Приділи увагу своєму авто та поміняй гуму

Приділи увагу своєму авто та поміняй гуму

Ст. 36 Закону України «Про дорожній рух» передбачає, що власник або водій автомобіля зобов’язані забезпечувати своєчасне і в повному обсязі проведення робіт з технічного обслуговування і ремонту автомобіля.

Ст. 37 цього Закону забороняє експлуатацію технічно несправних автомобілів.

Про це нагадує Телеграм-канал «БЛОГ ПРАВА».

П. 31.4 Правил дорожнього руху визначає вимоги до технічного стану авто.

Відео дня

Так, у підпункті 31.4.5 Правил вказані вимоги до коліс і шин та визначено, що забороняється використовувати автомобілі, на яких:

  • малюнок протектора шини менше 1,6 мм (масою до 3,5 т), менше 1,0 мм (масою понад 3,5 т), менш - 2,0 мм (автобус), менше 0,8 мм (мотоцикл і мопед);
  • шини, пошкоджені (мають порізи, розриви, видно корд, розшаровуються і т.п.);
  • шини за розміром або допустимим навантаженням не підходять транспортному засобу;
  • на одну вісь автомобіля встановлені шини різних типів (шиповані і не шиповані, морозостійкі і неморозостійкі), шини різних розмірів чи конструкцій, і т.п .;
  • автомобіль на передню і задню вісь якого встановлені різні типи шин;
  • відсутній болт (гайка) кріплення або є тріщини диска і коліс, інші відмінності в шинах.

Авто необхідно обслуговувати відповідно до Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 30.03.1998 № 102. У цьому Положенні зазначено приблизний перелік робіт при технічному обслуговуванні автомобіля (ТО), в тому числі і сезонному. Але, заміна літніх шин на зимові відсутня в переліку видів робіт при сезонному технічному обслуговуванні.

Тобто, чинним законодавством України обов’язок міняти гуму на зимову для водія не передбачений. Коли перевзуватися на зимову гуму водій повинен вирішити самостійно.

Рекомендацій, коли краще перевзуватися на зимову гуму, - безліч. В основному радять орієнтуватися на прогноз погоди і міняти шини на зимові при зниженні температури до +10 - + 5 градусів, появі ожеледиці на дорогах чи опадах.

Оскільки законодавча вимога щодо заміни літніх шин на зимові в Україні відсутня, відповідно немає і відповідальності за несвоєчасну заміну шин.

В Україні передбачена тільки відповідальність при використанні зношеної, пошкодженої гуми на авто. Так, згідно із ст. 121 КУпАП управління несправним авто з порушенням вимог експлуатації транспорту, передбачених підпунктом 31.4.5 Правил дорожнього руху, карається накладенням штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне таке порушення протягом року, року водій за ст. 121 КУпАП може бути позбавлений права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців, або отримати адміністративний арешт на п’ять або десять діб.

У свою чергу, згідно зі ст. 265-2 КУпАП несправний автомобіль може бути поміщений співробітниками поліції на штраф-майданчик до усунення несправності. Видалення транспортного засобу на штраф-майданчик можна уникнути, якщо замість колеса з несправною шиною поставити запасне колесо.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up