Хто може потрапити у список мобілізованих?

Хто може потрапити у список мобілізованих?
Складна ситуація в країні не залишає осторонь нікого, адже не реагувати на неї громадяни просто не можуть. Особливо гострим стало питання мобілізації, адже саме в цей період служити доводиться не в казармах. Сім`ї живуть у постійному страху, що у будь-який момент їхні годувальники можуть отримати повістку до військомату, адже, здавалося б, забрати можуть будь-кого. Кого і на скільки забиратимуть і які права та обов`язки мають призовники, розкажемо далі.

Процес отримання повістки

Раніше звичною була процедура отримання повістки поштою, проте суспільство прогресує, відповідно і способи інформування громадськості змінюються. Щоб повідомити про те, що вже час захищати неньку Україну, зараз можуть просто подзвонити. Проте продзвон здійснюють здебільшого офіцерам запасу, тобто тим, хто складатиме списки, інформуватиме призовників тощо.

У іншому процес призову залишився незмінним – отримання повістки на руки, явка до військової частини, інструктаж та розподіл у військові частини.

Відео дня

Якщо особа перебуває на військовому обліку, то з моменту оголошення мобілізації змінювати місце проживання вона не має права. Таке право надається тільки за умови наявності відповідного дозволу посадових осіб.

За порушення законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Наприклад, за неявку до комісаріату передбачено штраф у розмірі п`яти–семи неоподаткованих мінімумів. Ухилення від призову, відповідно до статті 336 Кримінального Кодексу України, загрожує позбавленням волі на строк до 5-ти років.

Кого забиратимуть?

Призов до лав української армії відбувається згідно Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», прийнятого ще в 1993 році. Щоправда, зважаючи на складну ситуацію в країні, Верховною Радою України був схвалений Указ Президента № 303 «Про часткову мобілізацію», який увійшов у дію 17 березня 2014 року.

Беручи до уваги обидва нормативні акти та їхні пункти, робимо висновки, що першочергово військовий призов стосується таких категорій громадян:

Відповідно до Указу «Про часткову мобілізацію», мобілізація повинна тривати 45 днів з дня набрання ним чинності, проте не все відбувається так, як передбачається, і дія даного Закону, хоч і не зовсім офіційно, триває й досі.

До того ж часткова мобілізація, на відміну від загальної, проводиться лише в окремих регіонах, а не на території всієї держави. Ми ж бачимо зовсім іншу картину – забирають в АТО з усіх регіонів.

Зазвичай процес мобілізації включає в себе аж чотири хвилі, все залежить від дієздатності Збройних Сил та ситуації в країні.

Перша хвиля передбачає, що повістки отримуватимуть виключно офіцери, сержанти запасу та рядові, що мають досвід військової служби. Своєрідним виключенням із загального правила є також призов добровольців, які йдуть служити на благо держави добровільно.

Під час другої хвилі повістки до військоматів отримають рядові-резервісти, які мають військову спеціальність та досвід армійської служби. Офіцерів, сержантів запасу та офіцерський склад також призвуть.

Якщо ж розпочнеться третя хвиля, до військоматів підуть 18-річні призовники, жінки, які є військовозобов`язаними (це стосується медичного персоналу і технічних працівників) і ті, хто не проходив військову службу. Винятком є громадяни, яких визнали непридатними для служби в армії. 

Коли ж в державі вже тривалий час ведуться військові дії – починається четверта хвиля. До армії забирають всіх, хто здатен тримати зброю в руках.

Наразі Україну «накрило» третьою хвилею. Особливу увагу звертають на добровольців – чим більше, тим краще. Нововведенням стало підняття віку для військових, які знаходяться в запасі. Якщо раніше вік осіб у званнях рядового, сержантського і старшинського складу, які знаходилися в запасі, згідно першого розряду не перевищував планку 35 років, то тепер ця планка збільшилася до 45 років, для військовозобов`язаних другого розряду зміни торкнулися старшого офіцерського складу (майорів та полковників) – вік військовозобов`язаних серед них зріс з 50 до 55 років. Вищому офіцерському складу «пощастило» ще більше, їхня вікова планка «стрибнула» до позначки 60-ти років.

