Фінансове літо, або Як українська молодь навчається бути багатою (Новини компаній)

Фінансове літо, або Як українська молодь навчається бути багатою  (Новини компаній)
Фінансове літо, або Як українська молодь навчається бути багатою
Скільки щомісяця витрачає середньостатистична сім'я з п'яти осіб на харчування? Скільки грошей іде на оплату комунальних послуг?

Яка сума необхідна на проїзд, освіту, лікування, новий одяг, побутову хімію, а також як на всьому вищеперерахованому заощадити так, щоб залишилися кошти ще й на розваги? Такими недитячими розрахунками займалася дітвора в літніх таборах у всій Україні. Бути фінансово успішними і незалежними з ранніх років дітей навчають фахівці однієї з найбільших фінустанов України – банку «Надра».

«Тепер я розумію, що гроші заробляти батькам дуже непросто, і їх потрібно розподіляти таким чином, щоб спочатку купувати все найнеобхідніше, а лише згодом витрачати на розваги і відпочинок. Найчастіше діти не замислюються над тим, що потрібно допомагати дорослим», – такими серйозним спостереженнями після проведеного банкірами фінансового тренінгу поділилася 16-річна Валерія, яка відпочивала в дитячому оздоровчому таборі «Орлятко» на Дніпропетровщині.

Відео дня

У фінансових питаннях дівчина і до цього заняття розбиралася непогано: на відміну від своїх подруг завжди вміла накопичувати кишенькові гроші і самостійно купувати собі усе необхідне, однак фінансові заняття від фахівців банку «Надра» допомогли їй краще зрозуміти батьків, розібратися в тонкощах планування і розподілу сімейного капіталу. Тепер Валерія допомагатиме своїй родині грамотно розпоряджатися грошима.

Економісти з дитинства

Завдання перед юними вихованцями таборів стояло одне – раціонально розрахувати сімейний бюджет, враховуючи всі можливі джерела доходів сім'ї: зарплати батька і матері, пенсію бабусі. Але при цьому головне – не забути про основні статті витрат: харчування, оплату комунальних послуг, освіту, лікування, проїзд у транспорті, купівлю одягу і т. д. А ще й на розваги заощадити не завадило б!

Юним економістам пропонувалися різні життєві ситуації, коли рівень матеріального достатку батьків постійно змінювався, а отже, дітям необхідно було «перекроювати» статті свого бюджету. Наприклад, мама потрапила під скорочення на підприємстві. Відповідно необхідно урізати весь бюджет, адже сім'я втратила одне із джерел доходів. Були й інші сценарії, де мама отримала нову високооплачувану роботу, а тата підвищили на посаді з відповідним збільшенням заробітної плати. Тоді сім'я мала можливість щомісяця відкладати кошти на автомобіль.

Діти з таким ентузіазмом вчилися економити батьківські гроші, що іноді виникали й кумедні ситуації. Наприклад, одна з команд у дитячому таборі «Горизонт», що на Полтавщині, навіть вирішила продати домашнього улюбленця, щоб не витрачати сімейні заощадження на його раціон. Траплялися випадки, коли підприємливі діти, навпаки, економили на родині, виділяючи лише 1000 грн на харчування, а більшість сімейних видатків вписували в графу «відпочинок і розваги». Тоді представники банку «Надра» терпляче пояснювали дітям, що до сімейних коштів потрібно відноситися більш відповідально. Загалом діти схоплювали все на льоту і майже одразу після пояснень тренерів самостійно заглиблювалися у розрахунок і розподіл сімейних коштів.

За словами багатьох дітей, після таких фінансових ігор згодом вони будуть навчати і своїх батьків. «Я спробую сама розподіляти сімейний бюджет і навчу цього батьків. Раніше зі мною ніхто не обговорював такі теми. Я розумію, що витрати на їжу, гігієну, освіту – найважливіші для сім'ї. Без хорошої освіти я не зможу знайти роботу з гідним рівнем заробітної плати. А ось заощадити краще на пальному й транспорті», – міркувала юна Карина з табору «Горизонт» у Полтавській області.

Молоді й успішні

Фахівці банку «Надра» вважають, що грамотне відношення до грошей потрібно прищеплювати з ранніх років, адже фінансово підкована молодь – гарантія успішного і процвітаючого майбутнього всієї України. Саме тому банкіри розробили комплексну програму з підвищення рівня фінансової грамотності населення. Вже кілька років співробітники фінустанови проводять спеціальні уроки в школах, запрошують учнів на дні відкритих дверей у відділення банку, читають лекції у вищих навчальних закладах країни.

Літню програму з підвищення рівня фінансової грамотності дітей та молоді банк «Надра» (Ліцензія НБУ № 21 від 21.11.2011 р.) проводить не вперше. Цього сезону до просвітницького проекту банкірів долучилося понад 40 дитячих літніх таборів у всій Україні. До того ж фінустанова вдруге організувала власний фінансовий дитячий табір поблизу Вінниці.

«Саме просвітницька складова є одним з основних компонентів численних соціальних програм банку «Надра». Адже щасливе і здорове дитинство визначає успішне майбутнє кожного з нас, – розповідає про соціальну стратегію фінустанови Тетяна Ярошенко, радник голови правління з питань комунікацій банку «Надра». – Крім реалізації комплексної програми з підвищення рівня фінансової грамотності, ми працюємо з дітьми ще за двома основними напрямками: водимо в музеї та театри України, щоб розширювати їхній кругозір і сприяти інтелектуальному розвитку; організовуємо різні спортивні заходи з нашим партнером – футбольним клубом «Динамо» (Київ), пропагуючи здоровий спосіб життя. Фізичне здоров’я і правильне інтелектуальне й фінансове виховання – запорука не лише успішного майбутнього нашого підростаючого покоління, а й України в цілому».

Вже восени, за словами банкірів, на молодих українців очікують нові захоплюючі просвітницькі та спортивні проекти від банку «Надра».

 

Джерело: podrobnosti.ua/society/2014/09/01/991441.html

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up