У Житомирі багато легендарних пабів, кнайп, барів, кафе, ресторанів. Зрештою, як їх зараз модно величати ? Фразу «хліба і видовищ» у нашому місті сприйняли серйозно. І створили безліч закладів, куди цікаво зайти, подивитися, але про чесність інколи забувають. Редакція «20 хвилин» вже за традицією продовжує відправляти таємних покупців на ревізію…
Справи з перевіркою ваги страв у закладах громадського харчування в Житомирі не дуже втішні, бо лише кілька ресторанів та кафе мають переносні ваги. А чи перевіряють прилад регулярно – взагалі невідомо. У кризовий час такі заклади мають бути лояльнішими до клієнта, ніж зазвичай. Однак вони не завжди готові завойовувати прихильність нових відвідувачів.
Паб «Ланселот»
Цього тижня «брутальне» полювання на справедливість почалося з паба «Ланселот» на вулиці Покровській (в минулому – Щорса). Щоб смачненько попоїсти, наш таємний покупець замовив страву зі свинини «Фані Кабані», якої, згідно з меню, мало бути 350 г. Не мало, не багато.
На прохання переважити тут офіціант спокійно погодився. Коли ваги винесли, адекватність офіціанта кудись поділася. Мабуть, він хвилювався, бо ложка з тарілки упала прямо перед столиком нашого ревізора. Як би не було прикро, але він підняв її та почав перекладати (навіть не помінявши на чисту) замовлену страву на тарілку з вагами. Картопля чомусь теж «поспішила» з тарілки слідом за ложкою – мабуть, їй щось там не сподобалося, але вона знову «відправилася» до тарілки. Все ж таки на екрані виявилося 365 г, що на 15 г більше, ніж очікувалося. У ту ж хвилину офіціант поскаржився на погане самопочуття, що, можливо, і спричинило різке падіння навколо однієї страви. Смачно чи ні – не знаємо, бо страву «з підлоги» їсти не стали.
Лаунж-ресторан «Барбарис»
Заклад, який об’єднує два зовсім різні формати – денну і нічну атмосферу – ми не могли обминути. Лаунж-ресторан «Барбарис» у Житомирі розташований в центрі міста, на головній вулиці, в приміщенні кінотеатру «Україна». Цей заклад вражає своєю унікальністю. Завітавши туди, наш таємний ревізор замовив рис з овочами та картоплю з часником, зеленню і сиром пармезан. Вага обох страв в меню однакова – по 150 г.
Переважити замовлення тут люб’язно погодилися. Після переважування цей ресторан нас трохи розчарував. Чомусь заклад такої репутації обважує. Сумно, але вага картоплі була на 11 г менше, а рису аж на 24 г, ніж заявлено в меню. Такого не очікував ніхто. Офіціант вибачився і пообіцяв, що такого більше не повториться. Таємному покупцеві запропонували переробити страву, але через брак часу він відмовився. Що ж, смачно, трохи неприємно, але вартість цих страв йому в рахунок не включили.
Гастропаб №1
Назва цього закладу означає звичайний паб, але з незвичайними гастрономічними задоволеннями. «Паб №1», до речі, знаходиться на Київській.
Для перевірки таємний експерт замовив класичну страву: деруни з грибами і сметаною, які мали принести задоволення клієнту у цілих 300 г. Треба сказати, що вітчизняному «пабоклієнту» не варто жалітися на якість їжі: у багатьох закладах англійської та ірландської кухні до хорошого і якісного пива часто додається непоганий шеф-кухар, який частує гостей смачною і недешевою їжею.
Наш редакційний ревізор за традицією попросив переважити та зробити страві фотосесію. Як результат, навіть на 112 грамів більше, а це означає, що щедрість кухаря не знає меж.
Бар
На тій же Покровській знаходиться Бар. Для перевірки таємний експерт замовив класичні страви, котрі обожнюють буквально всі – вареники з капустою, вага яких 150\15 г у меню, та пельмені вагою 180\15 г.
Прохання переважити виконали, і страва, наче мандрівник, знову відправилася на кухню. Як доказ, надали фото, на якому дисплей видно не чітко. Офіціант пожалівся, що ваги дуже старі, тому і фото вийшло неякісне. Жаль, така неприємність, хотілось переконатися у правдивості зазначеної ваги, а тут – зась!
Хоча офіціант запевняв, що вареників було 250 г, а пельменів – 300 г, наш ревізор візуально не повірив цьому, тому пішов із закладу хоч і ситим, але незадоволеним, бо доказів, що у страві була заявлена вага, немає.
Ресторан «Корчма»
Подейкують, що ресторан «Корчма» – це ідеальне місце для кожного українця. Недовго думаючи, ми вирішили відправити нашого редакційного ревізора саме до цього закладу по вулиці Михайла Грушевського (в минулому – Котовського). Для ревізії та втамування голоду таємний покупець замовив млинці з маком та сметаною. Заявлена вага десерту – 150\50 г.
А тепер перейдемо до солоденького з перцем..
На прохання дати переносні ваги та переважити, офіціантка з ображеним виглядом і жорсткістю (як відзначив наш ревізор) відповіла, що такого прохання не виконає, і мовчки забрала готову страву зі столика ревізора.
У соцмережах адміністрація ресторану запевняє, що там на гостей чекають смачні страви, гостинність, хороша атмосфера та якісний сервіс. З обіцяного правда лише те, що атмосфера дійсно незабутня.
Після того як страви забрали, пройшло 10 хвилин, а офіціант все не поверталась. Наш ревізор вже засмутився і чекав приходу хоча б адміністрації закладу. Радувало лише те, що не забрали каву, бо враження і так не з приємних. Через деякий час офіціантка повернулась (очевидно, з наради) і передала коментар адміністратора, що ваги нам ніхто не винесе, фото не буде і взагалі – ніякого спілкування.
Що ж, репутація закладу тане ще в його стінах. Такого хамства наші ревізори ще не бачили. Виходить, що «Корчма» зовсім не з українською душею, бо українці щирі та відкриті для спілкування. Певно, «якісному» сервісу ресторану є що приховувати.
Ну а ми й надалі продовжимо перевіряти на чесність заклади громадського харчування, бо кожен житомирянин має право знати, за що він платить і чим може обернутися таке частування.
Марина Михальчук
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер
Анонім
Трохимишин Іван
Михальчук Марина reply Трохимишин Іван