Поліський заповідник доцільно було б утримувати в заболоченому стані – директор заповідника

Поліський заповідник доцільно було б утримувати в заболоченому стані – директор заповідника
Питання зниження ризиків виникнення повеней та зменшення розмірів заподіяної ними шкоди вивчав в ході поїздки до Швейцарії директор Поліського природного заповідника Сергій Жила.

Співпраця швейцарських науковців з спеціалістами Поліського заповідника триває уже кілька років. В 2013р. швейцарські колеги відвідували Поліський природний заповідник і знайомились з роботами з відновлення боліт та природного гідрологічного режиму. Нині ж в Швейцарії здійснюється великий і вартісний проект щодо зниження ризиків повеней. Поділитися своїми напрацюваннями швейцарці запросили українських колег та профінансували їх візит.

«Для реального зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій варто використовувати не тільки інженерно-технічні заходи, але й екосистемний підхід, - ділиться враженнями від поїздки Сергій Жила. - Суть цього підходу полягає в тому, що необхідно створювати екосистеми, ландшафти, котрі би були більш стійкими до впливу стихійних явищ (паводків, пожеж, шквальних вітрів тощо). В Україні підхід до проблем стихійних явищ лишився незмінним з радянських часів: в нас завжди є конкретні винуватці в тому, що сталася надзвичайна ситуація. Вважається, що варто змінити одного фахівця на іншого - і проблема вирішена. Розрахунок ризиків надзвичайних ситуацій в Швейцарії проводиться на 100 років. Такі сучасні підходи до проведення попереджувальних заходів та ліквідації наслідків стихійних явищ варто було б запроваджувати і в Україні.»

На Поліссі України ризики виникнення повеней і розміри збитків від них значно менші у порівнянні з пожежами. Результати ж пожежного періоду 2015р. вказують на те, що в Поліссі для зниження пожежонебезпечної ситуації та зниження ризиків усихання деревостанів необхідно проводити додаткові заходи з відновлення боліт. Бо різке зниження рівня ґрунтових вод зумовило повне пересихання нижнього мохово-торфового шару і ускладнило можливості для гасіння пожеж. На сьогодні заповідник не має в достатній кількості техніки, здатної гасити пожежі на болотах. Три пожежних автомобілі та один трактор не можуть зарадити лихові в тих природних умовах.

Відео дня

У рамках спільного з ЄС проекту «Адаптація управління природоохоронними територіями Полісся України за умов потепління клімату» В Поліському заповіднику була проведена апробація різних заходів щодо впливу різноманітних негативних факторів. З протипожежних заходів розглядались рекомендації щодо створення протипожежних смуг навколо масивів боліт, посилення обводнення боліт, створення протипожежних розривів методом проведення весняних керованих або цільових підпалів на обмежених протипожежними смугами ділянках лісу.

«Такі малозаселені людиною території, як район Поліського заповідника, доцільно було б утримувати в заболоченому стані з природним гідрологічним режимом. Це дало би змогу зменшити розміри збитків від посухи в лісовому, сільському господарстві та зменшити ризики втрат біорізноманіття,» - переконаний пан Жила.

Наталія Горай,

спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Житомирського ОУЛМГ

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up