Мобілізація: повістка з доставкою в офіс

Мобілізація: повістка з доставкою в офіс
Четверта хвиля мобілізації в самому розпалі. Проте у військкоматах із тривогою констатують: бажаючих іти до війська не надто багато. Тому доводиться застосовувати нетрадиційні методи сповіщення про призив в армію.

Разом з працівниками військкомату повістки по підприємствах Житомира розносили журналісти газети «20 хвилин». І тепер можуть розповісти своїм читачам про те, як реагують на подібні візити очільники різних трудових колективів.

Відповідальних знайти не просто

Перша установа, у яку ми завітали, – Житомирська обласна спілка споживчих товариств. У приймальні нас зустрічає схвильована секретарка.

Відео дня

– Ви до кого? Керівника на разі немає, – спішить повідомити жінка.

– А чи могли б ми поспілкуватися з представником відділу кадрів, який відповідає за ведення військового обліку на підприємстві? – питає помічник військового комісара Житомирського ОВК із правової роботи, старший лейтенант юстиції Вадим Лісний.

Секретарка терміново комусь телефонує і просить нас зачекати.

– І так, практично, скрізь, – відмічає Вадим Вікторович. – Дуже рідко нам вдається поспілкуватися безпосередньо з першою особою. Зазвичай керівник або на нараді, або у відрядженні, або на лікарняному, чи просто на важливій зустрічі, і невідомо, коли повернеться.

Оповіщення можна робити кількома способами. Один із них – вручення мобілізаційних повідомлень через керівників установ, організацій. Ми пояснюємо: це повістка не в зону АТО, а на звірку військово-облікових документів.

Якщо чоловік її отримав, він повинен прийти до військкомату для уточнення даних. Бо далеко не всіх військовозобов’язаних призвуть до лав збройних сил України.

Тим часом, після довгих телефонних перемовин з головою правління спілки споживчих товариств, представникам військкомату нарешті вдається залишити в установі 11 повісток.

– Ви можете самостійно визначити дні, коли ваші працівники прийдуть до військкомату. Ми не вимагаємо, щоб вони усі в один день з’явилися, – пояснює Вадим Лісний.

Наступна зупинка – приватна фірма ООО «REC».

– Вручити повістки керівникам приватних фірм набагато складніше, ніж державних підприємств, – розповідає Вадим Вікторович. – Зазвичай нас просто не пускають на приватну територію.

Хоча і серед державних підприємств немало несвідомих керівників, які відверто ігнорують наші візити. Наприклад, напередодні ми завітали до ДП «Пропан» ВАТ «Житомиргаз». Простояли близько години біля воріт, охоронці довго вели з кимось перемовини, а потім повідомили: «Керівника немає. Приходьте іншим разом».

Схожа ситуація і на станції Житомир ДТГО «Південно-Західна залізниця». Ми, звичайно, складаємо відповідні акти про недопуск. Та, на жаль, дієвих механізмів впливу на несумлінних керівників немає.

За фантастичним збігом обставин, директора не було на місці і в приватній фірмі ООО «REC». Хоча повістки вручити вдалось. Дізнавшись, що на фірму завітали представники військкомату, керівник доручив їх прийняти.

– На жаль, подібні випадки швидше виняток, ніж правило, – констатує Вадим Лісний.

Панчохи як стратегічний об’єкт

Єдиним підприємством, де в цей день пощастило поспілкуватися безпосередньо з керівником, виявилася Житомирська панчішна фабрика. Однак, якщо старшому лейтенантові військкомату двері відчинили, то журналіста газети «20 хвилин» і близько до території не підпустили. Певне, панчохи і шкарпетки, які випускає фабрика, – то предмет високої стратегічної секретності.

