Парламентські будні: журналіст газети «20 хвилин» пройшла курс молодого депутата

Парламентські будні: журналіст газети «20 хвилин» пройшла курс молодого депутата

Ми часто спостерігаємо за роботою Верховної Ради на екранах телевізорів, обурюємось тим, що бачимо. Кажемо, що змогли б краще, і закони приймали б кращі і робили б це швидше… Проте відчувши на власному досвіді весь тягар відповідальності, можу сказати, що робота дійсно нелегка, особливо для тих, хто працює, а не просто тисне кнопки.

Як створюють закони?

Нещодавно мені пощастило стати учасником моделювання роботи Верховної Ради України у складі «Ліги молодих парламентарів». Основні етапи моделювання відбувалися в будівлі Комітетів Верховної Ради України, де і працюють наші нардепи, коли не знаходяться в сесійній залі. Нас з’їхалося 54 представники з усіх областей країни, АР Крим, міст Севастополь та Київ. Об’єднавшись у шість фракцій, ми відтворили роботу парламенту та законотворчий процес від написання законопроекту, його адвокації до внесення поправок та ухвалення в другому читанні.

Для розробки законопроекту було обрано актуальну сьогодні тему «Відкритість місцевих рад у контексті електронного врядування», а сама робота відбувалася у два етапи. Перш ніж зустрітися в Києві, ми з командою нашої фракції «За сталий розвиток» або просто «зелені» (за кольором футболок, оскільки в кожної фракції були свої) готували законопроект. Так, так, справжній! Із дотриманням усіх правил оформлення проектів законів та вимог законодавчої техніки. Ми намагалися зробити його найкращим та найефективнішим з урахуванням усіх норм та нюансів. Це унікальна можливість покращати якість роботи органів місцевого самоврядування та держави загалом.

Відео дня

Першого ж дня, після прийняття присяги та урочистого виконання гімну України, на нас як молодих парламентарів чекала теоретична частина.

Наступного дня ми повним складом парламенту завітали до Верховної Ради України. Там ми пройшлися таємничими підземними переходами, оглянули місця, де відбуваються найвагоміші рішення в нашій країні. Також зустрілися з народним депутатом України 8-го скликання Ярославом Маркевичем.

Безпосередня робота нашого молодіжного парламенту розпочалася з обрання спікера. Роботу над законопроектами продовжили на 2-ий день моделювання в шести комітетах (комітеті з питань місцевого самоврядування та децентралізації; комітеті з питань бюджету; комітеті з питань інформатизації; комітеті з питань правової політики; комітеті з питань євроінтеграції; комітеті з питань запобігання та протидії корупції), до складу кожного з яких увійшли представники від усіх фракцій.

Я ввійшла до комітету інформатизації, оскільки мені він найближчий, до того ж він профільний, а це було важливо, оскільки там є змога проконтролювати правки до закону «на виході» і внести свої пропозиції в останню редакцію.

Голови комітетів після вивчення кожного законопроекту робили свої висновки по кожному з них, після чого відбулося голосування за кожний проект окремо. У результаті один із проектів закону був підтриманий. Далі роботу над законопроектами продовжили у своїх комітетах. Так усе відбувається і в наших народних депутатів, тільки комітетів там в рази більше, якщо точно, їх 28.

Наступним етапом стала підготовка поправок до підтриманого в першому читанні документа. Кожна фракція подала свої поправки головуючому на спільному засіданні двох профільних комітетів (комітет з питань місцевого самоврядування та децентралізації та комітет з питань інформатизації), яке відбулося у третій день моделювання. Після цього поправки були опрацьовані, порівняльні таблиці складені, і розпочалося відповідальне друге засідання молодіжного парламенту. Тут законопроект розглядався в другому читанні й мав бути ухвалений в цілому. Усі процедури обговорення відбувалися палко, здається, іскри летіли, кожен відстоював свою точку зору та необхідність внесення саме його поправки. Та конструктиву все ж досягли, і в другому читанні «Ліга молодих парламентарів», відтворивши основні етапи законодавчого процесу в Україні, ухвалила закон «Про електронне врядування в органах місцевого самоврядування в Україні». Найприємніше те, що розролений нами проект, передадуть до профільного комітету Верховної Ради.

Цей досвід був неоціненний. У мене збільшилося розуміння принципу роботи Верховної Ради. Навіть маючи певні непорозуміння та сліпу конкуренцію, ми у своєму депутатському корпусі все ж змогли піднести інтереси держави вище за власні. Обговоривши правки до основного проекту закону і проголосувавши за дійсно кращі з них, ми справді об’єднались, зробили крок один одному назустріч, і все це для загального блага, а не власних амбіцій. Ми всі стали друзями, впевнились у важливості законотворення в країні. Увесь процес роботи над законопроектом виснажує, це й справді не легко: треба весь час працювати над собою і робити все для становлення країни на щабель вище, бути компетентним та зібраним. Цього, мабуть, не вистачає нашим теперішнім народним депутатам. Хотілося б вірити, що і вони матимуть мудрість поступатись принципами, якщо ці принципи заважають створенню загального блага в країні.

Цікаве про Раду

На стелі у фойє ВРУ знаходиться панно «Квітуча соціалістична Україна». Намалювали його ленінградські художники батько й син Щербакови. Сьогодні знімати чи замальовувати картину з п’ятикутними зірками й червоними прапорами не збираються, адже це – культурна пам’ятка, що не підпадає під дію нового закону про декомунізацію.

Одна з найвідоміших картин, що знаходиться у стінах Верховної Ради, художнє полотно «Державотворення» (художник О.Кулаков), на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Автор написав її за 4 місяці. На кожний портрет приділяв лише 3 години. Вартість цього полотна на той момент складала 60 тис. грн. У 2001 році за ці кошти Кулаков придбав 3-кімнатну квартиру в Києві.

Прапор України, який внесли до сесійної зали 24 серпня 1991 року, тепер зберігається у холі парламенту.

Відразу після проведення виборів 2014 року було підраховано, що 236 народних депутатів VIII скликання були "новачками" і не мали попереднього досвіду роботи у Верховній Раді.

У будівлях Верховної Ради та Комітетів ВРУ функціонує три великі їдальні та кілька буфетів, ціни в яких відповідають цінам середньостатистичної їдальні, а в дечому – навіть більші (проте порівнюючи з однією з житомирських їдалень, можу сказати, що справді, у Верховній Раді годують задешево та й атмосфера нічогенька).

Чомусь повелось, що жінкам не місце «у руля», але це було до того, коли Оксана Сироїд стала першою в історії України жінкою в керівництві парламенту. Другою у квітні 2016 року стала Ірина Геращенко, зайнявши пост першого заступника голови парламенту.

У восьмому скликанні ВРУ найбільша за всі роки незалежності України. Кількість жінок – майже 14% (51 жінка-народний депутат та 370 чоловіків-парламентарів). До прикладу, в  Канаді жінки складають 50% від загальної кількості парламентарів, у Швеції – 45%.

На сьогоднішній день у Верховній Раді нараховується 421 народний депутат (конституційний склад - 450 нардепів). Але так було не завжди: у 1978 році Верховна Рада складалася із 650 парламентарів.

Ірина Скоростецька

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up