Екологія, як інструмент тиску на бізнес (точка зору)

Екологія, як інструмент тиску на бізнес (точка зору)
Каръер
Корумповані бізнесмени не залишають спроб монополізувати ринок.

Про скандал, який тогоріч спричинив зупинку Житомирських кар’єрів писали майже всі видання регіону (http://korrespondent.net/business/economics/3569142-korrumpyrovannaia-vlast-zhytomyrschyny-ostanovyla-rabotu-deviaty-karerov).  Все через промислову вибухівку, без якої неможлива робота гранітних родовищ. У вересні минулого року, ошукані псевдо активістами та кишеньковою громадською організацією «Екосвіт» депутати, мало не заборонили використання вибухівки державного виробника, що в свою чергу призвело б до зупинки найпотужніших гірничо-видобувних підприємств  України.

Використання інших вибухових матеріалів означало б збільшення ціни, що в свою чергу знизило б об’єм продажів щебеневої продукції. Треба враховувати той факт, що якість вибухівки приватних  виробників досить сумнівна.

Загально відомо, що деякі приватні підприємства використовують будь які можливості аби монополізувати ринок  вибухових робіт у всьому регіоні. Так організація  «Західукрвибухпром», маючи на озброєні проплачених активістів, та таку собі організацію «Екосвіт», що має досить сумну репутацію, влаштовують мітинги, тиснуть на представників влади, щоб заборонити використання вибухівки державного виробника.

 У вересні, минулого року ошукані депутати облради (http://gazeta.ua/articles/life/_deputati-zitomirskoyi-oblradi-stali-na-zahist-derzhpidpriyemstva-ta-chesnoyi-konkurenciyi/653934?mobile=true) мало не стали інструментом в руках горе-бізнесмена Константина Носова (власник підприємства «Західукрвибухпром»).  За ініціативи «Екосвіту», що так вправно маніпулював громадською думкою, депутати мало не заборонили використання  державних вибухових засобів. Однак, були залучені фахівці з Києва, що провели належні експертизи й довели неправомірність заборони вибухівки, виробленої державним підприємством. (http://reporter.zt.ua/news/18672-zhytomyrska-oblasna-rada-zminyla-svoie-rishennia-ta-dozvolyla-vykorystannia-vybukhivky-era)

 

 Та керівництво «Західукрвибухпрому»  не залишає  спроб монополізувати ринок,  використовуючи брудні методи впливу на громадськість та органи місцевої влади.   А саме, надаючи сфальсифіковану інформацію до Житомирської облдержадміністрації, ініціюючи безпідставні  полеміки псевдо активістів на засіданнях різних рівнів. СтАла сумнівна репутація активістів «Екосвіту»  не дає їм змоги тепер тиснути на владу. (Громадська організація «Екосвіт» нині називається «СамоОборона Житомира» склад залишився той самий)

На жаль, не всі представники влади залишаються осторонь корупційних схем. Сьогодні маємо нову спробу «наїзду» на Житомирські кар’єри. Так, на деякі щебеневовидобувні підприємства (а саме на ті, які не користуються вибуховими послугами місцевої компанії «Західукрвибухпром»), надійшли листи від Екологічної інспекції Житомирської області з проханням назвати  підрядників, що проводять у них  вибухові роботи та (!) умови співпраці — кар’єри повинні, також, надіслати завірені копії договорів на проведення вибухових робіт з повною деталізованою інформацією. 

Приклади листів:


Керівники кар’єрів обурені, таким зухвалим натиском на підприємства,  адже подібні питання не належать до компетенції Екологічної інспекції, і містять комерційну таємницю.

