СТАТКИ ПРОКУРОРІВ ЖИТОМИРЩИНИ: ВІД ДОБРОЧЕСНОСТІ ДО ЛИЦЕМІРСТВА

СТАТКИ ПРОКУРОРІВ ЖИТОМИРЩИНИ: ВІД ДОБРОЧЕСНОСТІ ДО ЛИЦЕМІРСТВА

Наділені значними повноваженнями, та з чималими доходами частина керівництва прокурори області робить з себе безхатченків, приховує користування службовою квартирою або просто не зазначає в декларації всю свою нерухомість. Все заради успішного повторення схем приватизації відомчого житла, втіленої з-поміж інших працівників першим заступником Прокуратури області Олександром Білошицьким, чи підтримці бізнесу дружини заступника прокурора Віталієм Мякішевим. Перевіримо, якою є справжня мотивація роботи захисників закону

Історія сходження на посаду у всіх керівників Прокуратури різна. Відчутно відрізняються один від одного і їх майнові статки. Проте, всім прокурорам притаманна повна недовіра до банків. При декількох сотень тисяч доходу, жоден не тримає ані гривні на депозиті. Зате полюбляють наші прокурори позашляховики: у більшості з них, або у членів родини, мінімум одна машина. Більш скромніші вони у виборі нерухомості. Декотрі, за пристойної зарплатні, досі не мають власного або ж орендованого помешкання. Або навмисно не хочуть його зазначати в декларації. Та про всіх розповімо по черзі.

 

Статки колишнього «важняка» - Прокурора області

Відео дня

Одразу розпочнемо з нинішнього Прокурора області Любомира Війтовича. По завершенню юридичного факультету Київського університету ім. Шевченка, Любомир Михайлович розпочав працювати слідчим в Прокуратурі Деснянського району Києва. З цього часу він не покидав столицю, останні десять років до призначення в Житомир працюючи в Генеральній прокуратурі України (ГПУ). Вів такі гучні справи як загибель колишнього міністра МВС Юрія Кравченка, колишнього міністра транспорту і зв'язку України Георгія Кирпи, а також входив до складу слідчої групи по отруєнню Віктора Ющенка. По суті весь цей час входив до еліти слідчої касти - «важняки» - слідчі з особливо важливих справ управління по розслідуванню особливо важливих справ ГПУ. Попередній Генпрокурор також пройшов через цей відділ. Тож не дивно, що за місяць після обрання Генеральним прокурором Віктора Шокіна, в березні 2015 року, керівником Прокуратури Житомирської області він призначає Любомира Війтовича. За п’ять місяців, в річницю незалежності, Указом Президента прокурор Житомирщини отримує державного радника 3 класу, що відповідає званню генерал-майора.

У порівнянні з кар’єрними звершеннями, керманич прокуратури донедавна жив як середньостатистичний посадовець. Станом на 2014 рік, у власності Любомира Михайловича квартира в столиці площею 50 кв. м., земельна ділянка в 12 соток та автомобіль KIA sportage 2008 року випуску. В минулому році прокурор чомусь вирішив позбутися даного позашляховика, виручивши від його продажу досить мізерних 80 тисяч гривень. Наразі жодним автотранспортним засобом очільник обласної прокуратури Ринкова ціна аналогічного авто втричі дорожче та коливається від 240 до 300 тисяч гривень.та його сім’я не володіють, майбуть, надавши перевагу громадському транспорту.

Разом з проданим авто, торік дохід Прокурора області зріс з 205 тисяч грн у 2014 році до 458,6 тисяч грн. Заробітки його дружини відповідно з 32,7 тисяч до 69,8 тисяч за цей же період. В декларації Любомира Війтовича з’являється ще одна квартира площею 37 кв. м. Дружина прокурора, що в попередній декларації не володіла жодною ділянкою або нерухомістю, обзавелася помешканням в 70 кв. м.

Замість обіцяного спілкування та надання коментаря з приводу покращення майнового стану Прокуратура області надіслала офіційну відповідь. В ній, за досить формалізованій формі вказувалося, що додаткове помешкання прокурор винаймає «у зв’язку з виконанням покладених на нього службових обов’язків». Оскільки житлом він володіє в Києві, законодавством передбачено забезпечення посадовця помешканням за місцем роботи. Тобто, квартира знаходиться в Житомирі, однак чи має вона статус службового і належить вона до комунальній власності – нічого не вказано. Згідно тієї ж відповіді, нерухомість дружина Любомира Війтовича отримала в спадок. Вартість її вона також не зазначила оскільки вона менша за 80 тисяч гривень. Залишається загадкою як квартира в 70 кв. м. може коштувати менше 3 тисяч доларів і чому дружина прокурора її швидко позбулася, не залишивши навіть згадки про себе в державному реєстрі нерухомості.

