У Житомирі можуть скоротити кількість депутатів міськради

У Житомирі можуть скоротити кількість депутатів міськради
У Верховній Раді планують зменшити кількість депутатів місцевих рад. Відповідно до зареєстрованих законопроектів (їх наразі є два), у Житомирській міській раді обранців буде або рівно 30, або 25-38 (за рішенням ради).

Зараз у Житомирі 60 депутатів. Їхню кількість збільшили перед виборами 2010 року – раніше в міській раді засідало 50 депутатів.

У новому законі міста із населенням 250-500 тисяч чоловік будуть мати або 30 депутатів (законопроект 1150-1), або ж число обранців буде коливатись від 25 до 38 чоловік (законопроект 1150-2).

Утім, поки що не відомо, за якою системою будуть обиратись депутати в місцеві ради. Політолог Віктор Радчук каже, що зменшення кількості депутатів пов’язане із адміністративно-територіальною реформою. Якщо до виборів 2015-го року цієї реформи не буде, то і вибори будуть даремними і ніяких сподівань не принесуть.

Відео дня

Депутат міської ради Олександр Величко переконаний, що кількість депутатів не вплине на якість роботи. Головне не те, скільки депутатів у Раді, а які рішення вони приймають, каже Величко.

«Багато буде залежати від виборчої системи. Виборці мають знати свого депутата і він повинен нести відповідальність перед людьми, які за нього проголосували. У такому разі мають бути або відкриті партійні списки, або мажоритарна система. Але із такою кількістю депутатів (в 30 чоловік), це призведе до укрупнення округів. А це ускладнить можливості проходження у раду простих людей,у яких немає такої кількості ресурсів, щоб понаставляти майданчики у кожному дворі. Простим політкам буде важко боротись із місцевими бізнесменами», - каже Величко.

Натомість політолог Віктор Радчук каже, що зменшення кількості депутатів ускладнить роботу.

«Не розумію, хто і для чого це вводить. Раніше у нас було 50 депутатів, а стало 60. Що від цього втратила або на що розкошелилася міська громада? Кількість депутатів ніяк не впливає на бюджет та утримання депутатського корпусу. Зменшення депутатського корпусу ускладнить роботу міської ради. Депутатів не вистачить на робочі комісії. Але нам і не потрібно 150 депутатів. Колись така кількість вже була і це ні до чого доброго не призвело. Та кількість депутатів, яка є на сьогодні – це оптимальний склад. Він може коливатися від 50 до 60 обранців», - каже Радчук.

За матеріалами Першого житомирського

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Карколомна ДТП у Житомирі на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up