Запобігання негативному впливу нітратів у питній воді

Запобігання негативному впливу нітратів у питній воді
В Україні 5,7 млн. містян та 11,7 млн. сільського населення споживають воду із колодязів, каптажів та індивідуальних свердловин, що живляться ґрунтовими водами і, у переважній більшості, знаходяться в неналежному стані.

В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення у сільській місцевості. Якщо концентрація нітратів у питній воді не перевищує 50мг/л, то така вода не шкідлива для вживання. Однак лабораторні дослідження останніх років довели, що вода з колодязів й індивідуальних свердловин (каптажі) в ледве менше ніж у 70% випадків має наднормативний вміст нітратів. Основні причини цього полягають у внесенні в ґрунт мінеральних й органічних добрив, забруднення стічними водами, а також твердими побутовими відходами, недотриманні вимог санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я. З ним безпосередньо пов'язане захворювання водно-нітратної метгемоглобінемії в дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше.

Метгематоглобінемія трапляються частіш за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Групи підвищеного ризику складають:

Відео дня
  • немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні;
  • сільське населення, яке споживає воду або продукти з підвищенним вмістом нітратів;
  • чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, люди з захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань необхідно:

1. За можливістю якнайдовше годувати немовлят до першого року життя грудним молоком, так як уміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією цих сполук.

2. Не вживати питної води з колодязів і джерел, вміст нітратів у яких перевищує нормативні показники та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування.

3. 3 обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні й органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям у радіусі 50 м від колодязів і каптажів.

4. Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

Сьогодні, практично, не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання. Тому, санітарним законодавством  для запобігання виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії в дітей заборонено  вживати забруднену наднормативними концентраціями нітратів питну воду.

У теперішній час на теренах Житомира функціонує в достатній кількості спеціалізовані заклади з лабораторної діагностики якості питної води. У той же час лабораторна ланка установи Житомирського міськрайонного відділу лабораторних досліджень Державної Установи «Житомирський обласний лабораторний центр  Держсанепідслужби України», що знаходиться за адресою: м. Житомир. вул. Гагаріна, 55, виконує повноцінні дослідження питної поди за хімічними показниками (вміст нітратів, нітритів, аміаку, заліза, тощо) та мікробіологічними  показниками.

Сьогодні хімічні та мікробіологічні показники, що характеризують питну воду, є  головними критеріями якості та епідемічної безпечності питної води. Здоров’я та життя людини насамперед залежить від якісної питної води.

Хворобу краще попередити, ніж лікувати. Людина сама повинна  піклуватися про власне здоров’я. Якщо Вас цікавить питання якості питної води, яку Ви споживаєте звертайтесь до державної установи «Житомирський міськрайонний відділ лабораторних  досліджень», яка в найкоротший термін згідно Вашого замовлення виконає аналіз води, що цікавить Вас, і дасть їй гігієнічну оцінку.

Завідувач відділом В. Павлік

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up