 

Була службова, стала приватна

Олександр Білошицький розпочав працювати в 2005 році. З усіх заступників нинішній перший заступник Прокурора області має найменший стаж роботи в органах прокуратури. Сьогоднішню посаду він отримав одразу ж з приходом в область нового прокурора. Олександр Васильович раніше відрізнявся вмінням отримувати лояльність від вище стоячого керівництва. За часів керівництва Прокуратурою області донецького ставленика Ігоря Проценка саме завдяки цим вмінням йому вдалося обзавестися власним житлом

В черзі на першочегове отримання житла по Богунському району прокурор поставлений ще у 2008 році під почесним №1686. Однак обійти майже тисячу сімсот житомирян, включно з інвалідами дитинства, багатодітними родинами та численними знедоленими, що десятиліттями безуспішно сподіваються на помешкання від держави, у прокурора зайняло менше дев’яти місяців.

Спочатку, як начальнику управління нагляду за додержанням законів, за зверненням Прокуратури пану Білошицькому в січні 2013 року надають службову двокімнатну квартиру по вул. Коцюбинського 7. В червні цього ж року, на підставі листа тієї ж прокуратури, виконавчий комітет Житомирської міської ради приймає рішення про виключення цього житла з числа службових. Це відкрило дорогу для приватизації прокурором квартири, що завершилася отриманням у вересні 2013 року свідоцтва на право власності. Записати свою частку в квартирі він вирішив не відобразивши натуральної частки, вказавши лише площу в 14,8 кв. м. Решта 2/3, що приватизовані на ім’я дружини та доньки посадовця, вказано також без зазначення частки. Можливо все це додаткова хитрість прокурора, видаючи з себе не забезпеченого повноцінним житлом, а лиш малометражками на зразок вказаної окремо 11 метрової малосімейки.

До речі, виключати з черги Олександра Білошицького міська рада точно не поспішає. Згідно оприлюднених на сайті списків перший заступник прокурора області досі знаходиться в списку першочергових пільговиків, незважаючи на всі рішення та фактично приватизовану квартиру в Житомирі.

На сьогодні перший заступник Прокурора області достатньо забезпечений посадовець. У його володінні перебуває кросовер Nissan X-trail вартістю близько 400 тисяч гривень. Якщо у 2014 рокі заробітна плата прокурора становила 156,6 тисяч грн, за минулий рік це вже двічі більше – 301 тисяча гривень. В перерахунку з річного, місячний заробіток прокурора, що так легко приватизує службове житло, становить 25 тисяч гривень (див. таблицю №2)

 

Завжди на сторожі інтересів

Роксалана Гребенюк обійняла крісло заступника прокурора цьогоріч в день сміху. Першоквітневому призначенню передувало погодження земельної комісії про виділення прокуратурі ділянки під забудову. Бажане підвищенням стало винагородою за епічне відстоювання шкурних інтересів прокуратури перед депутатами міськради. В результаті, на Бульварі Тетерівському кооператив «Кварталбуд-24» пообіцяла забезпечити прокурорів новенькими квартирами. Вимоги закону щодо обов’язковості проведення конкурсу при передачі в оренду комунальної землі Прокуратура, звичайно ж, проігнорувала.

Хоча законодавство Роксолана Володимирівни має добре знати. Впродовж довгого часу саме вона керувала управлінням представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді Прокуратури Житомирської області. Це свого роду головний караючий меч всемогутнього загального нагляду, якого нарешті позбулися органи прокуратури. Щоправда, застосовувався нагляд надто вибірково. До прикладу, відстоювати державні інтереси по поверненню військових земель в районі Гідропарку, прокурор Роксолана Гребенюк розпочала по завершенню перепродажу незаконно приватизованого лісового фонду. Відповідно з під удару вивели реальних винуватців дерибану, зробивши винуватими сьогоднішніх власників злощасних ділянок. Гребенюк переконана після відбирання прокуратурою землі, добросовістним покупцям потрібно самим вимагати повернення грошей у недобросовісних продавців.

