Підсумки тижня: протести, фестивалі, прем’єри

Підсумки тижня: протести, фестивалі, прем’єри
Чим запам’ятався цей тиждень, який став історією.

Протест тижня

У Житомирі на Крошні люди протестували проти будівництва автостанції.

У понеділок, 27-го липня, жителі Крошні зібралися на пікет в районі житлових будинків по вул.Щорса, 151 і 159. 

Відео дня

Більше сотні місцевих жителів разом з активістами організації «Рух Автомайдан Житомир» виступали проти будівництва автостанції, яка повинна з'явитися вздовж дороги, поруч з багатоповерхівками. Така автостанція, на думку влади міста, стане кінцевою зупинкою для приміських маршруток, що дозволить розвантажити від транспорту центральні вулиці Житомира.

 

Люди обурювалися тому, що, згідно документів, автостанцію повинні побудувати за адресою Щорса, 161, хоча в плануванні два об'єкти фактично будуть розміщені на т.з. «прибудинковій території житлових багатоповерхівок» - по вулиці Щорса, 151 і Щорса, 159. Більш того, за словами активістів, будівництво в даному місці заборонено, оскільки знаходиться в межах «червоних ліній».

 

Люди кажуть, що до скандального будівництва автостанції на Крошні має відношення депутат міськради, директор КП «Інспекція з благоустрою Житомира» Юрій Самборський, і підозрюють, що незабаром замість автостанції та ринку на цьому місці може з'явитися новий маркет «АТБ».

Фестиваль тижня

На Михайлівській під барабани і з танцями презентували фестиваль «ВулБа 2015».

28 липня, на Михайлівській відбулася презентація сьомого фестивалю ритму «ВулБа 2015». 

На презентації вуличні барабанщики, які є безпосередніми організаторами заходу, запалювали ритмом вулицю, а дівчата з танцювальної студії «Каурі» танцювали під цю колоритну музику.

 

Учасник гурту вуличних барабанщиків «ВулБа» Микола Рогузько розповів, що кожен барабанщик гурту виступає організатором. Фестиваль проходить вже не перший рік і щороку до них приєднуються люди з усієї країни. «Починалося все з того, – розповідає Микола, – що ми просто грали на вулицях міста, приїжджали в Дениші. Згодом вирішили організувати велике, масштабне дійство, де кожен може приїхати, отримати задоволення й показати, що уміє».

 

Також ми поспілкувалися з керівником танцювальної студії «Каурі» Анастасією Савенець, яка поділилася своїми враженнями від фестивалю, в якому вони регулярно беруть активну участь:

 

«Ми постійно їздимо з ними в ліс на 3 дні, танцюємо під барабани біля вогнища. Це дуже колоритно й дуже весело. Захід проходить на мальовничих берегах, в районі скалодрому в Денишах. Це – яскраве дійство, що триває всю ніч».

 

Фестиваль триватиме з 7 до 9 серпня. Основні заходи відбуватимуться ввечері 8 серпня. Тож організатори «ВулБи» запрошують усіх бажаючих приєднатися до фестивалю й поринути у захоплюючі ритми вуличних барабанів.

Рішення тижня

Житомирській ЗОШ № 28 присвоїли ім’я гетьмана Івана Виговського

Під час сесії міської ради депутати ухвалили рішення про присвоєння ЗОШ I-III ступенів № 28 м. Житомира імені гетьмана Івана Виговського. За відповідне рішення проголосували 39 депутатів Житомирської міської ради. 

ГО «Асоціація громадських об’єднань «Нова сила» 20 травня 2014 року виступила з відкритим зверненням щодо присвоєння імені гетьмана Івана Виговського одній із загальноосвітній шкіл м. Житомира.

 

Листом від 22.05.14 року №1066 управління освіти  звернулося до керівників загальноосвітніх навчальних закладів проінформувати трудові колективи про відкрите звернення ГО «Асоціація громадських об’єднань «Нова сила» та винести дану пропозицію на обговорення колективів. Адже відповідно до Закону України «Про присвоєння юридичним  особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» імена фізичних осіб присвоюються юридичним особам лише після проведення громадського обговорення та  за згодою відповідного трудового колективу. За результатами обговорення колектив загальноосвітньої школи I-III ступенів №28 м. Житомира підтримав ініціативу щодо присвоєння школі імені гетьмана Виговського.

