Житомирської міської ради Костянтин Дорохов заявив також на камеру, що в нього купа довідок про те, що йому не можна хвилюватися та йому протипоказано навантаження. 

Наступного дня журналісту «20 хвилин» довелося відвідати міськраду та отримати коментар від керівництва відділу кадрів міськради про те, що вони не вимагають медичних довідок про стан здоров’я працівників. Такі сертифікати після змін у законодавстві надають тільки заступники міського голови. Тобто питання про те, чи може кандидат за станом здоров’я виконувати свої функціональні обов’язки, вже нікого не хвилюють. 

Але повернімося на місце майже бойових дій між міським головою та начальником ТТУ і нагадаємо про те, що відбувалося до цього конфлікту раніше.

12.07.2019 р. була проведена спільна зустріч КП «Житомиртранспорт» та управління транспорту з представниками КП «ЖТТУ», де практично вийшли на фінішну пряму щодо підписання договору обслуговування валідаторів і їх підключення до системи АСОП (автоматична система оплати проїзду – авт.).

Але голові наглядової ради, за сумісництвом депутату міськради Владиславу Пучичу, захотілося скликати наглядову раду, яка відбулася 15.07.2019 р. І ось об 11-ої годині 15.07.2019 р. у прес-центрі міськради почався дивний захід.

Обидві пропозиції директора ЖТТУ Євгенія Демчика не були внесені у порядок денний, бо з якого переляку депутатам розглядати проблеми ТТУ, ну тобто членам наглядової ради, в яку входять лише депутати. Тільки Любов Цимбалюк підмітила той факт та зауважила, що вже питання по складу таких рад порушувалося неодноразово, але яка різниця, адже, напевно, є привід для таких зборів, чи не так?

Почалося все із розповіді заступника мера Дмитра Ткачука, але нічого нового присутні не почули.

Тоді Владислав Пучич, порушуючи порядок денний, почав роздавати присутнім членам ради якісь таблички та почав стверджувати, що ЖТТУ в особі Євгенія Демчика «закуповує дизельне паливо по 28 грн за 1 літр, коли інші КП по 23-24 грн за літр». Власне це твердження і було підґрунтям для перевірки на підприємстві.

Не звертаючи уваги на слова Демчика про те, що ТТУ купує паливо за 25,08 грн за 1 літр, підключився мер Сергій Сухомлин, якому хтось надав таку інформацію: ТТУ купило 6 коліс по 8 000 грн за китайське колесо і паливо купується по 28 грн за літр. 

Після викладеного міський голова зобов'язав директора ТТУ надати пояснювальну записку за цими фактами до 12:00 16.07.2019, не давши висловитися Євгенію Демчику з цього приводу, і пішов із засідання ради. І звичайно ж, через пару годин після цього деякі ЗМІ видають матеріал, який ґрунтується тільки на фантазіях Владислава Пучича.

Далі розповідає співробітник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Максим Мелешко: «І ось момент істини: 12-00 я з Демчиком Є.А. у кабінеті Сергія Івановича, даємо пояснювальну записку та документи до неї, в яких вказані реальна вартість дизеля і 6 коліс. По обличчю Сергія Івановича було помітно, що його знову втягнули в блудняк, на що він покликав Дорохова Костянтина і доручив йому проаналізувати дані щодо закупівлі 6 коліс і фактичної вартості поставки палива. Надавши необхідні документи Костянтину і навіть більше, ми отримали відповідь, що через кілька годин будуть результати такого аналізу. Але хтось поламав Костянтина, через 4 години ми приїхали з Демчиком до нього у кабінет, і якийсь чиновник почав розповідати нам інформацію, що не може поки здійснити аналіз закупівель, так як ми неналежним чином заповнили йому документи. Ну ок! Демчик почав заповняти документи, і тут Костянтин видав: «Я під Вашу дудку танцювати не буду, та й взагалі я мера сьогодні не бачив. Так що ж це за маячня така твориться в цій міськраді?».

