ЯСЛА ЛІКВІДОВАНОМУ УБОЗу

ЯСЛА ЛІКВІДОВАНОМУ УБОЗу
За рішенням парламентарів з травня цього року ліквідовано Житомирське обласне Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ). Проте зайнятий ними міський яслі-садок, повертати громаді, як дійсному власнику, ні хто не поспішає. Влаштувати дитину до садочка в Житомирі залишається проблемою. Місцева влада констатує нестачу вільних приміщень, одночасно дозволяючи посадовцям здавати за 1 гривню дефіцитну площу дитячого навчального закладу. Для кого вигідно, щоб Житомирський міськвиконком здав за безцінь один дитячий заклад, а на відновлення інших витрачав десятки мільйонів гривень.

Проблема влаштування дітей до дошкільних навчальних закладів міста залишається однією з найвагоміших для працюючих батьків. Колишня система відомчих та підшефних навчальних закладів канула у минуле. Зі 45 діючих у місті дитячих садочків статус відомчого за собою зберіг лише один міліцейський ДНЗ № 17, що на Старому Бульварі.

За останні двадцять років в Житомирі не з’явилося жодного нового дитячого садочка. Якщо в 90-х роках проблемою було збереження садочків через їх низьку наповненість, то протягом останніх років вони стабільно переповненні. Збільшення місць у дитячих садочках відбувалося головним чином за рахунок “ущільнення” груп та формування нових у вивільнених після оренди приміщеннях. Протягом  останнього часу таким чином відновили 24 групи в приміщеннях дошкільних навчальних закладів (ДНЗ).

Саме відновлення приміщень комунальних закладів постійно потребує додаткових витрат бюджетних коштів, які ніяк не компенсуються колишніми орендарями. Наприклад, тільки на відновлення орендованих приватним підприємцем приміщень ДНЗ № 26 протягом 2013 та 2014 років витрачено з міської казни 850 тисяч гривень. По всіх реконструйованих приміщеннях сума становитиме декілька мільйонів гривень.

Відео дня

Проте потребу в забезпеченні вільних місць у  навчальних закладах таким чином повністю вирішити не вдалося. За інформацією управління освіти Житомирської міської ради, на загальну кількість 8886 доступних місць, спискова чисельність вихованців становить 13 247 (12 638 без врахування навчально-виховних комплексів). За підрахунками управління, на 100 наявних місць реально припадає 147 дітей дошкільного віку. Фактично відвідує дошкільні навчальні заклади 60 % вихованців.

З надією кардинально змінити ситуацію в міській раді навіть взялися за амбітне завдання відновити практично зруйновані корпуси дитячого садочка № 32 по вул. Якубовського, 10 та дитячого садочка № 58 у провулку Крошенському, 12-б. Хоча рішення сесії з цього приводу ще не прийняте, 21 липня на сайті вже з’явилося оголошення про проведення тендера на реконструкцію садочка на Крошні. Планується наприкінці серпня розпочати виконання робіт, на які, за рахунок фонду регіонального розвитку, спрямують 16,4 мільйони гривень.


 

Розтрачене дитинство

За часів незалежності так чи інакше управління освіти «втратило» добрий десяток дошкільних навчальних закладів. З усієї їх кількості Житомирській міській раді вдалося повернути тільки один ДНЗ № 3. Мова йде про відомчий садочок паперової фабрики, на якій ТОВ “Сорді” мало власні плани, зовсім не пов’язані з дошкільною освітою. Декілька років судової тяганини пішло, щоб міська рада виграла це протистояння (на що мала повне право згідно вимог закону):

Стаття 16. Закон України «Про дошкільну освіту»

5. Вивільнені приміщення ліквідованих державних та комунальних дошкільних навчальних закладів використовуються виключно для роботи з дітьми.

6. Засновник (власник) державного чи комунального дошкільного навчального закладу не має права безпідставно ліквідувати його, зменшувати в ньому площу території, кількість груп, а також здавати в оренду приміщення (будівлі).