«Володимир Горба ( директор «Західукрвибухпрому»), телефонував нам з погрозами, що коли  ми не звернемося до них за послугами то «чекатимемо у гості» податкову, екологічну інспекцію та інші перевіряючи органи. Це не здивувало нас, адже підприємство пана Горби має «підмочену» репутацію, тож такий підхід до бізнесу для них є нормою . Та коли отримали листа від Екологічної служби - обуренню не було меж. Чому державний  контролюючий орган виконує забаганки місцевих «авторитетів»?  Всі ж знають, хто такі Володимир Горба і власник «ЗУВП» Костянтин Носов - це непорядні й підступні бізнесмени»  — розповідає  головний інженер «Бехівського спецкар’єра» Сергій Бабский.

Залишається тільки здогадуватися, чим керується пан Богдан Гнатюк , начальник екологічної інспекції Житомирської області, ініціюючи розсилку подібних протиправних листів. Всі ж чудово пам»ятають минулорічний  скандал  (https://www.rbc.ua/rus/news/gornyaki-zhitomirskoy-obl-trebuyut-obyasneniy-1443183661.html) й не закриватимуть очі на подібні дії .

Нагадаємо, видобуток гранітної продукції провідна сфера діяльності нашого краю. Житомирські кар’єри  не тільки є одним з більших наповнювачів бюджету області, а й такими, що забезпечують працевлаштування  великої кількості краян.

 

ТЕГИ: Володимир Горба, Костянтин Носов, Західукрвибухпром, корупція , Богдан Гнатюк, кар'єри, промислова вибухівка, Екосвіт, ЗУВП

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Maks Luty

    На підприємстві оборонки розтратили понад 58,000,000 гривень державних коштів

    16.03.2016

    Military_Prosecutor_2Військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна).



    Слідством установлено, що посадові особи державного підприємства «НВО «Павлоградський хімічний завод», виконуючи «Програму утилізації твердого ракетного палива балістичних ракет РС-22», замість безкоштовного знищення за державним контрактом вибухової речовини, яка виробляється з компонентів твердого ракетного палива, вилученого із споряджених корпусів двигунів, укладали договори з іншими підприємствами про надання платних послуг по проведенню вибухових та буро-вибухових робіт на кар’єрах. При цьому у вартість наданих послуг закладали і вартість вибухівки.



    Таким чином, вищезазначене державне підприємство в період з жовтня 2010 року по квітень 2015 року отримало прибуток від реалізації вибухових речовин на загальну суму понад 58,000,000 грн.



    При цьому отримані кошти підприємство в бюджет не повернуло, вартість контракту з утилізації твердого ракетного палива, а це майже 503,000,000 грн., на суму отриманого прибутку не зменшило, а використало всі грошові надходження на власні потреби.



    Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснює військова прокуратура Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України.
  • Maks Luty