У Роксолани Володимирівни із заробітками все гаразд: більше 251 тисяча гривень у 2014 році та 164 тисячі у минулому році. В декларації за 2014 рік зазначена 4-х кімнатна квартира площею 75 кв. м. В наступному році площа квартири змінилася до 78 кв. м. та з’явився садовий будиночок 150 кв. м. На придбання помешкання в 2005 році заступник Прокурора взяла близько 23 тисяч доларів США банківської позики, яку досі не погасила. Згідно реєстру прав власності квартира обтяжена іпотечним кредитом. Їздити прокурор полюбляє на досить пристойному автомобілі. У власності перебуває Мазді-3 2008 року випуску.

Заступника обласного Прокурора Роксолана Гребенюк веде спільне домогосподарство з колишнім міліціантом Ігорем Жмідою. На посаду начальника Коростенського відділку міліції полковника Ігоря Олексійовича приїхав призначати заступник Міністра МВС Сергій Чеботар. До цього Ігор Жміда перебував на посаді керівника відділу по боротьбі з обігом наркотиків УМВС. Ще раніше начальником Житомирського районного відділу УМВС.

При задекларованому доході у 2015 році в 198 тисяч грн, Ігор Жміда жодною нерухомістю не володіє. В той же час, його власності дві земельними ділянками, 12 і 5 соток, та двома автомобілями: стареньким ВАЗ 2106 та позашляховиком Honda CR-V. Ринкова вартість останнього авто близько пів мільйона гривень.

 

Безхатченко - фанат автомобілів

Справжнім шанувальником іноземного автопрому слід визнати заступника Прокурора області Миколу Корнелюка. Він із завидною регулярністю оновлює власний автопарк. Так в 2014 році за 123 тисячі грн прокурор придбає автомобіль Honda Civic, 2006 року випуску. В минулому році він продає його, вторгувавши 228 тисяч грн. Натомість пересідає на позашляховик Nissan X-trail за 395 тисяч гривень.

Все це відбувається, на фоні повної відсутності жила як у посадовця, так і у членів його сім’ї. Схоже заради гарного авто, можна і на вулиці пожити. По меншій мірі, так виходить з його декларації.

Однак, не цураються Корнелюки земельних наділів. У минулому році до 19 соток, дружина заступника Прокурора області обзавелася ще однією ділянкою в 12 соток. Оскільки заробітна плата жінки залишилася була на рівні мінімальної, припускаю, що землю просто подарували. Або, за чиновницькою традицією, коли твій чоловік високопосадовець, отримала в спадщину.

Все це залишається здогадки, як і те, де ж сердешний прокурор винаймає житло та чому він це приховує. Чому не вказувати правду в декларації,  якщо тільки за минулий рік пан Корнелюк отримав 298 тисяч грн. зарплатні. Для чого щомісяця з кишень платників податків виймати по 25 тисяч гривень, якщо прокурор не здатний дотримати вимог законодавства, на сторожу якого він поставлений державою.

 

Львівський «парашутист» - Мякішев

Відповідь на це запитання, як не дивно, знає інший заступник Прокуратура. Віталій Мякішев за свого колегу в трьох реченнях виклав всю сутність прокурорського єства. Декларація заповнена відповідно до вимог, що міститься в законодавстві, переконує прокурор.

Ще трохи і про трактування законів від Віталія Леонідовича будуть ходити легенди по всій Україні. Як мінімум легендарним залишиться його призначення Прокурором Львівщини. Одіозний Генпрокурор Віктор Шокін, в день свого виходу на пенсію, ощасливлює львів’ян вихідцем з Житомирщини. Там його зустрічають шаленим опором та вимагають від керівництва області прозорого конкурсу на посаду. Через три місяці Віталій Мякішев повертається на посаду заступника Прокурора Житомирської області, наживши собі немало негативу. За його керівництва, прокуратура заблокувала рахунки Львівської міської ради через відмову виконкому видати прокурорам ордени на 31 квартиру.

Ще раніше, в листопаді минулого року, Віталій Леонідович намагався потрапити до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. В списку кандидатів на знання законодавства він посів 230 місце з 266 усіх, хто з’явився на тестування. З тріском провалившись на першому етапі відбору, конкурсна комісія кандидатуру Віталія Мякішева повністю відхилила.

