У житомирському кафе обважують з посмішкою

У житомирському кафе обважують з посмішкою

Професійна майстерність офіціанта, бармена, кухаря – це мистецтво, що перетворює просту трапезу в дійство з особливою естетикою. Відомо, що людині властиво не просто насичуватися, а отримувати задоволення від зовнішнього вигляду страв, їхнього аромату, оформлення та, звичайно, заданої в меню ваги  страви.

Ми вже звикли, що іноді в ресторанах обманюють клієнтів «по дрібниці». Помічено, що ресторанчики, які ніби й смачно готують, виживають завдяки постійним відвідувачам і пропонують високу якість послуг. У місцях скупчення заїжджих гостей постійні відвідувачі не грають значної ролі, тому деякі заклади економлять на якості продуктів, офіціанти виставляють завищені рахунки, а кухарі зменшують порції.

Наша редакція вже перевірила десятки житомирських закладів громадського харчування: показуємо, говоримо, випрошуємо бути чесними, але у Житомирі продовжують наживатися на клієнтах.

Гастрономічний паб «Вульф»

Відео дня

Першим нашим «пунктом» цього тижня став паб «Вульф». Заклад позиціює себе як гастрономічний паб в англійському стилі. Розташований у зручному місці неподалік від торговельного центру «Глобал UA». Характерний фасад з деревини, вивіска та декор ручної роботи, натуральні меблі, особливий інтер’єр з окремими WC-кімнатами для джентльменів та леді все це про «Вульф».

Оскільки відвідини нашого ревізора припали на час обіду, вирішили обійтися без «витребеньок» і замовили пасту болоньєз з одним із найпопулярніших італійських соусів. За 350 г 55 гривень. Великі смачні та поживні порції. Страви, вишукані, як у ресторані, але за ціною пабу.

Обслуговування клієнтів у «Вульфі» справжній ритуал, тому коли принесли страву, ревізор попросив переважити її, а офіціант лише трішки знітився, проте швидко опанував себе й попросив зачекати. Невдовзі він урочисто виніс ваги до зали, а результат переважування показав, що в тарілці було навіть на 35 г більше, ніж зазначено в меню.

Кафе «Єреван»

Вірменська кухня одна з найдавніших на Землі і унікальна тим, що народ дбайливо зберігає сформовані тисячоліттями рецепти, дотримуючись традицій і тонкощів приготування національних страв. Вивчаючи меню у «Єревані», наш народний ревізор зупинив свій вибір на такому ж відомому «Цезареві», що мав принести задоволення у 250 г. Не встиг офіціант поставити на стіл наше замовлення, як ми одразу ж зі своїм запитанням «у лоб» про переважування. Офіціант спочатку не зрозуміла, про що йдеться, але швидко зорієнтувалась і попрямувала з салатом до бару. На вказане місце миттю «доставили» ваги, тож переважували страву офіційно. Напруження кухаря було помітним і, як виявилося, виправданим: на табло з’явилась цифра 226, а не 250.

«Це допустима похибка!», голосно зазначив кухар після переважування.

Попри те що салату виявилось менше, ніж зазначено в меню, це жодним чином не позначилось ані на відношенні персоналу до клієнта, ані на ціні у чекові.

Кафе «Альбрехт»

Про кафе «Альбрехт», що на Покровській (в минулому Щорса) з інтернет-ресурсів ми дізналися, що тут пропонують смачні страви чеської кухні за доступними цінами. Отож, не чекаючи влучного приводу для відвідування закладу, редакція відправила капризулю-ревізора саме туди.

Для нашого експерименту ревізор замовив страву української національної кухні вареники з картоплею вагою 200/50 г. Адже ж був переконаний: у такій страві важко розрахувати зазначену в меню вагу. Не встиг офіціант поставити на стіл тарілку із замовленням, як тут же почув: «А можна переважити?».

«Можна», – навіть не кліпнувши очима, ніби він щодня чує такі нестандартні прохання, відповів офіціант і, схопивши тарілку, попрямував на кухню. До речі, варто зазначити, що сфотографувати вагу страви на кухні відмовились, але по факту сказали, що там було 265 грамів. Ревізор подякував, але пішов з підозрою, що йому все-таки сказали неправду.

Ресторан «Підкова»

Наприкінці тижня вправному ревізору захотілося приємно провести вечір, тому він завітав до ресторану «Підкова», що знаходиться на вулиці Романа Шухевича (в минулому Сабурова). Ревізора привабило запрошення на одному з сайтів, бо там пропонують все необхідне для того, щоб відчути себе затишно і комфортно.