    10 вересня 2015 року Житомирська обласна Рада, більшістью голосів (65 депутатів) прийняла рішення №1636 “Про звернення депутатів обласної ради до міських, селищних та сільських рад області щодо заборони використання вибухівки марки „Ера”. Про те, незважаючи на думку народних обранців, деякі гірничо-добувні підприємства продовжили використання забороненної на теріторії Житомирщіни вибухівки “Ера”. Окрім того, на адресу Голови Житомирської обласної Ради надійшов лист від керівників кар’єрів, де широко застосовується “Ера”, з вимогою скасувати рішення №1636, про заборону використання вибухівки “Ера” на території Житомирщини. 6 жовтня 2015 року в прес-центрі Житомирської ОДА відбулося обговорення ситуації з депутатами, представниками громадськості, екологами області, науковцями з питань вливу використання утилізованного ракетного палива на довкілля, представниками кар’єрів та представниками виробника вибухівки “Ера” – ДП НПП Павлоградського хімічного заводу (Дніпропетровська обл). Незважаючи на кольорові слайди з зображенням складних хімічних формул та безліч сертифікатів, представники виробника вибухівки “Ера” не змогли відповісти на конкретні питання: — чи використовується компоненти утилізованного ракетного палива від ядерних ракетоносіів РС-22 при виробнитстві вибухівки “Ера”? - чому в технічних умовах(ТУ) на вибухівку “Ера” присутні компоненти твердого ракетного палива, а в заключеннях санепідемологічної експертизи — вони “зникли”? - чи є достатнім доказом приналежність Павлоградського хімзаводу(ПХЗ) до держаного підприємства – фактом прозорості та об’єктивності наданих документів? Адже формування тарифів на газ для населення державною компанією Нафтогаз і досі викликає більш запитань, чим відповідей… — чому рішення Криворізькоі міської Ради №1127 від 28.03.2007р про заборону використання вибухівки “Ера” на терріторії міста Кривий Ріг (де розташована найбільша кількість гірничо-збагачувальних комбінатів та шахт) досі не оскаржено в суді? Нема чим заперечити? — чи присутній алюміній в компонентах вибухівки “Ера”? - чому представники виробника вибухівки “Ера” навідріз відмовляються від незалежного і всебічного аналізу хімічних наслідків використання “Ери”на гранітних кар’єрах Житомирщини, прикриваючись сумнівними сертифікатами з розбіжностями з технічними умовами та санепідеміологічними заключеннями? - чому технічний директор Павлоградського хімічного заводу Устименко Е.Б. в опублікованій статті «Наукового вісника»(№5, за 2008р) «К вопросу об экологических последствиях утилизации ракетных двигателей твердого топлива методом взрывания» зробив висновок: «В целом, выполненная оценка экологических последствий показывает, что применение методов взрывания при ликвидации ракетных двигателей твердого топлива от межконтинентальных баллистических ракет РС-22 – является НЕПРИЕМЛИМЫМ для условий Украины»? А тепер намагається довести що, це все стало нешкідливим…

    Давайте звернімось до історії виникнення проблеми.

