Лісомисливське господарство друкуватиме дозвільні документи на проведення рубок у місцевій пресі

Лісомисливське господарство друкуватиме дозвільні документи на проведення рубок у місцевій пресі
Аби відкинути спекуляції на теми безконтрольного вирубування лісів, державне підприємство «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» дозвільні документи на проведення санітарних рубок друкуватиме в місцевій пресі.

Сьогодні все частіше ми чуємо закиди в сторону лісівників, мовляв вирізають увесь ліс. Люди обурюються з приводу «шахового» порядку в лісі. І це лягає на роботу державних підприємств чорною плямою. «Рубати дійсно стали більше, але цьому є об’єктивні причини, - коментує ситуацію директор ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» Степан Нусбаум, -  масове всихання сосни, ялини та ясена, а це основні лісоутворюючі породи цього лісгоспу, змушують сьогодні проводити санітарні рубки все частіше, аби убезпечити ліс від розмноження різних хвороб, серед яких найнебезпечніші - коренева губка, опеньок звичайний, судинний мікоз та верхівковий короїд».

Аби зрозуміти тривогу лісівників -  далеко в ліс ходити не треба. Побачити наслідки хвороб, що призводять до масового всихання хвойних та листяних порід, можна й на узбіччі лісу, при дорозі. Першою ознакою захворювання сосни є пожовтіння глиці, що починається з верхівки крони. Такі вогняні осередки сьогодні трапляються не лише на території одного чи двох лісгоспів, ця проблема торкнулася всієї території України.

- Уперше ми стикнулися із всиханням дуба. Це був 2002 рік. Масовість цього процесу занепокоїла нас, лісівників, і ми провівши ряд власних досліджень і спостережень, звернулися за допомогою до науковців, - розповідає головний лісничий Новоград-Волинського лісгоспу Георгій Юзвінський. - Першопричиною цього явища, хто б нам і що не говорив, ми вбачаємо в зміні кліматичних умов та зниженні рівня грунтових вод. Дерева стали вразливішими до різного виду хвороб, і зрештою почали масово всихати. До проблеми випадіння дуба згодом додалося всихання ясена, ялини, а три року тому й сосни.

Відео дня

«Ліків» від цієї хвороби, попри всі старання науковців, поки що не винайшли. Думки вчених розходяться, а лісівникам нічого іншого не лишається, як шляхом санітарних рубок, вирізати осередки спалаху. До того ж, варто зауважити, що якщо ще декілька років тому це можна було зробити шляхом проведення вибіркових санітарних рубок, то сьогодні інакше, як суцільною рубкою тут не обійтися. «Останніми роками всихання сосни стало настільки інтенсивним, що сьогодні убезпечити лісові насадження можна лише провівши суцільне зрубування осередку хвороби. Крім того, дуже важливо правильно відвести ділянку, аби не переступити отой бар’єр між живим, і вже хворим деревом, в той же час і не залишити його. Трапляється таке, що інколи пошкодувавши на вигляд здорове дерево, ми залишаємо його, а вже за два-три тижні доводиться знову спостерігати поширення захворювання біля вже зрізаної ділянки. Тому ми дуже прискіпливо проводимо відбір, колупаємо кожне деревце, аби не допустити подальшого розмноження хвороби», - розповідає головний лісничий.

Тож протягом року лісівникам все частіше доводиться звертатися до відповідних органів за дозволами на проведення санітарних рубок. Паперова тяганина інколи затягується до півтора місяця. «Провести санітарну рубку інколи набагато легше, ніж отримати на неї дозвіл», - жартуючи каже Георгій Юзвінський. На початку жовтня понад 50 ділянок по 10-20 сотих (загалом 1253 метрів кубічних ялини, біля 400 кубів – ясена та близько 3000 кубометрів сосни загальною площею 16,5 га) на території всього лісгоспу знову відвела на зруб компетентна комісія, в складі якої спеціалісти Вінницілісозахисту та уповноважені особи обласного лісомисливського управління. Тож наразі з 11 листопада тут розпочався вже п’ятий підхід за 2015 рік у проведенні відповідних рубок. До кінця поточного року заплановані заходи мають закінчити. Лісівники кидають всі сили на боротьбу із «рижиками», як їх по-доброму називає головний лісничий. «У першу чергу ми намагаємося забрати хворі дерева, тому всі зусилля та засоби кидаємо для проведення цієї роботи», - каже Георгій Арсентійович, і наголошує, що жоден квадратний метр зрізаної ділянки не лишається пустувати. Тут обов’язково проводять комплекс лісовідновних заходів.

Аби ні в кого не виникало запитань з приводу того, чому ріжуть, і на яких підставах, директор лісгоспу Степан Нусбаум сьогодні показує, і надалі на час проведення санітарних рубок надаватиме підтверджувальний документ в пресу – дозвіл (див. на фото), у якому вказано всю інформацію щодо відведених ділянок. «Ми не зрубали жодного дерева, на яке немає дозволу. У своїй роботі ми відкриті і прозорі. Запрошую громадські організації та всіх, у кого виникають питання з приводу доцільності і законності даних дій та тих, хто ще не знайомий із «всихаючою» проблемою оглянути відведені ділянки. Для цього працівники лісгоспу (контактні телефони див. табл.) забезпечать усіх бажаючих транспортом, завезуть і покажуть проблему наочно, нададуть усю вичерпну інформацію», - обіцяє директор.

Степан Антонович також додає, що ця проблема настільки гостро постала перед роботою його колективу, що інколи навіть самі лісники через великі території обходів не завжди вчасно можуть помітити чергові осередки захворювання. Тому директор закликає громадськість, а особливо сільських жителів, населені пункти яких впритул прилягають до лісових масивів, бути пильними, і при виявленні перших ознак всихання дерев звертатися до лісгоспу.

Лісівники наголошують, що санітарні рубки впливають не лише на запобігання розповсюдження хвороб і шкідників. Вони виконують і екологічну, і природоохоронну функцію. Тут також передбачається й економічна складова. «Хвороба дерева починається з верхівки, спускаючись донизу стовбуром, деревина якого згодом починає синіти і втрачає свою товарну якісь. Тож якщо хворе дерево вчасно спиляти, з нього можна ще взяти частину ділового сортименту. Саме тому, коли ми зрізуємо дерево, а пень знизу ще залишається здоровим, у переважної більшості населення складається враження, що ріжемо все підряд і неконтрольовано», - каже Георгій Юзвінський, і пояснює, що саме тому лісівники запрошують громадськість перевірити їх роботу, і переконатися в доцільності цих дій.

Контактні телефони:

Курчицьке лісництво: Захарчук Сергій Григорович, лісничий, тел.: 067-410-99-08

Малоцвілянське лісництво: Демчук Віктор Миколайович, лісничий тел.: 067-410-99-02

Новоград-Волинське лісництво: Павлюк Іван Володимирович, лісничий, тел.: 067-410-99-29

Пилиповецьке лісництво: Маліновський Микола Мартинович, лісничий, тел.: 067-410-99-07

Пищівське лісництво: Зінчук Віталій Володимирович, лісничий, тел.: 067-410-99-76

Ярунське лісництво: Васильчук Олексій Леонідович, лісничий тел.: 067-410-99-39

Альона Денисюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up