Нічого, ми – хлопці негорді, йдемо знову до мера і знову піднімаємо це питання, на що мер і каже: «Костянтин повинен надати йому аналіз, а ми не дали йому пояснення, з огляду на це провести аналіз Костянтину не представляється можливим». Але, на жаль, така відмова Костянтина не працює, так як ми все надали, включаючи укладені договори. І тут Демчик запитує: «Сергій Іванович, а що ж мені робити, Ви облили мене дерь ... м по фейковій інформації, ЗМІ гудуть, що далі? Звільніть мене, якщо я так заважаю, але не поливайте дерь ... ом ТТУ, колектив цього не заслуговує». На що і отримує відповідь від мера: Нема тебе за що звільняти, інформацію потрібно перевірити. Будемо чекати перевірки аналітичного відділу міськради!»

Повертаємось знову до подій 17 липня 2019 року. Тоді до ЖТТУ приїхало одразу троє представників аналітичного відділу міськради на чолі з Костянтином Дороховим.

Дорохов надав керівництву ЖТТУ документи, на підставі яких він мав право провести таку перевірку. Власне, побачивши такі документи, і було викликано поліцію.

 Документ 1-й – розпорядження міського голови Сергія Сухомлина № 722 від 16.07.2019 року, але чомусь без підпису, а замість підпису печатка оргвідділу. 

Документ 2-й – доручення про те, що Костянтин Дорохов дає сам собі доручення на здійснення перевірки діяльності ЖТТУ та знову замість підпису керуючої справами місьвиконкому Ольги Пашко стоїть така ж печатка. 

Документ 3-й – наказ № 21, який зроблений К. Дороховим, відправити на перевірку Дорохова К., при цьому підписаний і затверджений ним же.

Далі знову коментар Максима Мелешка: «Коли я вже запитав: "Ви серйозно?", Костя вирвав з рук документи, намагався їх порвати, благо, тільки пом'яв, бо були вони у файлі, я відразу дістав телефон і сказав, що буду знімати. (…) Стрьомні документи, стрьомна поведінка змусили мене викликати поліцію. Трійця змушена була чекати приїзду поліції, при цьому люто обривали телефон, після приїзду патрульних ми піднялися в кабінет головного інженера, де Костя показував вищезгадані документи поліції, патрульних доводи Кості не переконали. Після приїзду знімальної групи одного з сайтів почалися веселощі: Костя почав виконувати, що у нього довідка є, нервувати йому не можна, а я його виводжу і провокую». 

Як підсумок подій, 22.07.2019 року з’явився документ наступного змісту за підписом Максима Мелешка на ім’я Житомирського міського голови Сергія Сухомлина:

«17.07.2019 р. директор юридичного департаменту Житомирської міської ради публічно, в присутності журналістів, сказав, що в Житомирській міській раді документи завіряються печаткою організаційного відділу, при цьому документ, завірений таким шляхом, є законним на підставі інструкції з діловодства Житомирської міської ради. Також Черниш Є.М. вказує, що контрольно-аналітичний відділ Житомирської міської ради є представником засновника і має право перевірки КП у відповідності до ст. 17 ЗУ «Про органи місцевого самоврядування в Україні», але відповідно до абз. 1 ст. 17 відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування. При цьому у статуті КП «ЖТТУ» вказано, кому підконтрольне та підзвітне підприємство, і в цьому переліку відсутній контрольно-аналітичний відділ ЖМР, що не дає можливості надавати документи працівникам такого відділу без документів, на підставі яких останні мають право здійснювати таку перевірку.

У зв’язку з вищевикладеним, прошу Вас притягнути до дисциплінарної відповідальності директора юридичного департаменту Житомирської міської ради Черниша Є.М. за неналежне знання інструкцій та положень, якими керується Житомирська міська рада».

Нагадуємо, що це тільки частина хронік Житомирського ТТУ. Згодом ми обов’язково оприлюднимо подальший хід та розвиток подій. 

Чекайте, далі буде ще цікавіше…

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up