Поки, це єдиний успішний приклад. Найприкрішим було втратити відомчий ДНЗ № 9 «Золотий півник» по вул. Перемоги, 26, яким Житомир міг пишатися на всю країну. У далекому 1981 році відомий архітектор Петро Перевозник за нове проектування садочка заводу «Електровимірювач» отримав найвищу республіканську нагороду «Краща будівля року». На жаль, за роки бурхливої приватизації ніхто не переконав керівництво заводу передати цей скарб у власність міста. Натомість покупець ЗАТ «Ракс», викупивши за 5,2 мільйона гривень контроль над державним підприємством,  продає садочок Житомирській філії МАУП.

Колишні ясла-садок № 8 по вул. Чехова, 57 протягом довгого часу займає гімназія «Ор Авнер», приватний загальноосвітній навчальний заклад із власним приміщенням. Ще один колишній приватний ліцей при ІПСТ, придбавши будівлю дитячого садочка у провулку Шкільному, 7, на жаль припинив своє існування. У 2010 році виконавча служба за борги описала та виставила на продаж приміщення (див. у таблиці № 1).

Табл. №1 "Оголошення про продаж садочка"

Хоча вже тоді відчувався дефіцит дитячих садочків, Житомирська міська рада не виявила бажання звернутися до виконавчої служби з метою викупу чи повернення дитячого садочка в комунальну власність. Натомість для нового власника певно вигідним було віддати 1 тисячу гривень за квадратний метр будівлі в хорошому стані. Як наслідок, місто в черговий раз втратило можливість розширити кількість дошкільних навчальних закладів.

Кому потрібніші садочки

На противагу не надто розторопній Житомирській міській раді, яку регулярно «кошмарять» чергові вибори, обласна міліція, не зважаючи на зміну керівництва відомства, завжди відстоювала власні інтереси. УМВС можна було ставити за приклад місцевій владі, якщо б не одне але.

Останніми роками УМВС в Житомирській області не тільки зберегло та утримує за власний рахунок відомчий ДНЗ № 17, але й спромоглося “підім’яти” ще декілька колишніх дитячих садочків. В одному з них, колишньому ДНЗ № 12 по вул. Шелушкова, 112а, розмістилося Житомирське училище міліції. Як вказано в історії його становлення, заклад професійної підготовки міліціонерів спочатку розміщувався у ВПТУ № 17. З часом, та не без «доброї руки» тодішнього голови облдержадміністрації Антона Малиновського, міліцейський заклад отримав нову прописку, яку не змінює протягом останніх 20 років.
Орієнтовно в той же час Леонід Кучма посилив вертикаль органів внутрішніх справ, що призводить до створення ще одного спецпідрозділу «Сокіл». Саме він займає місце всім відомого «Беркуту» та підпорядковується «білим комірцям» УБОЗу. З того часу в Україні почали існувати два фактично аналогічні спецпідрозділи у структурі МВС, які дублювали один одного.
Для розміщення «Соколу» було обрано найближчі до спорткомплексу «Динамо» вільні приміщення ясла-садочка у провулку Річковому, 12а.


З того часу це місце стало третім дошкільним закладом, зайнятим обласною міліцією. УМВС, як державна установа, користується неймовірними пільгами з орендної плати, яка «традиційно» становить 1 гривню за приміщення будь-якої площі. У липні 2014 року обласний УБОЗ чергового разу звернувся до міської ради з листом про поновлення договору оренди. Тепер вже «народний виконком» підтримав надання приміщення площею 777 кв. м на три роки за 1 грн орендної плати на місяць.

Ніхто не звернув уваги, що договір підписаний керівником структурного підрозділу УМВС, а не безпосередньо начальником обласного управління міліції, який наділений усіма відповідними повноваженнями. Магічна абревіатура УБОЗ знову дозволила знехтувати подібними «формальностями», отримавши підтримку як членів комісії з питань оренди, так і потрібної більшості чинного складу виконавчого комітету.

