Воду з новою пам'яттю продаватимуть на вулицях Козятина

Воду з новою пам'яттю продаватимуть на вулицях Козятина
Для козятинців зовсім не нова проблема якості питної води у нашому місті. RIA-K багато разів розповідала про це на своїх сторінках, давали коментарі і "водяники", і лікарі санстанції, і представники міської ради

Для вирішення ситуації пропонувалося створити нове комунальне підприємство, що займеться водопостачанням та водовідведенням нашого міста. Та віз і нині там.
Між тим, у інших містах цю проблему вирішують трохи іншим способом. Воду для пиття та приготування їжі купують, зокрема, житомиряни та наші "сусіди" у Бердичеві. Не потрібно лякатися цього слова (купують), адже і за ту "рідину", що тече з нашого крана, також доводиться платити, та ще й досить немалі гроші. Та чи можна її використовувати "всередину" - це ще питання. То ж, коли один із підприємців висловив бажання зайнятися забезпеченням городян бутильованою та розливною питною водою, цю ідею одностайно підтримали депутати міської ради. Чоловік пройшов довгий шлях збору усіх необхідних документів, витратив десятки тисяч гривень, вліз у банківські кредити, але все ж таки домігся усіх необхідних умов для встановлення у місті першого бювету з продажу питної води.
Це має бути не проста вода із артезіанської скважини з одного із сіл Козятинщини. Для того, щоб вона стала структурованою, на місці видобування води встанолюється спеціальна очищуюча установка. Це обладнання має 13 ступенів очищення, серед яких дехлоратор, серія різноманітних фільтрів, структуратор, мінералізатор, бактерицидна лампа. Мобільна установка нейтралізує віруси гепатиту та інших інфекційних захворювань, ефективно видаляє сірководень, нітрати, радон та залізо, якого дуже багато у звичайній воді, той же хлор, і марганець, вміст якого різко збільшується у період так званого "цвітіння" води. Цю воду для вживання не потрібно кип'ятити. Медики рекомендують її вживати, особливо в екологічно неблагополучних зонах, дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку для пиття, приготування їжі та напоїв, а також для приготування відварів лікарських трав.Двічі на місяць якість води будуть перевіряти спеціалісти районної СЕС та фірми-виробника.
Важко переоцінити всі ті плюси, які отримають козятинці з появою бювету питної води у нашому місті. Скільки шлунків можна зберегти здоровими завдяки вживанню в їжу води гарної якості. Та й ціна такої води просто смішна - 40 копійок за літр (дві гривні - п’ятилітровий бутль). Якщо порівняти ціну води, що витікає з крана, а це 26 гривень на місяць з одного мешканця, то кожен з городян на власному гаманці та здоров'ї зможе оцінити переваги цього нововведення.
Сьогодні ті ж городяни, що писали купу скарг про погану якість питної води, стають на заваді самим собі пити якісну воду. Мешканці будинку, неподалік від якого має встановлюватися бювет, ніяк не зрозуміють переваг, які їм випали. Вони пішли на відкритий конфлікт з підприємцем, порозкидали блоки, які той вивіз для вирівнювання території. Люди апелюють тим, що "кіоск" закриє доступ сонячного світла до їхнього двору. Але бювет займає зовсім небагато місця (13 кв. метрів), він висотою чуть більше двох метрів, тому не створює абсолютно ніяких незручностей.  До того ж це не кафетерій з вічними п'яницями чи пляшками навколо, а МАФ (мала архітектурна форма). У планах підприємця облаштування навколишньої території - дитяча пісочниця, лавочки та інше. Люди мають зрозуміти, що бювет необхідний нашому місту, і чим ближче він буде розташований до їх домівки, тим краще, адже носити воду тоді буде зовсім близько. Невже комусь стане гірше від того, що поряд з їхнім будинком стоятиме бювет, поряд у пісочниці гратимуться діти, а мами та бабусі відпочиватимуть поряд на лавочці... 
Лише цивілізований підхід та порозуміння може допомогти у вирішенні проблеми якості питної води, що сьогодні йде до квартир козятинців ще "царськими" трубами. Для їхньої заміни потрібні мільйони гривень, яких немає у міському бюджеті, тому це питання може "висіти в повітрі" роками.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up