    Утилізація ТРП МБР РС-22 на потужностях ПХЗ здійснюється в рамках міжнародних зобов’язань України щодо скорочення і ліквідації стратегічних озброєнь, а також держпрограм з ліквідації МБР РС- 22 і утилізації ТРП МБР РС-22. Але, як то кажуть – є нюанси… Свого часу павлоградські хіміки виробляли ракетне паливо для міжконтинентальних ракет дніпропетровського «Південмашу» і споряджали вибухівкою різні типи хв, торпед і авіабомб. А в кінці 90-х, відповідно до українсько-американською програмою зменшення ядерної загрози, ПХЗ взявся за утилізацію 87 ступенів від 29 міжконтинентальних балістичних ракет РС-22(SS-24), що стояли на бойовому чергуванні в Україні або перебували у провадженні. Згідно з цією програмою ПХЗ за допомогою генпідрядника американського уряду — корпорації Washington Group International (WGI) — розробив дослідну установку з утилізації твердого ракетного палива в емульсійну вибухівку, яка призначалася ГЗК і будівельним кар’єрам. Проте потім фінансування промислової установки було американцями зупинено з міркувань безпеки. Замість переробки ракетного палива у вибухівку вони запропонували його спалювати, а керівництво ПХЗ та Національного космічного агентства, якому підпорядкований завод, на це не погоджувалися. Спостерігачі в таких розбіжностях бачили все що завгодно, аж до підступів «світової закуліси», але факт залишається фактом: гроші на переробку американці стали «затискати». Створення повноцінного комплексу з утилізації ракетного палива, а також гексогеносодержащіх боєприпасів, гранат, мін і стрілецьких боєприпасів, утилізація яких досить дорога, павлоградські хіміки оцінили в 500 млн грн. Очевидно, що у держави таких грошей немає, і останнім часом не тільки чиновники, а й дніпропетровські творці цих ракет схилялися до того, що паливо все ж потрібно спалювати. В 2014р на програму утилізації ТРП на ПХЗ з бюджету України спрямовано 140млн грн., в 2015 заплановано вже 250млн грн.(!) Більш важливіших напрямків мабуть в України не знайшлось… І тут з’явились «бізнес ідеї» у керівників ПХЗ: а чому б не скористатись умовно «безкоштовною» сировиною – утилізованим ТРП за державні кошти, та не спрямувати її на комерцію: виготовлення вибухівки «Єра» та реалізація через комерційні компанії, створені під цей проект? Так би мовити, «освоїти» державні кошти… Таким чином, через компанії ДП«Карпативибухпром», ТОВ«Техрозробка», ТОВ«Євровибухпром» з ПХЗ пішла повним ходом реалізація, чи то пак «утилізація» відходів твердого ракетного палива на родовища граніту та вапняку Західної та Центральної частини України, звісно під підкриттям Державної та Міжнародною програми зменшення ядерної загрози. Тепер про ці компанії. ДП«Карпативибухпром» (м.Івано-Франківськ) було приєднано до ДП НВО «ПХЗ» в 2006 році для розширення географії збуту вибухівки «Ера». На той час підприємство виконувало буро-вибухові роботи на понад 40 кар’єрів Західної України. Звісно, через «кишеньковий» вибухпром легше збувати утилізоване ТРП у «Ері». ТОВ«Техрозробка», являючись власником ліцензії на розробку одного з великих родовищ граніту в м.Коростень, довгий час співпрацювало з компанією «Юнігран-Сервіс»(м.Малин, Житомирської обл.) та «Західукрвибухпром» (м.Житомир), закуповуючи їх емульсійні вибухівки. Але з осені 2014 року раптом виникає новий вибухпром – ТОВ«Євровибухпром»(м.Житомир) і активно пропонує свої послуги з використанням вибухівки «Ера». Хто стоїть за цими компаніями? В 2013р в результаті гучних рейдерських дій на Коростеньський щебзавод (ТОВ«Техрозробка») приходить новий власник і приводить з собою нову «молоду команду» та нових постачальників вибухівки – ПХЗ. Восени 2014 року з компанії «Західукрвибухпром» звільняється все керівництво – від директора Бежевця Володимира Павловича, головного інженера Замиги В’ячеслава Олександровича, замісника по виробництву Литвина Михайла Дмитровича – до маркшейдерів та механіків. Щож спонукало працівників «Західукрвибухпрому» змінити місце роботи, де кожен з них виріс з робочих спеціальностей – до керівних? Відповідь проста – вже з весни 2014 року засновується ТОВ«Євровибухпром» і в ньому отримується друга(!) зарплатня вищепереліченими посадовими особами. А одним з засновників ТОВ«Євровибухпром» виявляється … так — директор «Західукрвибухпром» Бежевець В.П… А фінансує оборотними коштами цю компанію новий власник Коростеньского щебзаводу. Як то кажуть – «повний абзац»! Виходить, метою створення ТОВ«Євровибухпрому» було намагання «втопити» небажаних конкурентів на вибуховому ринку через підкуп посадових осіб ПрАТ«Західукрвибухпрому» та доведення його до банкрутства з метою або подальшого викупу, або ліквідації як компанії. Все це, звісно, є прояви брудних технологій у світі сучасного українського бізнесу, але є одне заперечення…. Стан екології навколишнього середовища після використання вибухівки «Ера» — недосліджений і понині. Чому? 1. В Україні відсутні прилади здатні виділити діоксини в наслідках використання «Ери». 2. Закордонні дослідження коштують немало. Легше підкупити місцевих чиновників для отримання дозволів та експертиз. Наразі, всі питання щодо екологічної безпеки навколишнього середовища виходять на передній план громадської уваги, тим більш на Житомирщині, яка й досі потерпає від наслідків Чорнобиля. То чом так збудженні керівники деяких кар’єрів, де використовують «Еру»? Можливо ціноутворенням вибухових робіт? Але ж на ринках України понад 15-ть вибухпромів – достатньо для формування конкурентних цін…. Можливо є інша «зацікавленість»? Більш вагома, ніж здоров’я та життя земляків… Так хто стоїть за рішенням №1636? Громада! Житомирщина – не полігон для утилізації ракетних відходів та впровадження брудних «бізнес-схем»!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up