І сміх, і гріх: огляд житомирських судових вироків

І сміх, і гріх: огляд житомирських судових вироків
Судові вироки – річ неприємна і нічого хорошого або втішного не віщує. Проте, проглянувши Єдиний державний реєстр судових рішень, ми не змогли оминути найцікавіші і подекуди дивні житомирські вироки. Але розповімо про них у далеко не правовій манері.

Не пройшло й 15 років, або Як крадій велосипеда не сів за ґрати

Справа № 1-п-109/12

Близько 19:00 години 22 лютого 1997 року невстановлена особа скоїла крадіжку велосипеда «Мінск», заподіявши потерпілому матеріальної шкоди на загальну суму 170 грн, і зникла. І треба сказати, що злодій виявився професіоналом. Довгі 15 років слідчі шукали «невстановлену особу» і велосипед, але ні злісного крадія, ні транспортного засобу знайти так і не вдалося. Кримінальна справа, що була порушена 1 березня 1997 року, не увінчалась успіхом.

Відео дня

І яке щастя: відповідно до норм КК України, 15 років – спеціальний недиференційований строк давності, після закінчення якого особа, яка вчинила злочин будь-якої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, а кримінальна справа закривається. Злодій благополучно може виходити з тіні і ганяти вулицями міста на майже новенькому «Мінську» не хвилюючись, що його знайдуть.

Але обережно: постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи діб від дня її винесення.

Вирок:  коли раз на 15 років ви все ж зважитесь вкрасти велосипед, будьте дуже уважними – слідчі не сплять.

Громадяни! Не зберігайте ключі під килимками – вас можуть обікрасти голі люди

Справа № 278/5107/14-к

Отак живеш собі живеш і не знаєш, що на твій одяг хтось поклав око, або навіть два. Була осінь, холодний вересень змусив одного чоловіка випити оковитої та задуматись, як бути далі. Восени 2014 року, о 13:00, з метою повторної (видно чоловіку не раз ставало холодно у вересні) крадіжки чужого майна, за допомогою ключа, який він взяв під килимком біля дверей квартири, незаконно проник всередину. Там, обдумавши свої дії, він вирішив скористатися порадами громадянина Милославського з відомого фільму «Іван Васильович змінює професію» і привласнити не що інше, як... одяг. Чоловік взяв найдорожче: кросівки – дві пари,  джинсові штани – дві пари, куртку шкіряну – одну (бо на другу потерпілий ще не розжився) і кеди. Далі місце злочину залишив, викраденим розпорядився на власний розсуд.

У скоєному щиро покаявся, навіть допомагав слідству. Хто його знає, холод він такий.

Вирок: думайте про одяг з весни, а не залишайте шопінг на осінь.

Дриль або зарплату! Ошуканий будівельник зажадав розплати

Справа № 279/7782/14-к

Працював собі роботяга, працював, але от біда – заробітної плати за роботу не отримував. А далі як у пісні «і просилася, і молилася...», а грошей все немає і немає, а їсти хочеться.

От і задумав добрий молодець взяти зарплату предметно. Дочекавшись закінчення робочого дня, чоловік не зовсім таємно викрав чуже майно, а саме: дриль, вартістю 566 гривень, чим заподіяв потерпілому майнової шкоди на вказану суму. І все б нічого, якби трудар вивчав товарно-грошові стосунки, бо ж дриль продав за 30 гривень. У вчиненому щиро покаявся, а як тут не покаятись – ні грошей, ні роботи, ні підприємницького хисту.

А от потерпілий так образився на звинуваченого, що навіть на засідання суду не прийшов. Воно й не дивно – змію ж на грудях пригрів.

Вирок: красти – не наука, а от математику у школі вчити треба.

 

Приваблива кава – причина для крадіжки

Справа № 286/6981/14-к

Ішов собі чоловік магазином, і тут не знати звідки дві банки кави на полиці. Стоять собі й промовляють «вкради нас, вкради». Хто тут відмовиться?  Скориставшись неуважністю працівників магазину та відсутністю сторонніх осіб, з прилавку вказаного магазину легінь таємно викрав 2 банки кави і гайда на вулицю. Вдало обійшов каси та охорону, вийшов з добром на свіже повітря і вже навіть встиг полегшено зітхнути, як де не взявся злий дядя охоронець. От і розкрили злочин.

Під час допиту в судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю та пояснив, що він прийшов до магазину, щоб щось купити (і це важливо). Проходячи поруч з відділом, де на полицях стояла кава, помітив дві великі банки кави марки «Nescafe Gold» та вирішив їх викрасти, щоб потім комусь продати. Взявши з полиці банки кави, він сховав їх під кофту.  Кається у вчиненому, просить суд не позбавляти його волі.

Вирок: обережно біля кавових стелажів, вони можуть змусити вас їх вкрасти.

Як пенсіонер у солдатики в дитинстві не награвся

Справа № 277/1123/14-к

Ішов одного ранку звинувачений селом, аж бачить лежить металевий предмет, зовні схожий на мінометну міну. Та й думає собі чоловік: заберу міну до хати, буду гратися. Та тривала весела гра не довго, лиш декілька годин, поки не прийшли суворі чолов’яги у формі. Згідно з висновком вибухово-технічної експертизи предмет є мінометною міною 50 мм часів Другої світової війни, споряджено зарядом вибухової речовини – тротилом.

Дідусь вину свою визнав і щиро покаявся. Суд обмежився допитом.

Вирок: не грайтесь у війнушки, будучи на пенсії.


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up