Ігореві Пирожку не дозволили доїхати навіть до Глибочиці

  • Oleg Bazak
Ігореві Пирожку не дозволили доїхати навіть до Глибочиці
Житомирщина постійно стає пристанищем для сумнівних типів

Позавчора поблизу Житомирського аеропорту спецпідрозділ «Альфа» УСБУ по Житомирській області провів гучне затримання двох чоловіків. Ось як розповідає про подію прес-служба СБ України: «На виконання доручення Президента України СБУ проводить спецоперації з виявлення та вилучення з незаконного обігу зброї та боєприпасів. Співробітники Служби безпеки України затримали на Житомирщині місцевого мешканця, який намагався організувати незаконний продаж зброї та боєприпасів із зони проведення антитерористичної операції.

Встановлено, що зловмисник багато років прожив у Росії, де він відомий як неонацист, засновник російської фашистської організації «Легион «Вервольф». Затриманий неонацист раніше був двічі судимий на території Російської Федерації: за спробу підірвати спорткомплекс «Олимпийский» під час єврейського фестивалю та зберігання наркотиків. Одного разу він отримав вирок й в Україні - за виготовлення, збут і поширення порновідеопродукції за участю неповнолітніх хлопчиків.

Повернувшись в Україну, зловмисник поселився в районному центрі на Житомирщині та навіть став політичним радником однієї з громадських організацій регіону. З початку 2015 року він налагодив постачання зброї та боєприпасів з району проведення антитерористичної операції для незаконного перепродажу.

Відео дня

Співробітники СБУ затримала торгівця зброєю під час спроби збуту двох гранат Ф-1. У ході обшуків правоохоронці також вилучили переобладнаний під травматичні набої пістолет «Беретта» та ще одну бойову гранату.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Наразі тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для встановлення каналів надходження боєприпасів та осіб причетних до протиправної оборудки».

47-річний Ігор Пирожок – саме про нього йде мова - є одним з найвідоміших російських неонацистів, засновником нацистської організації «Легіон "Вервольф"». Уродженець Одеси протягом останніх 25 років представлявся то Сергієм Яхонтовим, то Інгваром Скаурляйте, то Олександром Анохіним, то Романом Чирком; не виключено, що перелік псевдонімів в процесі слідства буде доповнений.

У неонацистському русі Ігор Пирожок з початку 90-х років. У жовтні 1993 року під час трагічних подій у центрі Москви Пирожок познайомився з ветераном боїв у Придністров'ї та Нагірному Карабаху Валерієм Старчіковим, котрий був членом організації націоналістичного спрямування «Російська національна єдність». Зазнавши фіаско, захисники Верховної Ради Росії осіли в селі Петрищевому Ярославської області. Коли низка членів «РНЕ», включно з Пирожком, влаштувалися на роботу до Тимірязєвської сільськогосподарської академії охоронцями кількох ділянок, штаб «Вервольфа» був перенесений туди.

Через деякий час Пирожок вирішив дискредитувати «Російську національну єдність», аби заснований ним «Вервольф» посів у неонацистській «ніші» панівні позиції. З цією метою його організація, переодягнувшись у форму РНЄ, здійснила кілька акцій. Найгучнішою з них була спроба вибуху в спорткомплексі «Олімпійський» 20 травня 1994 на фестивалі «Євреї за Ісуса».

За твердженням прес-служби РНЄ, 2 червня 1994 члени групи Пирожка влаштували бійку в кінотеатрі «Барикади» з членами організації «Чорна сотня». У тих же заявах РНЄ звинувачувала Пирожка і «Вервольф» у підготовці замаху на керівника РНЄ Олександра Баркашова. Ходили чутки, ніби «Вервольф» викрадав бомжів, змушуючи їх займатися чорною роботою й проводячи над ними садистські експерименти.

4 липня 1994 року Пирожок разом з однодумцями були заарештовані в селі Петрищевому Ярославської області. Неонацистам інкримінували одне вбивство, наліт на офіс однієї з партій в Марфо-Маріїнській обителі та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Прокуратура викрила Пирожка та його спільників у підготовці теракту в штабі РКРП, а також підпалів кінотеатрів, в яких демонструвався антинацистський фільм «Список Шиндлера».

13 березня 1996 суд засудив Пирожка до 5 років позбавлення волі, Баранова - до 9, інші обвинувачені були амністовані.

Після звільнення Ігор Пирожок повертається до рідної Одеси. Попервах його спосіб життя нітрохи не відрізняється від способу життя середньостатистичних жителів міста-героя. Як виявилося, відсутність його прізвища в міліцейських зведеннях і на перших шпальтах місцевих газет пояснювалося… зайнятістю в кінобізнесі. Московський екс-неонацист організував підпільну порностудію. Де виступав не лише як режисер, а й як виконавець головних ролей. Його партнерами у фільмах для фанатів «блакитної тематики» були неповнолітні підлітки.

За виготовлення, збут і розповсюдження порнографічної відеопродукції (кожен фільм тривалістю 30 хвилин продавався за $2000) у 2009 році Ігоря Пирожка засудили до 3 років позбавлення волі.

З початком позаторішніх київських протестних акцій, що увійшли до новітньої історії України під назвою «Євромайдан», Ігор Пиріжок вступив до лав «Правого сектору» й взяв під свою відповідальність його організацію в місті Бердичеві та Бердичівському районі Житомирської області. За незаконне використання назви організації в особистих цілях був згодом вигнаний з ПС.

Це не завадило пройдисвітові розвинути бурхливу громадську діяльність на Півночі України. Під ім'ям «Романа Чирка» Пирожок у червні минулого року виголосив запально-обвинувальну промову на сесії Житомирської обласної ради проти головлікаря Житомирської обласної лікарні Михайла Борщівського.

У липні 2014-го він же був серед прихильників губернатора Сидора Кізіна, які марно намагалися врятувати "свободівця" від відставки.

У 2015 році Ігор Пирожок брав активну участь у формуванні громадської ради при Житомирській облдержадміністрації та увійшов до її складу як представник громадської організації «Житомирська обласна організація сприяння люстрації».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up