На Житомирщині відкриють сто міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

На Житомирщині відкриють сто міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги
У зв’язку зі змінами до Закону України «Про прокуратуру», що набрали чинності з 25 жовтня 2014 року, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги також розпочали надавати допомогу засудженим особам не тільки в рамках кримінального провадження, а вже й при виконанні вироків, відповідно до ст. 537 КК України. Про це газеті «20 хвилин» розповів директор Житомирського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гербеда.

Таким особам, як роз’яснив директор, допомога надається за ухвалою суддів, також засуджені можуть звернутись із клопотанням безпосередньо до центру. Допомога цим особам надається не тільки в рамках кримінальних проваджень, а й при наявності порушень їхніх прав з боку керівництва установ, у яких вони відбувають покарання.

Із 1 липня 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься всім, хто має на неї право за законом, враховуючи адміністративні та цивільні справи (раніше це були тільки кримінальні провадження).

«Уперше інваліди, діти-сироти, біженці, ветерани війни та інші малозабезпечені громадяни будуть мати право на представництво їхніх інтересів по цивільних і адміністративних справах у суді. У цьому держава зробила потужний крок назустріч громадянам», – ділиться Олександр Гербеда.

Відео дня

Також,  відповідно до наказу Міністерства юстиції, у 2015 році буде створено сто місцевих (міжрайонних) центрів з надання безоплатної правової допомоги. Такі центри буде створено у Коростишеві, Бердичеві, Новоград-Волинському. Ці центри будуть зареєстровані як юридичні особи та забезпечуватимуть організацію надання правової допомоги у цивільних і адміністративних справах (тоді як регіональні центри – лише у кримінальних провадженнях).

«Якщо центр, наприклад, Коростенський, то обслуговуватимуть громадян з Народичів, Ємільчинського, Овруцького, Олевського районів. Тобто, із сусідніх районів. Область, таким чином, розподілена на чотири сектори. Там працюватимуть місцеві юристи, які даватимуть доручення адвокатам, які є в Єдиному реєстрі безоплатних адвокатів (нині по області таких нараховується 120)», – розповідають у регіональному центрі.

Громадяни не матимуть можливості самі обирати адвоката – його призначатиме директор центру – такий закон.

«Більшість наших адвокатів – це криміналісти, тобто адвокати, які практикуються у галузі кримінального права. З метою добору адвокатів, які практикуються у галузі цивільного та адміністративного права, Міністерство юстиції в лютому-березні проводитиме вже сьомий конкурс із відбору адвокатів. Також це практикуватиметься для поповнення  кількості адвокатів у тих районах, де їх не вистачає, адже очікується багато звернень від громадян щодо захисту їхніх прав», – зазначив Олександр Гербеда.

На даному етапі регіональний центр разом із Фондом держмайна підшуковує приміщення для майбутніх регіональних центрів.

Що стосується статистики, то, як повідомляють у центрі, минулоріч адвокатам центру лише по області було видано 1 257 доручень для захисту затриманих осіб у адміністративному чи кримінальному порядку. До того ж, держава повністю розрахувалась за послуги безоплатних адвокатів. На 2015 рік у бюджеті також  закладено достатньо коштів для оплати послуг центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Микола Пелип

    Ахах, на Житомирщині чи в Україні ?)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up