Начальник управління охорони здоров’я Роман Зелінський: «Житомирські лікарі покидають державну медицину та йдуть у фармацевтичний бізнес»

Начальник управління охорони здоров’я Роман Зелінський: «Житомирські лікарі покидають державну медицину та йдуть у фармацевтичний бізнес»
Інтерв’ю.

«20»: Яка ситуація складається з медиками? Чи вистачає людей із медичною освітою?

– Медичну допомогу в міських закладах охорони здоров’я надають близько 4 тисяч медичних працівників, з них 959 штатних посад лікарів, фізичних осіб лікарів 823, 1695 сестер медичних.

Штатні посади лікарів вузьких спеціалістів укомплектовані. Проблемним є питання браку лікарів дільничної мережі (як для дорослого, так і для дитячого населення).

Відео дня

Уже багато років ми маємо проблему відтоку молодих лікарів до медичних представництв фармацевтичних компаній, у приватну медицину та за кордон.

«20»: На яку заробітну плату може сьогодні розраховувати фахівець?

– Середня заробітна плата лікарів за 2014 рік становила 3093 грн. Молодий лікар, який тільки прийшов працювати після інтернатури отримує заробітну плату в сумі 1240 грн. Цілком зрозуміло, що за таких умов небагато охочих працювати в медицині.

«20»: Яку кваліфікацію мають лікарі дільничної мережі?

– Усі лікарі, які працюють на дільницях, пройшли навчання як лікарі загальної  практики – сімейної медицини. Наприкінці минулого року міська рада виділила кошти та придбала 28 автомобілів для дільничної мережі.  Багато хто з мешканців нашого міста непохитно впевнені в тому, що повинна залишитись стара радянська система охорони здоров’я, за якої кожен пацієнт може одразу потрапити до вузького спеціаліста. Насправді такі звернення не завжди обґрунтовані, і багато проблем зі здоров’ям своїх підопічних може і повинен вирішувати сімейний лікар самостійно. Не дарма кажуть, що звичка – друга натура. Мабуть пройде ще багато часу, поки люди почнуть більше довіряти сімейним лікарям. До речі, в медичних вишах усі майбутні спеціалісти вивчають абсолютно однакові дисципліни. Переконати наших співвітчизників у доцільності та потребі впровадження сімейної медицини важко.

«20»: Що нового несе реформа галузі медицини?

– Під час візиту до Житомира міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі наголосив на тому, що зміни в охороні здоров’я відбуватимуться за декількома напрямами:

– буде змінено організаційно-правовий статус закладів охорони здоров’я (з установи на підприємство, господарське товариство тощо);

– лікарні отримують автономію в управлінні;

– планується перехід від фінансування охорони здоров’я за ліжко-місце на фінансування наданих послуг.

«20»: Тобто лікарі зможуть розраховувати на кращу оплату своєї праці?

– Принципова позиція міністра полягає в тому, що лікар має отримувати заробітну плату залежно від обсягу виконаних робіт (пролікованих пацієнтів, проведених операцій тощо) та їхньої якості, а не за посадовим окладом. Медики зможуть укладати контракти з різними закладами охорони здоров’я, а не будуть прив’язані до одного закладу.

«20»: На якому рівні перебуває фінансування охорони здоров’я?

– З урахуванням уточнень (індексація заробітної плати) річна потреба в коштах на функціонування лікувальних закладів міста у 2015 році становить 218,6 млн грн.

З державного бюджету передбачено фінансування (медична субвенція) 173,9 млн грн.

Станом на 01.06.2015 використано 70,9 млн грн (41 %).

Нестача коштів становить 44,7 млн грн.

Отримано за 5 місяців 2015 року лікувальними установами міста гуманітарної та благодійної допомоги – 2,72 млн грн.

Зараз витрачено 0,7 млн грн на медикаменти та 0,1 млн грн на харчування. На господарські потреби (автозапчастини, ремонта обладнання та приміщень) витрачено 1,9 млн грн.

«20»: Чи відчутна підтримка місцевої влади: що доводиться вирішувати власними силами?

– Розуміючи проблеми галузі, міська влада намагається максимально підтримувати медиків. Так, на зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних закладів минулого 2014 року з міського бюджету було спрямовано 7,7  млн грн, а саме:

– придбання 28 автомобілів для дільничної мережі лікувальних установ – 2,7 млн грн;

– придбання медичного обладнання на 1,4 млн грн (крісло гінекологічне з електроприводом для жіночої консультації, що дає можливість обстежувати жінок з обмеженими фізичними можливостями; 5 електрокардіографів; апарат  ультразвукових досліджень; фіброгастроскоп, діагностичний апарат, хірургічне обладнання та обладнання для клініко-діагностичних лабораторій);

– проведення реконструкції/капітальних ремонтів об’єктів лікувальних установ – 3,4 млн грн.

