Вручити повістки стає дедалі важче – військовий комісар. Відео

Вручити повістки стає дедалі важче – військовий комісар. Відео
Починаючи з 20-го січня розпочалась четверта хвиля мобілізації. Першій відправці військовозобов’язаних передували оповіщення та проведення медичних оглядів. Однак, зізнається військовий комісар, дана хвиля мобілізація проходить дуже непросто. Вручити повістки стає дедалі важче.

На засіданні оперативного штабу, створеного на потребу часу, військовий комісар Віталій Войтович зазначив: військових, які уже практично рік виконують обов’язки у визначених районах у зоні АТО, терміново необхідно замінити. Адже окрім потрібного їм морального і фізичного відпочинку, їхні робочі місця у тилу зберігаються за ними лише рік. Усе у нормах законодавства, тому за десять днів до того, як військові перебуватимуть на службі рік, вони мають бути від неї звільнені. Тож ті, хто був мобілізований 18-го березня минулого року, мають повернутися додому 8-го березня цьогоріч.

Віталій Войтович, військовий комісар:

«Мобілізації підлягають військовослужбовці віком від 20 до 60 років, які за своїм станом здоров'я придатні до проходження військової служби. Також громадяни, які не проходили військової служби, але мають цивільну спеціальність водія. Якщо ми зараз не проведемо мобілізацію і не призвемо військовозобов’язаних, які після проведення відповідних навчань та бойового злагодження підуть на заміну військових, звільнення тих, хто призваний у першу чергу не буде можливим».

Відео дня

Наряду з мобілізацією військкоматом проводилося оповіщення підприємств, у яких підлягають вилученню транспортні засоби. Тож окрім майбутньої зміни нашим військовим, на схід поїде і техніка національної економіки України. Перша партія військовозобов’язаних - переважно добровольці, яких прийшло до військкомату понад двадцять чоловік. Були серед них і ті, хто за законом не підлягає військовій службі. Родина добровольця Андрія одна з таких: подружжя виховує трьох дітей.

Андрій, доброволець, старшина десантної роти, батько трьох дітей:

«Те, що ухиляються, я так рахую, що то не мужчини. Кожен чоловік повинен захищати свій дім. У нас є наша держава, є наша територіальна цілісність країни, яку потрібно захищати. Рахую так, що з нами нічого не станеться. Ми вернемося. Скажем так, що не ми прийшли на чужу землю, а до нас прийшли. Так що я хочу передати привітання Путіну: жди».

Наталя, дружина добровольця:

«Спочатку важко було, але я так вирішила: чого я його буду держати біля своєї спідниці? Як він чоловік, військовий, то повинен захищати свою державу».

Інші добровольці одностайні: служити треба, аби ворог не постукав завтра у їхній дім.

Олег Плєнний, доброволець:

«Якщо людина здорова, то треба кожному такий крок робити. Кожен свій вибір має. Якщо духом не готовий, то нащо йти? З такими у подальшому буде тяжко».

Віктор, доброволець:

«У мене син служить, боронить нашу українську землю і я вирішив теж іти і допомагати йому. Відверто кажучи, пора це все закінчувати давно. Я думаю, якщо ми зараз відстоїмо себе, то будем довго мати високе звання українського народу. Як кожний чоловік, для захисту вітчизни потрібно іти сміливо».

Едуард, доброволець:

«Треба країну захищати, а той, хто не хоче служити, то його право. Ми рішили – ми їдем. Не ми до них лізли, а вони до нас прийшли. Правильно? Треба захищати свої городи, дітей, внуків: як би воно не було, але ми це зробимо. Ми туди їдемо».

Євген Льох, доброволець:

«Тому що таке положення у нас в Україні. Батьківщина кличе, потрібно захищати своїх рідних».

Максим, мобілізований:

«Був уже на мобілізаційних зборах, але стан у державі був простіший. Відмовився далі проходити службу, але зараз, дивлячись на новини… Я ж хлопець і повинен захищати країну. Там наші хлопці, ми повинні їх змінити. І ми їх змінимо, нас будуть навчати. Хотілось би, щоб добре навчили, та час покаже. Комусь потрібно захищати свою Батьківщину, чому ними не можем бути ми?»

Родини без п’яти хвилин контрактників не без сліз прийшли проводжати хто чоловіка, хто сина, хто батька. Однак ніхто не перечить їхньому вибору: голова родини вирішив, голова і зробив.

Першого дня військовозобов’язаних Бердичівщини відправляли до Житомира, звідки ті, як і інші мобілізовані у подальшому, потраплять до навчальних центрів. Серед них – Десна, Старичі, Житомир. Офіцерів же направлятимуть до Львівської академії сухопутних військ, Київської військово-медичної академії або до Житомирського військового інституту. Усі вони проходитимуть місяць індивідуальної підготовки за військовими спеціальностями та бойове злагодження. Далі ними укомплектовуватимуть військові частини.

Андрій Маліновський, командир 26 артбригади:

«Багато офіцерів, які призвані за мобілізацією у першу чергу, проявляють бажання залишитися на контрактній службі, бо розуміють, що ворога на підступах до своїх міст важче зупинити. Він топче уже нашу землю. Хлопці, які ховаються, на жаль, вони патріотами були у «Самообороні», десь бігали в свій час і показували, які вони захисники незалежності України. Так от, шановні чоловіки, зараз така ситуація в країні, що кому, як не нам боронити? Якщо ми цього не зрозуміємо, гріш нам ціна. Так може бути заплямована слава нашого міста теж».

На військовому обліку перебувають солдати до сорока та сержанти до 45-ти років. По досягненню ними цього віку їх, відповідно до законодавства, знімають з обліку. Поновитися військовий може тільки за власною письмовою згодою. Тому, вважають у військкоматі, серед бердичівлян є чимало тих, хто має спеціальну підготовку і досвід, однак їхати в АТО вони не надто воліють.

Михайло Гайченя, заступник міського голови

«Мабуть, потрібно якісь заходи зі сторони держави робити. Ми знаємо, що місто Бердичів багате офіцерами, які звільнились з військової служби, здорові, молоді, сьогодні в нормальному стані фізичному, отримали від держави квартири, пенсії і сьогодні ухиляються. Їх пенсії повинні бути заблоковані. Я теж себе вважаю офіцером, хоч мені і є 60 років, однак я готовий до цього і повинен виконати свій обов’язок».

Паралельно із відправкою військовозобов’язаних на індивідуальну підготовку, у стінах військкомату проходить приписка юнаків 98-го року народження до призовної дільниці. Стосовно же самих медичних комісій, на засіданні оперативного штабу міськвідділ СБУ зауважив: проблемою мобілізації є не лише умисне ухиляння від вручення повістки. Останнім часом у Бердичеві різко став погіршуватися стан здоров'я військовозобов’язаних.

Перед відправкою першої партії майбутньої заміни українським військовим, військовий комісар провів для усіх інструктаж, давши цінні поради чоловікам та їхнім родинам. Зокрема порадив не пропадати на тривалі проміжки часу і виходити на зв'язок із рідними, у жодному разі не вдаватися до розпиття алкоголю, адже це може привести до непередбачуваних наслідків.

Орієнтовна середня зарплата для цих чоловіків відтепер становитиме дві з половиною тисячі гривень, як для військових за контрактом. Крім того, за ними зберігається зарплата на їхній роботі. Ті ж, хто потрапить у зону АТО, отримуватимуть орієнтовно вісім тисяч гривень.

За матеріалами ВІК

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up