Дерев’яне оформлення сприяло тому, що таємний ревізор почувався там, як у себе вдома, тому знову замовив деруни з грибами, яких мало бути 300/50 г. Щойно офіціант приніс замовлення, як тут поцікавилися, чи можна перевірити його вагу. Здивувавшись незвичному запитанню, у цьому закладі спочатку відмовили, але все ж дерунчики попрямували на переважування туди, звідки їх і принесли – на кухню! Опісля на поганому фото стало видно, що страви було 320 г, а це означає, що нас обважили.

Їжа-то смачна, але це зовсім не виправдовує того, що її порція виявилася легшою. Наприкінці тут ще й запитали: «А ви часом не від Фреймут?».

Кафе «Феміна»

Не вимикаючи режим Ольги Фреймут, наш ревізор впевнено прямував до кафе «Феміна», що на тій-таки Покровській. Після деяких вагань зупинив свій вибір на салаті «Анна», вага якого мала бути 210 г.

Не встигли налаштуватися на провокацію, як уже принесли замовлення примхливого гостя. Коли він повідомив офіціанту, що сумнівається в кількості їжі на своїй тарілці, м’язи працівника на обличчі, здається, смикнулись. Спочатку гостя запевняли, що в них дуже зайнятий кухар, але на пропозицію зробити це разом, з фото на кухні, погодились. На фото видно, що в салаті не вистачає лише 1 г, тому перевірку на чесність пройдено!

Паб-ресторан «Фрегат» на Київській

 

«Фрегат» це своєрідний корабель, на якому кожен відвідувач знайде для себе затишне містечко: на терасі, в лаунж-барі або в бенкетному залі. На просторах Інтернету адміністрація запевняє, що матроси-офіціанти вмить запропонують кожному масу оригінальних страв на будь-який смак і гаманець.

Натхненний вдалим досвідом, ревізор упевнено замовив ковбаски Тенеріфе (у гострому соусі з картоплею та грінками). Ковбаски мали заважити аж цілих 350 г.

Коли офіціант приніс замовлення, ревізор почав діяти за своїм сценарієм: починає сумніватися у чесності та порядності кухаря й просить переважити його страву. Приємний офіціант з усмішкою поніс ковбаски на фотосесію до кухні. На фото видно цифри «458». Отже, у «Фрегаті» нам «подарували» цілих 108 г ковбасок.

Ресторан «Fidel Gastro»

Якщо Ви любите смачну і натуральну їжу, то вам обов’язково потрібно відвідати ресторан «Fidel Gastro», який знаходиться біля ЖДТУ.

Назва ресторану суголосна з іменем усім відомого кубинського революціонера Фіделя Кастро. Заклад не має нічого спільного з цією постаттю, проте його революційні та диктаторські мотиви надихнули на створення нового, сучасного міського ресторану, страви якого можна їсти тільки там і ніде інакше, і тільки в такому вигляді, в якому там їх презентують.

Цей ресторан став останнім закладом на цьому тижні, до якого завітав ревізор зі своїм експериментом-перевіркою. Хотілося дізнатися, чи усі грами «на місці» у 350-грамовій порції, тому народний ревізор замовив бургер «Казанова». Не встиг офіціант поставити на стіл тарілку із замовленням, як тут же почув уже звичні для нас слова: «А можна переважити?».

«Можна», – ніби щодня чує такі нестандартні прохання, відповів і цей офіціант, що, схопивши тарілку, поніс її на бар. Ревізор – за ним. Зовсім не збентежившись і не ставлячи зайвих запитань, увімкнули електронні ваги, зважили їжу. А вже за кілька секунд табло ваг винесло свій «вердикт»: 330 г, що на 20 г менше, ніж зазначено в меню. Поки ревізор спостерігав за зважуванням страви, офіціант і далі посміхався. У своє виправдання сказав, що сьогодні булочки для бургеру виявились легшими, ніж зазвичай.

Як правило, зі скаргами на заклади громадського харчування звертаються через погану якість обслуговування, а не через те, що когось там обважили. У нас дуже терплячі люди. У кожному кафе-барі-ресторані має бути «Книга відгуків та пропозицій». Якщо маєте до закладу претензії, у тому числі й якщо вас обважили, робіть відповідний запис у ній. Протягом п’яти днів керівництво кафе повинно відреагувати, давши письмову відповідь у тій-таки «Книзі». Якщо ж ви залишите у ній свої координати, доведуть до вашого відома реакцію на скаргу.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up