У кімнаті пам’яті Святослава Ріхтера провели першу екскурсію

У кімнаті пам’яті Святослава Ріхтера провели першу екскурсію
Музична композиція Олександра Скрябіна «Етюд № 5», яку Святослав Ріхтер вперше виконав у 1952 році, ознаменувала 5 березня відкриття виставочної композиції «Кімната пам’яті Святослава Ріхтера» у музичній школі № 2 міста Житомира, яка носить ім’я видатного піаніста.

Цього дня у стінах навчального закладу зібралося багато шанувальників творчості земляка-музиканта та людей, які особисто були знайомі з маестро. Урочистості відвідали й начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський та заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський.

Як розповіла директор музичної школи Людмила Кочевенко, більше 20 років у закладі збирали цінні документи, а в 2000 році тут нарешті  відкрилася експозиція, присвячена Святославу Ріхтеру. Після того, як у 2010 році заклад отримав ім’я видатного піаніста, в музичній школі розпочали посилено працювати над тим, аби вшанувати на належному рівні нашого земляка. А сьогодні жителям та гостям міста Житомира провели першу екскурсію в кімнаті пам’яті, де зберігаються унікальні експонати: сорочка, краватка, шарф, туфлі, окуляри, портмоне піаніста і навіть колекція фотографій, які Святослав Ріхтер робив особисто, а також платівки з його підписом та оригінальні записи творів музиканта. До речі, приміщення школи збудоване ще в 1904 році і його стіни пам’ятають оперну співачку Зою Гайдай, композитора Олександра Білаша, диригента Вадима Гнєдиша та інших відомих діячів культури.

Юрій Градовський зазначив:

Відео дня

«У стінах легендарної музичної школи № 2 відбувається непересічна, навіть історична подія – відкриття кімнати пам’яті Святослава Ріхтера, і всі гості з нетерпінням очікують на першу екскурсію. Окрім цього, в березні у рідному місті піаніста проходитиме багато цікавих заходів, на які запрошуються всі шанувальники його творчості».

Ідею створення кімнати пам’яті Святослава Ріхтера втілили в життя директор школи № 2 імені Святослава Ріхтера Людмила Кочевенко, завідуюча історичним відділом обласного краєзнавчого музею Ольга Родічева, науковий співробітник історичного відділу обласного краєзнавчого музею Юлія Каплун та член Національної спілки художників України Юрій Дубінін. Всі вони отримали почесні нагороди від міської ради та управління культури облдержадміністрації.  

Музика, якою жив Святослав Ріхтер і якій він присвятив своє життя, щодня лунає у стінах музичної школи та надихає юних музикантів шліфувати й вдосконалювати свою майстерність.

За повідомленням прес-служби Житомирської облдержадміністрації

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up