Кого не мають права призивати

Формально тих, хто не служив в армії, забирати не повинні, адже, по-перше, щоб якісно обороняти кордони держави, потрібні спеціально навчені для цього люди, по-друге, ці громадяни можуть бути спеціально заброньованими для забезпечення функціонування органів влади, підприємств і т.д.

Не підуть служити чоловіки, які мають п`ять і більше дітей віком до 16 років та жінки, які мають хоча б одну дитину до 16 років. Не чіпатимуть також громадян, які непридатні до військової служби за результатами медичної комісії. Пощастило також аспірантам та студентам денної форми навчання. Їхнє звільнення від відбування військової служби задекларовано у Законі «Про зміни до законодавства щодо гарантій студентам і аспірантам, які призиваються на військову службу».

Ну і, звичайно ж, сподіватись на те, що до окопів підуть народні депутати, було б смішно, адже хто прийматиме закон не на користь собі? От і забезпечили собі народні обранці своєрідну недоторканність у даному питанні.

Чи можна офіційно уникнути призову?

Причин, чому деякі не поспішають захищати власну державу, багато. Одні не хочуть залишати власні сім`ї з дітьми без годувальників, інші мають власні погляди на те, проти кого воюватимуть, вважаючи сепаратистів тими ж українцями, тільки по іншу сторону барикад, хтось просто боїться за власне життя, інші ж не впевнені, що за ними залишать їхні законні робочі місця. Тому до кишень працівників військових комісаріатів потрапляють колосальні суми хабарів.

За кордоном поширена практика, коли відкупитися від армії можна офіційно, тоді гроші йдуть не на хабар, а на рахунки армії. Наприклад, у Монголії від виконання військового обов`язку звільняють за 1 млн. монгольських тугриків, що дорівнює сумі у 690$. В Узбекистані розмір легального відкупу від армії становить 25 МРОТ. Тому якщо раніше тут була найнижча ставка по світу – $ 140, то із збільшенням ставки МРОТ плата підвищилася в чотири рази.

Гендерне питання під час мобілізації

Період, коли жінки ходили у пишних сукнях і чекали, коли по них заїде принц на білому коні, давно минув. Сучасні українки самі і коня осідлають, і принцу за необхідності «перцю всиплють». Жінок в українській армії стає все більше, а питання, чи застосовуються якісь особливі правила та вимоги до прекрасної половини людства, залишається актуальним.

На передову жінок, зазвичай, не беруть, винятки стосуються випадків, коли жінка сама проситься на передову. Ті жінки, що мають спеціалізацію телефоністок, операторів ПК, мають можливість попрацювати у штабах. Та ж сама доля очікує тих, хто має хоча б базову медичну освіту – вони матимуть змогу допомагати пораненим у військових госпіталях.

Ті, хто залишиться вдома, можуть позбутися майна

За пунктом 8 статті 4 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», період часу з моменту оголошення мобілізації є особливим, по-іншому функціонує економіка, органи місцевої та державної влади тощо. Саме для підтримання функціонування цих систем у належному стані громадяни повинні у разі потреби віддавати своє майно, транспортні засоби та житлові будівлі у користування військових підрозділів України, якщо вони мають у цьому нагальну потребу. Вартість втраченого майна відшкодовується.

Що стосується керуючих кадрів підприємств, то перед законом вони зобов`язані контролювати вчасне прибуття своїх працівників на робочі місця та якісне виконання робіт, якщо вони спрямовані на виконання військового обов`язку. Якщо настає особливий період та оголошується військовий стан, то підприємці повинні підлаштувати роботу своїх підприємств під надзвичайні умови, тобто зробити так, щоб кінцеві продукти виготовлення задовольняли потреби армії – наприклад, форма, бронежилети, боєприпаси тощо. У таких умовах підприємці повинні повідомляти владу про зміну профілю своїх підприємств, їхню реорганізацію чи ліквідацію.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Забирали краще б тих,хто своїх дітей на призволяще покинув! Хто їми не цікавиться да аліменти не платить! А то скоти покидають сім"ї,ходять гуляють ні про що не думаючи...а в цей час нормальних,хороших  батьків убивають на війні!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up