Директор КП «Житомирводоканал» стверджує: сьогодні вода в Житомирі краща ніж була 20 років тому

Директор КП «Житомирводоканал» стверджує: сьогодні вода в Житомирі краща ніж була 20 років тому
Вода необхідна для життя кожної людини й незамінна в побуті. У минулих випусках газети журналіст «20 хвилин» поцікавилася в житомирян, чи влаштовує їх якість води та водопостачання в місті. З’ясувалося, що для більшості респондентів якість водопровідної води залишає бажати кращого.

Найчастіше зазначали, що вода брудна, з домішками, іржава та відчувається хлорування. Також виникали питання частого відключення води без попередження та невідповідність якості води тарифам. За відповідями журналіст звернулася за коментарем до директора КП «Житомирводоканал» Михайла Ничипорука.

Як зазначив Михайло Ничипорук, вода стала кращою, ніж була 20 років тому: «Найвагоміший фактор – це робота колективу КП «Житомирводоканал», який із застарілим обладнанням робить неможливе. Саме вони турбуються за якість води, оскільки також споживають її. На сьогоднішній день катастрофічно не вистачає коштів, проте на якості води не економимо. Раніше встановлювали ліміт когулянтів для води. Зараз контроль став ще посиленіший, як з боку лабораторій, так і з боку міської влади. Оскільки я живу в місті, то мене, у першу чергу, турбує якість води, і я роблю все для її покращення».

Мутний колір і запах хлорки

Відео дня

На водоканалі вода обеззаражується хлором і гідрохлоридом натрію. Тому присутній запах цих речовин, який є природнім. На сьогодні вода у водосховищі відповідає 3-му, а іноді й 4-му класу. Ситуація погіршення води, коли вона переходить у 4-й клас, може спостерігатися після зими. Очисні споруди спроектовані ще у 60-80-х роках, коли річка відповідала 1-му класу. Тоді ще ця система не була розрахована на погіршення води. Тому зараз хлору змушені додавати більше.

Якщо шкідливих речовин у воді мало, то й хлору, відповідно, повинно бути менше. На певний відсоток мікробів припадає певна частина хлору, щоб їх знищити. Коли взимку менша температура води, то, відповідно, і мікроорганізмів там також менше, і потрібна менша кількість хлору. А влітку, коли в теплі мікробів більше, то хлору потрібна більша кількість. Цей процес називається хлоропоглинанням. Гідрохлорид – кращий обеззаражуючий реагент, його менше витрачається і він довше тримається у воді.

Якість води в місті обов’язково контролюється лабораторією та санепідемстанцією. Для перевірки складається спеціальний графік, який потім узгоджують. І навіть після ремонту трубопроводу відразу проводиться перевірка якості води.

Причина іржавої води полягає в старій мережі. 70 % мереж амортизовані, ця кількість відпрацювала свій ресурс, і їх потрібно замінювати. Коли стається механічний вплив на трубопровід, то це відображається на стані води житомирян. Ця проблема дуже колосальна, яку потрібно вирішувати.

Відключення води без попередження

Коли проводяться планові роботи, намагаємося попередити жителів міста про відключення води всіма способами: через ЗМІ, Інтернет, радіо, інформація розміщується на нашому сайті. Зазвичай, попереджуємо за 3-4 доби про термін відключення, щоб люди були готові до цього та запаслися водою. Але часто бувають аварії на водопроводі, а в такому випадку попередити населення складно, адже ситуація непередбачена. У таких випадках воду ми підвозимо, якщо того потребує ситуація. Люди мають можливість зателефонувати в диспетчерську, де їм пояснять причину відключення й орієнтовний термін включення. З 1 січня 2014 року практично цілодобова подача води в місті. 18 років у місті Житомирі такої подачі не було.

Тарифи на воду

На структуру тарифу впливають такі чинники: ПДВ, виплата заробітньої плати, електроенергія, реагенти, обслуговування. На сьогоднішній день ми маємо ціну 9,37 грн за куб. м водопостачання та водовідведення. Але, на жаль, це не покриває наших витрат, тому що не налагоджена система тарифів для інших ресурсів загального використання. Слід зазначити, що з подорожчанням відбулося збільшення цін на реагенти. Національна комісія жорстко контролює всі витрати, які нами проводяться.

Якість води в порівнянні з іншими областями

Житомирська область входить у першу десятку водоканалів із поверхневим забором води. Є водоканали, де беруть воду з водосховищ, річок, а є ті, які беруть зі свердловин. У Житомирі, на жаль, немає альтернативи, як у деяких містах України. Але ми робимо все можливе, щоб жителям нашого міста подавати якісну воду та регулярне водопостачання, у межу наших можливостей і ресурсів. Щодо цінової політики, то на Житомирщині вона, на фоні інших областей, знаходиться на одному з доступних рівнів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up