Несила повертати

Навряд чи хтось у міській раді мав бажання щось змінювати. Аж тут неочікувано до Володимира Лупащенка, що очолював на той час обласний УБОЗ та підписував договір оренди, нагрянула люстрація. Звільнений минулої осені керівник не має права 10 років обіймати керівні посади в державних органах влади. За декілька місяців після звільнення керівника було повідомлено про ліквідацію самого управління по боротьбі з організованою злочинністю. Не варто пояснювати «багату» історію відносин міських посадовців з органами внутрішніх справ, яка ніяк не стимулювала швидке повернення комунального майна. Замість міської ради з'ясувати долю дитячого садочка взялася газета «20 хвилин» у межах журналістського розслідування. Після надсилання запиту, на який обласний УМВС надав досить примарну відповідь, вирішили поспілкуватися безпосередньо на зустрічі з керівництвом. Перший заступник начальника УМВС України в Житомирській області Олександр Радченко озвучив позицію силового відомства: «Наша позиція полягає в наступному: до нас ніхто не звертався щодо повернення майна. Поки ми не отримаємо листа, вчиняти дії не бачимо потреби. Якщо міська рада не звертається, значить їм не потрібно. Нам приміщення потрібно і нас все влаштовує».

Головний міліціонер області стверджує, що в користуванні УМВС України в Житомирській області вільних приміщень та будівель немає. Схоже новий керівник не зовсім володіє інформацією, оскільки на сторінці регіонального відділення Фонду державного майна опублікований перелік вільних приміщень, де вказано декілька вільних площ, які можуть бути вільно використані.

Перелік вільних приміщень для надання в оренду, що належать УМВС України в Житомирській області (станом на 25.05.2015 р.)

Назва підрозділу УМВС

Місцезнаходження

Пропозиції щодо використання

Характеристика

Площа, кв. м

АТГ при УМВС

Житомирський район, с. Гуйва, вул.  Бердичівська, 64В

---

Приміщення, стіни цегляні, перекриття бетонні, дах руб.

354,4

Коростишівський РВ УМВС

м. Коростишів, вул. Рози Люксембург, 7

---

2-поверхова будівля, стан задовільний

203,32

Можливо, якщо б його підлеглі краще описали наявні в обласному УМВС резерви, керівництво не було настільки категоричним, доводячи неодмінну потребу займати виключно приміщення дошкільного навчального закладу в місті, а використовувало б одну з власних баз. Звідси швидше буде повернуто міській раді приміщення ДНЗ, матеріальна відповідальність за збереження якого зараз покладена на заступника начальника відділу швидкого реагування «Сокіл».

Вирішимо … колись

В управлінні освіти та науки Житомирської міської ради мене зустріли одразу начальник управління Валентин Арендарчук, ,заступник керівника Світлана Ковтуненко та юристконсульт Павло Кваснов. Коротко окресливши нагальну потребу в садочках, які реанімують за кошти Мінрегіонбуду, ми плавно перейшли до питання взаємин з ліквідованим УБОЗом.  «Договір припинений з моменту ліквідації УБОЗ, – розпочав юрист управління освіти. – Питання зараз стоїть лише у поверненні переданого майна».

20 хвилин: Чи дійсно потребує управління освіти повернення дитячого садочка?

«Для району Корбутівки питання не настільки актуальне, як для Крошні та Богунії, –  говорить заступник начальника управління освіти міської ради …  Поряд є два діючі садочки, які цілком задовольняють потребу в цьому районі. Необхідно вивчити подальшу потребу залежно від розвитку мікрорайону».

20 хвилин: Виходить в управлінні освіти немає планів щодо майбутнього дитячого садка?

«Плани такі є. Ми повинні вивчити питання на обласній колегії освіти. Необхідно його вивчити всебічно та порадитися з експертами».

20 хвилин: Вас не турбує, що поки ви радитиметеся, садочок знову може повернутися в оренду?

«Є плани зробити там навчальний патріотичний центр, оскільки в місті немає такого роду установи. Можливо це будуть інші форми, потрібно думати».

Під час спілкування в управлінні освіти Житомирської міської ради, мене запевнили, що буквально на днях надіслали листа (який, на жаль, не показали) до Агенції з управління майном з проханням звернутися до УМВС для повернення комунального майна. Заступник директора Агенції з управління майном Житомирської міської ради Світлана Ольшанська переконує, що ніхто не звертався з приводу припинення дії оренди.