Майже дві години довелося простояти біля прохідної підприємства, очікуючи Вадима Лісного і військового комісара Володарськ-Волинського районного комісаріату, підполковника Віктора Білецького, які спільно роблять таку важливу справу. Пізніше з’ясувалося, що директор Надія Хомяк дозволила гостям пройти в цехи і вручити повістки тим чоловікам, які були на роботі.

Тим часом чутка про те, що на підприємстві вручають повістки, швидко облетіла фабрику. Чоловіки помітно нервували. А жінки емоційно обговорювали новину.

– Я свого чоловіка нікуди не відпущу. Та коли ж ця війна скінчиться? – голосно обурювалась одна з робітниць.

Останнім підприємством, куди ми встигли заїхати наприкінці робочого дня, стало ДП «Житомирстандартметрологія». Хоча і без особливого ентузіазму, але й тут прийняти повістки не відмовились.

Факти і коментарі

За інформацією заступника головного комісара Житомирського обласного військкомату Олександра Реця, в області на сьогодні оповіщено близько 3,5 тисячі чоловіків. Тисячу з них розшукують, бо вони не проживають за місцем реєстрації.

– У Житомирі повістки повинні були отримати 14 тисяч військовозобов’язаних, – розповідає військовий комісар Житомирського військкомату Андрій Матвієць. – Поки що за цими повістками прибуло у військкомат 2 640 чоловіків, призвано до лав збройних сил більше тисячі осіб.

Згоден, ці цифри не надто переконливі. Вони свідчать лиш про те, що нині багато чоловіків просто не хочуть обороняти свою землю. На жаль, вони не бачать масштабів реальної загрози.

Якщо сьогодні не стримувати наступу, межі театру воєнних дій можуть щораз змінюватись не на нашу користь.

Сьогодні в області оповіщено близько 3,5 тисячі чоловіків. Тисяча – у розшуку.

Усього в Житомирі повістки повинні були отримати 14 тисяч військовозобов’язаних. Поки що за цими повістками прибуло у військкомат всього 2 640 чоловіків.

Оповіщення можна робити кількома способами. Один з них – вручення мобілізаційних повідомлень через керівників установ, організацій. Ми пояснюємо: це повістка не в зону АТО, а на звірку військово-облікових документів.

Якщо чоловік її отримав, він повинен прийти до військкомату для уточнення даних. Бо далеко не всіх військовозобов’язаних призвуть до лав збройних сил України.

Дар’я Гончарова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    з сільської місцевості люди мають що захищати







    Вони получають паї ( земельні і майнові) І паїв получають по 6-7 штук На пай вони получають камаз зерна, мішок цукру, мішок гречки, мішок муки і 30 літрів олії Це на 1 а мають 5-6 паїв ( а це 40000-60000 доходу) ЩО ВИ ДО ТИХ ПАЇВ ДОЛОЖИЛИ ????







    На майновий пай вони получають чи свинарник, чи трактор, чи клуб, чи баню , чи 40000-70000 грн,,,,







    Сільські беженці БЕЗКОШТОВНО НАВЧАЮТЬСЯ В ІНСТИТУТАХ  з стіпендією



    Сільським беженцям безкоштовно видається жилье ( малосімейка, комуналка, цокольне приміщення ) в місті







    Сільських беженців безкоштовно беруть на роботу в начальство, тому вони своїх перетягують







    Сільських беженців безкоштовно лікують, опити нероблять і епікрізи видають наші городські їм на руки







    Сільські беженців діти вчаться в городських садочках безкоштовно, а довідку беруть від сільського голови і обіди до 12 класу БЕЗКОШТОВНО як малозабезпечені ( а городські діти з води на хліб перебиваються)







    Соціальні пільги видають тіко для сільских в місті







    Вони , а ЧОРНОБИЛЬЦІВ І АФГАНЦІВ І УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ хваляться поробили і собі, і дітям , і внукам















    КОЛИ СКІНЧИТЬСЯ КОММУНІЗМ СІЛЬСЬКИМ БЕЖЕНЦЯМ ???!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up