Творчість яка не знає віку (політична позиція)

Творчість яка не знає віку (політична позиція)
Іван Литвин разом з Миколою Рудченком на зустрічі клубу «Надвечір’я»
Коли день перевалює за середину, відкриваються нові фарби міста – у тисячах розлогих тіней вимальовуються дивні архітектурні спорудження, макети природи, силуети людей. Коли вік перевалює за середину, душа народжується заново, з’являються історії, які хочеться розказати. Творчий проект при жіночій раді «Надвечір’я» з його керівником Рафальською Ніною Василівною доводить усім, що після п’ятдесяти життя тільки починається.

Мистецьке обєднання людей похилого віку, котре уже пишається другим місцем на обласному конкурсі, бере свої витоки з «КООП Заготпром», а саме від його керівника Рафальської Ніни Василівни. Діалог і співпраця з населенням – основа роботи підприємства. Адже і у перших, і у других свої біди, які згуртовують людей. Масова приватизація, а з ними і тендери, значно обмежили можливості як і «Заготпрому», так і звичайних жителів, котрі тепер не можуть вільно оброблювати свою землю.  Тому і розповсюдилася широка практика зворотного продажу. Скажімо, люди приносять квасолю – отримують хліб, моркву – отримують капусту, і тому подібне. Саме у рамках такої  співпраці у 1997 році і розвинулася ініціатива при жіночій раді. Обовязки розділили. Хтось узявся опікуватися дітками, хтось-талантами району. Ніні Василівні дісталися люди пенсійного віку. Так і виникла ідея створення клубу «Надвечіря». На підприємстві «Заготпром» жінка працює уже 23 годи – перші п’ять відробила на посаді бухгалтера, інші 18 – очолювала колектив. У період, коли підприємство переживає кризу, проект врятував людей від зневіри.

«Для них це особливо важливо, - каже жінка, - знати, що вони досі потрібні і про них пам’ятають. Так і жити хочеться більше.  Наша мета – згрупувати населення, зібрати і розказати усім про їх цікаві життєві долі. А у людей такого віку їх ой як багато»

Зазвичай засідання клубу триває години 2-3. Не обходить його стороною і місцева рада – представники цікавляться проблемами пенсіонерів і самі з задоволенням слухають, які цікаві перипетії довелося пройти присутнім на своєму життєвому шляху. Так, 93-річна учасниця клубу на прізвище Таразубник, пройшовши свого часу війну, паралізована, славиться тим, що знає на пам'ять Псалтир. Пенсіонери пишуть вірші, вітають людей з Різдвом, співають  старі колядки. По всьому району клуб налічує близько 200 учасників, пройде найактивніша п’ятдесятка – жителі Брусилова. Дивовижно, але ініціативу Брусилівського району уже планують підтримати активісти із Малина і інших населених пунктів.

Відео дня

Є ще чого до прагнути, але порівняно з Польщею, де була нещодавно Ніна Василівна, роботи непочатий край. «Там люди духовністю живуть, - каже вона, - у нас не так. В Україні всі переживають за хліб насущний – для дітей, для себе, заздрість скрізь. Треба змінювати світ, ламати систему щоб не було цієї прірви між багатими і бідними, аби талановита молодь могла пробитися. Зараз цінності зовсім інші. Жаль бачити, що люди з вищою освітою стоять на базарі і торгують, бо не можуть себе реалізувати»

Щоб літнім людям жилося краще, треба допомагати молоді. Тоді вона буде залишатися і відбудовувати країну, а не виїжджати за кордон на заробітки. На думку жінки, старі політики уже зробили свою справу. Прийшов час працювати по-новому, за новими сценаріями, зі свіжими ідеями. «Пенсіонерам потрібна влада на кшталт кандидата в депутати Івана Литвина, - вважає жінка, - політики, в яких вони зможуть бачити своїх дітей і вірити в те, що у нас є майбутнє. Кожен має починати зміни з себе, із своєї моралі».

Ми звикли до того, що влада існує окремо з народом. Українці викручуються як можуть і з року в рік пристосовуються до новин, які приходять «зверху», не маючи можливості ніяким чином впливати на прийняття тих чи інших рішень.

 «Ми створюємо нову ініціативу «Майбутній політик» на території Житомирщини, - ділиться своїми планами Іван Литвин, - завдяки їй талановита молодь зможе реалізувати себе і підключитися в структуру управління країною на рівні району і області. Якщо ви звернете увагу, члени моєї команди усі молодого віку. Прийшов час змін. І змінювати країну маємо ми самі».

Нещодавно Іван Литвин разом з екс-губернатором області Миколою Рудченком на запрошення відвідав зустріч клубу «Надвечіря», де особисто познайомився з учасниками. «Таланти в Україні є, - говорить кандидат, - неможливо залишатися осторонь таких визначних подій. Люди зустріли нас привітно. Значить довіряють, розуміють.  А довіра народу – основа майбутньої перемоги, і стимул на реальні дії ».

Сторінка Івана Литвина у Фейсбуці http://facebook.com/lytvynivan

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up