Протез із пластикових кришечок: фейк чи правда

Протез із пластикових кришечок: фейк чи правда
Благодійна акція «Збирай кришки на протези для воїнів» стартувала в Україні влітку 2015 року. Її активними учасниками стали десятки тисяч українців, у тому числі й житомиряни.

Почули дзвін, та не знають, де він

Організатори просили небайдужих людей здавати пластикові кишечки в спеціальні контейнери, які були встановлені в торгових мережах і громадських місцях.

Але державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО через два роки існування акції раптом схаменулася, стверджуючи, що протези з цих матеріалів не роблять, закликавши українців не брати участь у подібних заходах.

Відео дня

«Мабуть, організатори акції чогось не розуміють. Але експерти визнають, що сучасні протези не можуть бути зроблені з поліетилену. Було б краще, якщо гроші від переробки цих кришечок спрямовувались на допомогу конкретним постраждалим бійцям, але не у вигляді пластмасових протезів», – сказано в повідомленні на сайті Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Там пояснюють, що пластик, з якого зроблено кришечки, недостатньо міцний, щоб робити з нього протези. Їх виготовляють з металу і карбонових матеріалів.

«Напевне, організатори цих акцій не розуміють, що такі флешмоби можуть зашкодити не лише фізичному здоров’ю учасника АТО (травми, зумовлені пошкодженням виробу), а й спровокувати нові психологічні травми», – додають у службі.

Пластик в обмін на гроші

Цю ж інформацію для «20 хвилин» прокоментував головний спеціаліст сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО у Житомирській області Руслан Кравчук. Посадовець розповів, що служба помилилася, адже в дійсності на протезування йдуть виручені кошти від переробленої сировини, а не кришечки.

«Кришечки здаються для подальшої утилізації, і виручені гроші йдуть на допомогу бійцям. Таким чином можна зробити і зі збором батарейок. Тому опублікована інформація – це більше технічний недолік, ніж спроба дезінформації», – говорить Руслан Кравчук.

Також журналісти поспілкувалися і з представниками фонду «ОВЕС» – одного з тих, що займаються збором кришечок. Нам розповіли, що зібраний пластик не йде на виготовлення протезів, а здається на переробку, і зібрані пожертви передаються на виготовлення протезів для бійців АТО.

«За основу були взяті європейські проекти зі збору пластикових кришечок у громадських місцях. Як правило, організація, яка ініціює такий збір, оголошує мету, на яку будуть використані кошти, отримані за збір. У нашому випадку за мету було обрано допомогу в протезуванні постраждалим в АТО.

Від нас (або з відділень «Міст-Експрес») пластик поступає до переробників, а на рахунок БФ «ОВЕС» перераховуються благодійні внески.

Усі звіти про перебіг проекту, кількість зібраного пластику та надану допомогу ми викладаємо на нашому сайті та сторінці фейсбук», – зазначила представник БФ «ОВЕС» Наталія Тарасова.

Як розповіла Наталія Тарасова, кошти акумулюються на рахунку БФ «ОВЕС» та використовуються за оголошеною метою збору.

«На сьогоднішній день допомога надана двом бійцям. Сергій Тимощук, боєць 90-го батальону 81-ї бригади ЗСУ, отримав благодійну допомогу в протезуванні нижньої кінцівки на суму 120 тисяч гривень у грудні 2015 року.

Роман Дідера, боєць 95-ї аеромобільної бригади, отримав допомогу в ендопротезуванні тазокульшового суглоба на суму 57 500 гривень у лютому 2016 року. Збір триває, і на допомогу українців чекає наступний боєць, захисник луганського аеропорту Андрій Усач», – додала Наталія Тарасова.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up