Астроном зі світовим ім'ям працює в кабінеті з целофану на хуторі Вільний птах на Лановеччині

Астроном зі світовим ім'ям працює в кабінеті з целофану на хуторі Вільний птах на Лановеччині
Астроном зі світовим ім'ям Іван Климишин (75) влітку відмовляється від цивілізації. Вчений до осені живе з родиною на хуторі Вільний птах, що за 2,5 км від села Кутиска Лановецького району. Чоловік розповідає, що онуки так назвали хутір через відсутність сусідів. Ім'ям Івана Климишина назвали планету, що обертається навколо Сонця між Марсом та Юпітерома. Окрім того, Американський біографічний інститут двічі визнав вченого Людиною року. Наразі пан Климишин готує до друку "Проблеми календаря, хронології і пасхалії". Взимку чоловік перебереться до Івано-Франківська, де викладає в Прикарпатському університеті.

Родина Івана Климишана ночує в глинобитній хаті, яку побудував батько вченого ще у 30-х роках. Їсти варить дружина на електричній плиті, бо дві пічки розібрали злодії, нарікає астроном.


Вчений показує кореспонденту "20 хвилин" свій маленький кабінет, вкритим целофаном. Книжки з астрономії та фізики акуратно поскладані на поличках. Місця в кабінеті вистачає лише двом. Іван Климишин забирає зі старого ліжка маленьку подушечку і пропонує сісти. Сам вмощується поруч, за шкільну парту, що служить за робочий стіл. Каже, що кабінет облаштував самостійно.
- Збив із гілляк каркас і обтягнув його клейонкою, - пояснює пан Климишин. - А полички зробив із дощечок.
Роботу вчений розпочинає о 4.00, а щоб не було холодно, бере батьківський кожух, шапку-вушанку і взуває солдатські чоботи.
- За стільки років наукової роботи я навчився не прив'язуватись до речей, - пояснює астроном. - А на хуторі добре думається, адже я тут чую свої думки.

Книжки, рукописи і зошити Іван Климишин возами вивозить із хутора до знайомого, що в селі Кутиска, коли повертається до Івано-Франківська.
– Інакше злодюжки усе розтягнули б, - каже пан Климишин. - Приміром, декілька років тому мисливці спалили в грубці мої архіви і рукописи нової книжки, яку я потім змушений був вдруге переписувати.
Спеціально для сільських злодіїв і мисливців господар на вхідних дверях і на вікнах наклеїв листівки.
– На одній написав свою біографію, а на іншій процитував біблійне "Не кради", - пояснює пан Климишин. - Думаю, що дізнавшись про моє життя, їм не підніметься рука щось поцупити. Адже я живу вже на 50 років більше, аніж прогнозували лікарі.

Відео дня
>

Людиною року професора Климишина двічі визнав Американський біографічний інститут. Однак вчений не любить про це говорити, зазвичай віджартовується, каже його старша донька Оксана.
- Батько дуже не любить хвальби, - пояснює Оксана. - Він каже, що титули придумують раби, а присвоюють їх осли.
Абсолютних мудреців немає, бо кожна людина щодня має право бути 5 хвилин дурнем, але не більше, вважає Іван Климишин.
- Серйозно не сприймаю ці звання, - сміється Іван Климишич. - Вперше мені прийшов лист з інституту ще у 1994 році, в якому мені запропонували заплатити 180 доларів, щоб отримати диплом. І це в той час, коли я отримував 11 доларів зарплатні.
Гнівного листа до оргкомітету написав, коли вдруге присвоїли звання Людина року, мовляв, навіщо диплом, якщо на 180 доларів треба робити цілий рік, розповідає пан Климишин.
Окрім того, ім'ям Івана Климишина назвали планету 3653. Однак він жартує, що передарує її своєму другу Степанові Пушику.
- Мій друг письменник Пушик називає мене найбільшим брехуном у світі, - розповідає Іван Климишин. - Адже хто ж перевірить мої знання?

Астрономом став цілком випадково, адже хотів бути священиком, каже пан Климишин.
– Священиком не став через туберкульоз, - розповідає Іван Климишин.
А коли йому було 13 років, то читав Апостола біля покійника. Саме це змінювало його світогляд. Після кожного похорону дивився на життя по-іншому, каже астроном.
- Відтоді дуже люблю життя, тому не повірив лікарям, які вважали, що не доживу до 30-ти, - розповідає Іван Климишин. - Я вивчив усе про свою хворобу, відмовився від операції і розпочав лікування самостійно.
Продав усі свою бібліотеку, щоб купувати ліки.
- Спершу збільшував дозу, що мені прописували, - згадує вчений. - Однак через деякий час мій організм відмовлявся сприймати ліки. Тоді я категорично відмовився від них.
Відтоді не випив жодної таблетки, запевняє астроном. Каже, що вилікувався карпатським повітрям.
- Тричі на день ходив у гори та сосновий ліс, - каже Іван Климишин. - Окрім того, готував собі салати з кропиви. Тому й живу донині.

Астроном познайомився із своєю дружиною в санаторії у Ворохті. Згадує, що закохався в очі, а познайомився через нестачу грошей.
- Катерина працювала телефоністкою, а я тоді щодня телефонував своїм львівським колегам, - розповідає Іван Климишин. - Якось вів дуже важливу розмову, а тут мені не вистачає грошей. То я й попросив дівчину, що доплачу наступного дня. А вона повірила, та й досі вірить.

Жінка молодша від вченого на 15 років. Вона забезпечила йому справжній тил, каже Іван Клинишин.
- Я підтримую домашній затишок, варю їсти, працюю на городі, - розповідає дружина вченого Катерина (60). - Мій чоловік насправді неймовірна людина. Дуже працездатний, але я хотіла б, щоб він більше часу вже приділяв онукам і родині.

Біографія
17 січня 1933 р. - Іван Климишин народився у селі Кутиска Лановецького району
1960 р. - захищає кандидатську дисертацію
1971 р. - захищає докторську дисертацію
1972 р. - видає працю "Ударні хвилі в неоднорідниих середовищах"
1976 р. - друкує "Астрономію наших днів"
1980-ті - отримує світове визнання за книжку "Релятивістську астрономію
1994 р. - ім'ям вченого назвали планету

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Звичайно він молодець ми навіть його твір читали про антона, і ми вчимося в печірні а він живе в кутисках, ми його бачили і розмовляли з ним
  • Anonymous

    круто! і все це без потужного компа, вручну писати книги! він дійсно заслуговує на те, шоб його ім"я носила планета.
  • Anonymous

    Просто вражена! Виявляється, зовсім поруч живуть ТАКІ люди! Дай Бог йому ще не одних 50 років прожити і купу книг написати. України повинна гордитися такими синами і не чекати, поки їх визнають у світі, а вже потім і собі...
  • Anonymous

    молодец. дідуля!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up