«Переговори воюючих сторін - це нормально», - командир батальйону Олег Кузьміних

«Переговори воюючих сторін - це нормально», - командир батальйону Олег Кузьміних
Полоненого ще 20 січня в Донецькому аеропорту українського офіцера Олега Кузьміних сепаратисти звинувачують у розстрілі мирного населення Донецька, що стався 22 січня.

37-річний підполковник Олег Кузьміних був командиром штурмового батальйону 81-ї десантної бригади, що йде на допомогу захисникам нового терміналу Донецького аеропорту. Як відомо, в тумані бійці збилися з курсу і вийшли на позиції супротивника. В результаті бою у танка була підбита і зіскочила гусениця, а екіпаж з піхотою потрапили в полон, пише видання «Факти».

«Олег пішов стопами батька - кадрового офіцера, військового льотчика, що пройшов Афганістан, - розповідає молодший брат Олега Кузьміних Сергій. - Він ніколи не розслаблявся - підтримував себе, так би мовити, у повній боєздатності: не пив, не курив, займався боксом, а з важкої атлетики навіть займав призові місця на різних змаганнях. Брат пішов на війну ще в лютому минулого року, шостого березня вже був на Донбасі, Донецький аеропорт захищав з осені».

Звичайно, Олег Кузьміних не очікував війни, як і багато його товаришів з офіцерського корпусу. Знаючи, що через якихось сім-вісім років може вийти на пенсію, готував себе до продуктивного цивільного життя. Самостійно освоїв ази програмування, англійську, взявся навіть за китайську - подумував займатися продажем оргтехніки.

Відео дня

«Але коли Олега призвали в зону проведення антитерористичної операції, він сприйняв це як неминучість. Казав: «Ми військові. Рано чи пізно нам приходить час воювати», - згадує Сергій Кузьміних.

За його словами, старший брат, приїжджаючи додому на ротацію, намагався не говорити про війну, а весь вільний час проводив з родиною. У нього підростають дві прекрасні доньки - шести і дев'яти років. Дружина Олега, Тетяна, після того, що сталося, звичайно, злягла, тому поки не готова спілкуватися з журналістами.

«Коли брат приїхав на ротацію, він першим ділом прийшов до матері - заспокоїв її, мовляв, живий-здоровий, - продовжує Сергій Кузьміних. - Він дзвонив близьким кожен день, розуміючи, що мовчання може вбити їх, адже Донецький аеропорт - одна з найгарячіших точок на Донбасі, там мало не щодня хтось отримував поранення, хтось гинув.

«Олег пройшов усе: Слов'янськ, Костянтинівку, Піски, Щастя, а в жовтні, вже на чолі штурмового батальйону, пішов захищати Донецький аеропорт, - згадує друг дитинства Олега Кузьміних Максим Кушнерук. - Він по суті справи і створював цей перший в Україні штурмовий батальйон. Приїхавши на ротацію, сказав, що відсиджуватися вдома не збирається, ще багато роботи. Я старший за нього майже на рік, але завжди тягнувся за ним: він вступив до училища, і я поступив - але пізніше. Він пішов на фронт, і я пішов. Хотів, щоб ми воювали разом, але, на жаль, не вийшло».

За словами Максима, Олег був безстрашним і надійним: якщо на когось із його товаришів нападала ціла компанія забіяк, він ніколи не біг - не залишав друзів у біді. І як людина тренована міг дати відсіч.

«Ми всі стежили за подіями в аеропорту, і, коли в «Ютубі» побачили переговори наших командирів з Моторолою, я, звичайно, подзвонив Олегу, запитати, чи не фейк це, - продовжує Максим Кушнерук. - Він запевнив, що це правда, і попросив поставитися до події спокійно:

«Не бачу нічого крамольного в тому, що командири ведуть переговори. Переговори воюючих сторін - це нормально, це спосіб зберегти людей, провести ротацію без втрат».

Олег, за словами його товаришів-офіцерів, поважав супротивника. Тому друзі та близькі сподіваються, що і до нього в полоні поставляться по-людськи.

Звістка про те, що Олег Кузьміних потрапив у полон, стала великим ударом для його близьких. Багато хто вже подзвонили родині, всі намагаються надати підтримку. На відео, яке транслювали російські телеканали, Олег тримається з гідністю.

Сім'я вже звернулася до керівника організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубану, провідному переговорнику з обміну полоненими.

За матеріалами Факти

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up