 

Як  поінформували в управлінні освіти міської ради,  у ЗОШ № 28 було створено робочу групу з метою залучення всіх учасників навчально-виховного процесу та представників громадськості до розгляду пропозицій щодо присвоєння імені навчальному закладу та врахування їх думки під час прийняття відповідного рішення.

 

ЗОШ I-III ступенів  №28 м. Житомира заснована у 1992 році, проектна потужність – 1276 учнів. У 2014- 2015 навчальному році в ЗОШ №28 в 47 класах навчається 1354 учні. У навчальному закладі працює 128 вчителів, серед яких – 18 вчителів-методистів, 16 старших вчителів, 47 вчителів вищої категорії, вчителів I категорії – 32, вчителів II категорії – 10, спеціалістів -5, 18 відмінників освіти України, 14 вчителів-переможців міського, обласного конкурсу «Вчитель року». Школа відзначена Подякою Президента України, грамотою МОН України, грамотами міського та обласного управлінь освіти.

 

Згідно плану виховних заходів всіх учасників навчально-виховного процесу ознайомлено з життєвим шляхом гетьмана Івана Виговського. Учні школи здійснили поїздку в с. Вигів, де народився гетьман. В планах школи створити алею та музей пам’яті гетьмана Івана Виговського.

Прем’єра тижня

У Житомирі презентували стрічку "Я - не герой", зняту журналістами

 Короткометражну документальну кінострічку «Я - не герой» презентували 31 липня у кінотеатрі «Україна». Окрім власне показу відвідувачі мали нагоду придбати тематичні сувеніри, взяти участь в аукціоні та ознайомитися з фотороботами, відзнятими під час подій на Майдані. 

Особливістю цієї стрічки є те, що знімали її не професійні режисери, а звичайні журналісти, які таким чином висловили свою громадянську позицію. Презентація відбулася у Вінниці й була приурочена до річниці визволення Лисичанська.

Сценарист і режисер фільму Юлія Бурнацева розповіла журналістам, що ідея виникла з самого початку антитерористичної операції. Авторам захотілося зняти щось більше, аніж просто репортаж, тож вирішили показати не саму війну, а людей, які намагаються її зупинити.

 «Стрічка «Я - не герой» не про війну, а про людей, які розповідають, чому вони туди йдуть. На прикладі історії одного екіпажу ми показуємо історії сотень тисяч людей, які зараз опинилися у стані війни. Головна мета – показати відчуття, дружбу, відданість, щирість… Екіпаж, про який йде мова, того дня доля зібрала вперше і востаннє. Вони врятувалися завдяки їхньому складу. Вперше їх врятував ціною власного життя їх командир – Максим Савченко, а вдруге, ціною свого здоров’я – член екіпажу, автоматник Владислав Кузнєцов».

Назва фільму, за словами режисера, означає не те, що у нас немає героїв, а навпаки – герої всюди. Вони роблять свою роботу, щодня ризикуючи життям, але вважають це буденною справою, а не якимось геройським подвигом.

Після перегляду стрічки глядачі мали нагоду послухати поезію та пісні у виконанні місцевих митців, а також взяти участь в аукціоні. Серед представлених лотів були відкривачка, виготовлена з гільзи (стартова ціна – 20 грн, продано за 150), міні-пічка для розігріву їжі (с.ц. – 50 грн, продано за 150 грн) та УКРОПський борщ по-Житомирськи (с.ц. 30 грн, – продано за 100 грн).

До речі, таких борщів продали кілька. Виявилося, що у залі була присутня мати загиблого десантника Артема Стриженка – Тетяна Стриженко, котра виступила перед глядачами й розповіла, що її син загинув через два дні після бою під Лисичанськом. Вона теж взяла участь в аукціоні.

Окрім торгів кожен з присутніх мав нагоду придбати вироби ручної роботи, представлені МГО «Арт-Село». Також підтримку у проведенні заходу надали ГО «Атошник» та ГФ «Народна самооборона Вінницького району».

Усі зібрані під час заходу кошти підуть на допомогу житомирянину – учаснику АТО Миколі Барановському.

На виході з кінотеатру глядачі мали нагоду вкотре пригадати, з чого усе починалося, ознайомившись зі світлинами, котрі ілюструють події на Майдані. Фотовистаку організувала Міжнародна молодіжна громадська організація «Водень».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up