Діабетикам видаватимуть інсулін в аптеках

Діабетикам видаватимуть інсулін в аптеках

Препарати інсуліну для хворих на діабет – це не питання лікування, а питання життя. Міністерство охорони здоров’я після тривалих зволікань все ж заявило про введення відшкодування вартості ліків для інсулінозалежних.

Першочергово Кабінет Міністрів України має узгодити усі необхідні документи, аби в Україні стартував проект реімбурсації (відшкодування) коштів на ліки інсулінозалежним громадянам. 

Постанова «Про затвердження Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну» дозволить запровадити механізм відшкодування вартості препаратів інсуліну аптечним закладам за відпущені ними хворим на діабет препарати інсуліну. Відшкодування здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни (ціни відшкодування) на лікарський засіб з урахуванням надбавок, податків та зборів. Тобто, якщо систему остаточно запровадять, це означатиме, що за виписаним рецептом хворий не сплачуватиме жодної копійки при отриманні лікарського засобу в аптеці. Ця процедура є загальноприйнятою практикою забезпечення лікарськими засобами амбулаторних пацієнтів у європейських країнах.

«Всі, хто є в реєстрі інсулінозалежних пацієнтів, будуть отримувати інсулін прямо в аптеках, а Міністерство охорони здоров'я буде оплачувати рахунки», Олександр Квіташвілі.

Відео дня

Він нагадав, що програма реімбурсації готувалася протягом семи місяців. Раніше планувалося, що вона буде введена з 1 січня 2016 року.

«Система вже опрацьовується більше як рік, перші кроки почали робити ще в 2014 році. У кінці березня поточного року були прийняті постанови Кабміну, які регламентують окремі діяння. Нині триває підготовчий процес до впровадження», розповіла обласний позаштатний ендокринолог обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського Вікторія Стаховська.

Лікар пояснила, що зараз Міністерство готує положення про реєстр інсулінозалежних, проводить аудит та облік баз хворих. Наступний етап визначатиме технічні моменти, комп’ютерні програми, важелі впливу на аптечні мережі та ін.

Зазначимо, що станом на 1 січня 2016 року за даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України в країні зареєстровано 1 223 604 хворих на цукровий діабет (без урахування даних Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та території Донецької та Луганської областей, що не підконтрольні Україні). З них понад 200 000 пацієнтів є інсулінозалежними. На обліку в Житомирській області перебуває понад 6,5 тисяч інсулінозалежних.

Зазначимо, що восени 2015 року пілотний проект по відшкодуванню вартості інсуліну був запроваджений у Полтавській, Чернігівській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

Окрім лікування важливо також проводити профілактику діабету, для цього необхідно поширювати інформацію про групи ризику, перші симптоми, спонукати громадян перевіряти рівень цукру в крові та змінювати режим харчування.

Ірина Скоростецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі 09:41 Росіяни за добу втратили 910 військових Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 09:19 Оперативна інформація станом на 06.00 18 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 18 квітня: все про цей день, яке свято, традиції, іменини і погода у Житомирі 17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up