У Держгеокадастрі скасували свої накази

У Держгеокадастрі скасували свої накази
Майже дві тисячі гектарів у Черняхівському районі Житомирської області спричинили неабиякий скандал на рівні Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

Двоє підприємців, які не проживають на території Черняхівського району та й області взагалі отримали 19 січня дозвіл на оренду земель загальною площею 1863 гектари для ведення фермерського господарства від Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області. Згадані ділянки – землі резерву та запасу Черняхівського району, які розташовані на землях 27 сільських та селищних рад.

Не встиг охолонути підпис керівника Держгеокадастру області під документом, що його було надано підприємцям, як вже 28 січня за зверненням сільських та селищної рад народний депутат, який обирався по округу, до якого входить і Черняхівський район, звернувся із запитом до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, вбачивши у цьому факт корупції.

«В.о. начальника Держгеокадастру в Житомирській області передав всі землі запасу та резерву Черняхівського району в оренду двом фермерам. Не буду робити голослівних заяв щодо незаконності прийнятих рішень, висновки мають зробити відповідні органи. Звернувся до Арсенія Яценюка з відповідним запитом», – написав народний депутат Павло Дзюблик.

Відео дня

Народний депутат вважає, що 19 січня 2016 року своїми рішеннями в. о. начальника ГУ Держгеокадастру в Житомирській області передав двом особам 79 земельних ділянок для ведення фермерського господарства: Мельнику Володимиру Денисовичу – 54 ділянки загальною площею 1272 га, Гуцолу Олександру Петровичу – 25 ділянок площею 591 га.

Аргументує свою позицію нардеп тим, що здачу цих земель в оренду ніхто не погоджував із територіальними громадами. Крім того, переконаний депутат, у такий спосіб у Держгеокадастрі фактично унеможливили розвиток району.

Втім, у Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області закиди народного депутата спростовують.

– Закон не встановлює обмежень на оренду землі за принципом «проживає» – «не проживає», – апелює до народного обранця в. о. начальника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області Віталій Ясан.

Крім того, запевняє він, це інвестиції в район. Та й дозволу на оренду ніхто не надавав, переконує чиновник. Рішення стосувалося виключно розробки технічної документації.

За словами Віталія Ясана, кожен, хто звернувся з приводу оренди землі, має право на задоволення його звернення. Говорити ж про те, чи проживає людина на тій чи іншій території чи ні недоречно, каже керівник регіонального Держгеокадастру. Крім того, розробка проекту землеустрою це щось на зразок заяви про наміри. Проектна документація не дає права на володіння чи оренду тієї чи іншої земельної ділянки, запевняють у відомстві. А рішення про надання землі приймається згодом. Тож говорити про те, що громада не брала участі в обговоренні, вважають в державній установі, зарано.

Та оскільки це питання викликало чималий ажіотаж (до Держгеокадастру надійшли також звернення сільських та селищних рад Черняхівського району), в Головному управлінні вирішили скасувати попередні накази.

Те, що заїжджим підприємцям ніхто землю у власність не віддавав, підтверджують і документи, які є у розпорядженні нашого видання. Накази, підписані виконуючим обов’язки начальника ГУ ДГК у Житомирській області, датовані 19 січня, дійсно дозволяють підприємцям розробляти проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Жодного слова про оренду чи передачу у власність у тексті документу немає.

Тож уже 9 лютого в Головному управлінні було видано наказ про скасування попередніх двох документів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up