«Нам нічого не відомо про реформування УБОЗу, – говорить Світлана Григорівна. – Нас ніхто ні про що не повідомляв. Згідно з вимогами договору оренди,  орендар зобов’язаний завчасно за місяць повідомляти нас про свою реорганізацію. Але нас ніхто письмово не повідомив. Тепер звертатимемося на адресу Житомирського УМВС та надсилатимемо запит. Далі клопотатимемо про розірвання договору оренди та повернення майна».

20 хвилин: Якби не наше з вами спілкування, цей договір й діяв надалі ?

«… І був би дійсним до його завершення – середини 2017 року, поки УБОЗ самостійно не повідомив би про власну ліквідацію, – продовжує Світлана Ольшанська. – Якщо немає заборгованості за оренду приміщення (1 гривня на  місяць – ред), у нас немає підстав для розірвання договору».

20 хвилин: Як же із запереченнями прокуратури про оренду садочків у місті?

«Звернень прокуратури було багато. Одним з останніх був розірваний у судовому порядку договір на оренду частини ясел-садочка № 11, яку використовувала міська дитяча лікарня».

20 хвилин: Щодо використання приміщення по провулку Річковому, 12-а не для роботи з дітьми, а для силових підрозділів, у прокуратури за всі роки виникали заперечення?

«Ні. За весь час до нас жодного разу не зверталися».

На думку юристів, порушень саме в цьому договорі оренди є більш ніж достатньо. Окрім перелічених порушень норм законодавства про дошкільну освіту, прийняття рішення про ліквідацію УБОЗу, юрист Володимир Красовський вважає, що «договір про оренду УБОЗом дитячого садочка є всі підстави вважати нікчемним»

«По-перше, оскільки немає державної реєстрації, банківського рахунка та управління не набуло статусу юридичної особи, воно не може бути орендарем. Це суперечить нормам Цивільного кодексу та Положенню про надання в оренду майна комунальної власності, в якому зазначена вимога подавати, окрім установчих документів, довідку про реєстрацію в управлінні статистики, баланс підприємства та довідку з податкової».
«По-друге, – продовжує Володимир, – оскільки нікчемний правочин не створює юридичних наслідків, договір підлягає анулюванню з дати його підписання. Законодавством також закріплено відшкодування шкоди, заподіяної унаслідок укладення таких договорів, зокрема відшкодування недоотриманої орендної плати та відновлення переданого майна. Органи прокуратури вправі порушити кримінальне провадження за ст. 365 КК за ознаками перевищення влади чи службових повноважень та встановити винуватців».
 

Післямова
Перед виходом публікації довідався, що народні депутати в «пакеті» з минулорічним бюджетом прийняли ганебні зміни до Закону «Про дошкільну освіту». У новому тексті документа немає заборони на передачу в оренду приміщень дитячих садочків та немає вимоги використовувати їх виключно для роботи з дітьми. Більш того, надано право місцевим радам своїми рішеннями ліквідовувати дошкільні навчальні заклади комунальної власності і державної власності – за рішенням засновника.

Формально, це могло б означати можливість надалі орендувати приміщення дитячих садочків, ігноруючи вимоги щодо забезпечення саме потреби у розміщенні дошкільнят. Щоб з’ясувати ситуацію з нововведеннями, редакція газети «20 хвилин» звернулася до голови комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Лілії Гриневич. Народний депутат запевнила, що якщо у зв’язку з цими змінами постраждає хоча б один дошкільний заклад, «прошу надіслати мені звернення з описом конкретної ситуації».

Лілія Гриневич

Ніхто не допустить ліквідації ДНЗ, який є комунальної власністю. Якщо щось подібне захочуть зробити  повідомте.

Редакція газети «20 хвилин» триматиме на контролі процес повернення потрібного Житомиру дошкільного навчального закладу та детального розслідування органів прокуратури щодо висвітлених у публікації порушень. Закликаємо читачів, особливо мешканців району Корбутівки, долучитися до нашої роботи та пропонувати своє бачення щодо вільного приміщення дитячого садочка.

Коментарі (3)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up