Як не потрапити «на гачок» аферистів при працевлаштуванні за кордоном

Як не потрапити «на гачок» аферистів при працевлаштуванні за кордоном

Шукаючи роботу за кордоном, можна стати жертвою аферистів. Тому потрібно бути дуже уважними і прискіпливими, коли читаєте оголошення  про роботу за кордоном та підписуєте договори з фірмами посередниками.

Серед безлічі пропозицій заробити за кордоном можна стикнутися з обманом. Пропонуємо перевіряти помічників у пошуку роботи за кордоном за сіма знаками, щоб вичислити нелегальних роботодавців і не потрапити до чіпких рук аферистів.

Відсутність ліцензії Мінсоцполітики

Перше і найлегше, що можна перевірити,- наявність ліцензії у посередника, який допомагає вам у пошуку роботи за кордоном. Повний перелік ліцензіатів можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики, у Департаменті ринку праці та зайнятості якого і створений відділ ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Відео дня

Окрім ліцензії, фірма-посередник повинна мати свідоцтво про державну реєстрацію та договір з іноземною фірмою-роботодавцем.

Гроші за працевлаштування

Згідно з умовами ліцензування Мінсоцполітики, рекрутери, які працевлаштовують українців за кордоном, не можуть брати гроші безпосередньо за працевлаштування - підбір роботи. Можуть брати кошти за проїзд, за оформлення документів, але не за те, що знайдуть роботу.

Не робоча віза, а будь-яка інша

На роботу в іншу країну потрібно їхати тільки по робочій візі і ніяк інакше: туристичні, культурні та інші візи - явні ознаки нелегальних аспектів працевлаштування.

Прихованість деталей працевлаштування

Якщо вам підшукують роботу за кордоном і дають тільки загальну інформацію про компанію, в якій потенційно будете працювати, але не повідомляють точну назву компанії, загальними фразами пояснюють сферу її діяльності і так само описують ваші майбутні обов'язки, будьте впевнені у спланованому обмані.

Ви маєте право знати повну інформацію про майбутнього роботодавця, графік роботи, розмір оплати праці, умови проїзду та проживання, порядки медичного та соціального страхування - про всі нюанси працевлаштування.

Без питань про навички

Шахраї практично ніколи нічого не питають про професійні навички потенційного кандидата , беруть усіх, хто відгукнеться. Це логічно, якщо  потрібно не найняти людей на роботу, а просто забезпечити якомога більшу кількість людей, які заплатять гроші за працевлаштування. На роботу так не наймають. Справжній роботодавець завжди запитає, що ви вмієте і який досвід у вас є.

Маніпуляції з договором

Не підписуйте документи наосліп, уважно читайте ваш контракт, який, до речі, повинен бути перекладений рідною мовою.

Ніколи не ставте підпис на порожньому аркуші паперу, не піддавайтеся на вмовляння укладення «подвійного» трудового договору і контракту, які містять умови: «та інші види робіт», «усі види робіт на вимогу роботодавця».

Боротьба за оригінал паспорта

Не віддавайте оригінал паспорта потенційним роботодавцям ні під яким приводом. Копія паспорта потрібна при оформленні документів, оригінал паспорта особисто показуєте прикордонникам при перетині кордону. Прохання віддати оригінал документів для збереження до прибуття на місце роботи або формулювання «це обов'язкова умова» повинні вас насторожувати.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up