За рахунок власних надходжень установ 200 тис. грн спрямовано на придбання процесора медичного для проявлення рентгенологічних знімків, електрокардіографів та лабораторного обладнання (аналізатор біохімічний, центрифуга лабораторна, аналізатор сечі).

«20»: Чи плануються ще якісь конкретні зміни на поточний рік?

– На 2015 рік також заплановано подальше зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних установ м. Житомира, на що передбачено 9 815,8 тис. грн.

Заплановано закупити деяке обладнання: лазерний літотриктор, гінекологічне крісло-трансформер, кріодеструктор та ехотомограф.

За рахунок підтримки з боку депутатів Житомирської міської ради вже закуплено сучасну фізіотерапевтичну апаратуру, автоклав та кондиціонер на загальну суму  129,7 тис. грн.

Планується придбати апарат штучної вентиляції легенів, систему холтерівського моніторингу серцево-судинної системи та ехоенцефалограф.

Крім того, проводитимуться капітальні ремонти об’єктів лікувальних установ:

– гуртожитку медпрацівників КУ ЦДМЛ;

– кисневої станції КУ ЦМЛ № 1;

– поліклініки КУ ЦМЛ № 2;

– цокольного поверху лікувального корпусу № 1 КУ ЦДМЛ;

– частини приміщень будівлі КУ «Міська стоматологічна поліклініка № 2»;

– приміщень КУ «Житомирська міська дитяча стоматологічна поліклініка»;

«20»: Що можна сказати про медикаментозне забезпечення, адже матеріальна база ще не все?

– Останнім часом склалася критична ситуація щодо забезпечення життєво необхідними лікарськими засобами хворих на гемофілію, муковісцидоз, фенілкетонурію, пацієнтів з трансплантованими органами тощо.

Медикаментозне забезпечення зазначених хворих здійснюється за рахунок коштів державного бюджету за спеціальними бюджетними програмами.

Міська влада з розумінням ставиться до проблеми забезпечення громадян, які страждають на рідкісні захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами. Опрацьовується питання щодо виділення разової матеріальної допомоги хворим. Проте така допомога не вирішує проблему безперебійного лікування зазначених хворих.

Відповідно до вимог чинного законодавства ціна закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти не повинна перевищувати задекларовану в Реєстрі  оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. У зв’язку з численними випадками перевищення фактичних відпускних цін у постачальників над задекларованими, медичні установи не можуть забезпечити хворих необхідними медикаментами.

Нещодавно в. о. міського голови Любов Цимбалюк у черговий раз звернулась відповідним листом до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася в медичній галузі із забезпеченням хворих життєво необхідними ліками.

«20»: Чи є допомога з боку благодійних організацій, інших установ?

– У плані забезпечення лікувальних установ лікарськими засобами велику допомогу надає благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області». Якщо пацієнт, який поступає на лікування до закладу охорони здоров’я, є членом Лікарняної каси, забезпечення його необхідними медикаментами та іншими засобами відбувається саме за рахунок цієї організації. І це є дуже суттєвою допомогою в умовах обмеженого фінансування наших лікарень. Крім того, у кожній лікарні працюють експерти від Лікарняної каси, які аналізують доцільність тих чи інших лікарських призначень та відповідність їх протоколам лікування. Таким чином на даний час Лікарняна каса є прообразом страхової медицини, на впровадження якої ми так розраховуємо найближчими роками.

«20»: Давно обговорюють питання створення хоспісу для невиліковних пацієнтів. Чи є якісь рухи в цьому напрямі?

– Усі розуміють, що хоспіс дуже потрібен. Але враховуючи його своєрідне призначення (не стільки для лікування, скільки для догляду за хворими, в яких вже немає шансів на одужання), є певні організаційно-правові колізії. Єдиний в Житомирській області хоспіс в Коростені функціонує під егідою Товариства Червоного Хреста України і фінансується завдяки благодійній допомозі, фінансовій підтримці небайдужих до чужого горя людей та організацій.

«20»: Яка ситуація з медичним забезпеченням людей похилого віку?

– Міська влада планує відновити роботу аптеки «Ветеран» на майдані ім. С. П. Корольова, що є зручним для людей похилого віку, які проживають у центрі міста, та тих, хто відвідує різні організації та установи, що зосереджені в центральній частині міста. Відповідне доручення вже надано комунальному підприємству «Фармація».

Катерина Столяренко

Крістіна Сакеріна

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі 09:41 Росіяни за добу втратили 910 військових 09:19 Оперативна інформація станом на 06.00 18 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 18 квітня: все про цей день, яке свято, традиції, іменини і погода у Житомирі 17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up