Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині

Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині

7 червня, Держлісагентство та Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства організували для журналістів прес-тур у ліси Малинського району, де вчені та лісники продемонстрували, як всихають соснові ліси. Про це повідомили на офіційному сайті Житомирської облдержадміністрації.

 

 У заході взяли участь перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич та начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

 

Під час поїздки лісами Малинського району журналістам показали, як комахи знищують 92-річні сосни. Жуки-короїди знищують кору стовбура, прогризають діри та заражають дерево грибками. Дерево жовтіє, скидає кору і всихає. Після цього шкідники перебираються на здорові сосни.

Відео дня

 

Деревина такого дерева не придатна для будівництва чи меблів, вона покрита дірками та заражена грибком.

 

На сьогодні єдиний метод боротьби – санітарні рубки, коли повністю вирізають заражену ділянку. Залишаються лише листяні породи дерев.

 

Проте Христина Юшкевич наголосила, що розроблені зміни до Санітарних правил в лісах України, які стосуватимуться обмеження суцільних санітарних рубок винятково випадками очевидної природної стихії, наприклад, вітровалів, буреломів, масового всихання. Вони застосовуватимуться лише як вимушена і безальтернативна дія, в інших випадках – будуть заборонені.

 

«Лише у випадках, коли не можна боротися зі шкідниками біологічними засобами, буде застосовано суцільну санітарну вирубку. В інших випадках така вирубка не дозволятиметься. Держлісагентство серйозно налаштоване на те, щоб удосконалити правила санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою унеможливлення будь-яких зловживань», – зазначила Христина Юшкевич.

 

В останні роки сосну саджають поряд з листяними породами дерев. Це дозволяє знизити ризики зараження. Також лісники запевняють, що на місці санітарних рубок протягом року висаджуються нові саджанці.

 

У цьому році на території Житомирщини вже проведено санітарні заходи га площі 7,7 тис. га.

 
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up