За результатами 2014 року дохід прокурора склав 147,5 тисяч гривень, в той час, як його дружина-підприємець принесла в сімейний бюджет 268 тисяч. В минулому році заробітки зросли до 281,3 тис. грн. та 367,8 тис. відповідно. На прокурорське подружжя записана земельна ділянка в 11,78 соток та будинок 86 кв.м. в Брусилові.

Раніше, у 2008 році, Віталій Мякішев володів іншим будинком 96,9 кв. м в Брусилові на вулиці Квітневій. Виходячи з даних у реєстрі. власник змінився у 2013-му. Це майно відсутнє у його декларації за 2010 рік.

В грудні 2015 року дружина прокурора Оксана Мякішева придбала 5 соток землі під комерцію. Під час представлення прокурора у Львові, представники ГО «Розвиток громади» звинуватили Віталія Мякішева в організації перенесення пам’ятника Тарасу Шевченкові з центральної площі, задля «розчистки» ділянки під магазин його дружина. Зі слів Мякішева, пам’ятник перенесли за рішенням виконкому. Однак, підтвердив володіння його дружиною магазином, про який в декларації немає жодної згадки.

Включно по 2015 рік, авто у Мякішева і його дружини не було. Зате був кредит, на погашення якого він витратив майже 43 тисячі гривень. В цьому році родина Мякішевих повністю погасила заборгованість за позикою в 55 тисяч доларів США, що вимагав «Дельта-банк» через суд. В тексті судового рішення вказано, що загалом було сплачено 733,5 тисяч грн. Ще цьогоріч в дружина з’явилися два авто марки Mercedes: легковий С 200 (2007 р.в.) та мікроавтобус Vito (2011 р.в). Загальна вартість автомобілів становить близько 750 тисяч грн. Витрати зовсім не сумірні із задекларованими доходами сім’ї заступника прокурора Житомирщини.

 

Примарна доброчесність

Згідно ідеології нового Генпрокурора Юрія Луценка, головним інструментом у боротьбі за доброчесність прокурорів це спеціальна анкета та розміщення так званої нульової декларації – декларування посадовою особою усіх наявних на відповідний момент у її власності, розпорядженні чи користуванні цінностей, майна, активів, грошових коштів, у тому числі в готівковій формі.

Таємна перевірка полягає у розміщенні анкет прокурорів на офіційному веб-сайті і очікуванні коли свідомі громадяни нададуть інформацію, що спростує підписані прокурором дані. При цьому у свідомих громадян на це є не більше шести місяців. Після завершення цього строку будь-яка інформація нікого не цікавитиме, а прокурор вважається таким, що успішно пройшов перевірку.

Отримана компрометуюча інформація передається безпосередньому керівнику прокуратури, в якій працює гіпотетичний порушник. Якщо компромат вже був предметом службової перевірки, незалежно від її повноти і неупередженості – повторно перевірятись вона не може. Так само, як не може перевірятись інформація про дії чи бездіяльність, з моменту вчинення яких пройшло два роки.

Однак, таємна перевірка доброчесності, якою Юрій Луценко хотів налякати прокурорів-корупціонерів, насправді не така вже й таємна, і зовсім не перевірка. Та й з підтвердженням "доброчесності" цей процес має виключно номінальний зв'язок.

«Заповнення анкет доброчесності є звичною практикою в державних, а тим більше правоохоронних органах США, Канади та європейських країн, - говорить експерт з реформування органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ Андрій Слюсар.

«Там такі анкети складаються з декількох десятків аркушів дуже конкретних запитань – крім детальних питань про фінансовий стан особи та її близьких родичів, також про місця проведення відпочинку та джерела його оплати, середню дозу алкоголю на тиждень, випадки керування транспортом у стані сп'яніння, незаконне полювання, використання послуг повій та ще багато іншої інформації про обставини особистого життя.

При цьому уся надана в анкеті інформація може бути перевірена як на поліграфі, так і шляхом збирання з різних джерел даних про особу, спосіб її життя та коло спілкування, - підсумовує експерт.

Допоки нові якісні процедури доброчесності не запрацювали, наведені докази виявлених порушень в деклараціях керівництва Прокуратури Житомирської області редакція газети «20 хвилин» має намір передати до Національної агенції з запобігання корупції. Найближчим часом зможемо пересвідчитися у реакції уповноваженого органу на притягнення посадовців до передбаченої законодавством відповідальності.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up