Феєрверки та безпека – речі сумісні?

Феєрверки та безпека – речі сумісні?
Під час новорічних свят кількість травматичних випадків, пов`язаних із недбалим користуванням піротехнічними засобами суттєво зростає. З 2003 року за указом УМВС до побутової піротехніки почали відносити не тільки пітарди та феєрверки, а й хлопавки та бенгальські вогні. Більшість випадків виникнення надзвичайних ситуацій пов`язана саме з необережністю користування піротехнічними засобами. Проте, існує ще один фактор – використання неякісної продукції, або тої, у якої закінчився термін придатності.

У зв`язку з тим, що піротехніка стає причиною виникнення травм не тільки у дорослих, а й у дітлахів та підлітків, правоохоронці намагаються знайти серед продавців недобросовісних реалізовувачів легкозаймистої та піротехнічної продукції.

«Святкові» рейди до точок продажу носії погонів здійснюють, керуючись 195-6 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно законодавства, за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачається штраф від 595 до 1 020 грн. При повторному правопорушенні штраф зростає до 1020-1700 грн.

 Рятувальники в свою чергу складають довгі списки правил, яких необхідно дотримуватись при поводженні з новорічною піротехнікою, щоб уберегти своє життя та здоров`я.

Відео дня

 Деякі поради та роз`яснення з цього приводу житомирянам дав інспектор сектору запобігання надзвичайним ситуаціям Житомирського МВ УДСНС у Житомирській області Роман Здорик.

Як уникнути травматичності?

За словами Романа, попри те, що деякі піротехнічні засоби здаються менш небезпечними, це все-таки не так. Загрозу життю та здоров'ю можуть становити не тільки петарди, а й бенгальські вогні.

«Необережне поводження з ними може закінчитися травмами. Якщо ви запалили петарду і вона не спрацювала з першого разу – ні в якому разі не використовуйте її повторно. Адже вона може вибухнути просто у ваших руках. І хоча великої шкоди, в силу своїх властивостей, вона не нанесе, опіки можна отримати гарантовано. Не можна також дані вироби підносити близько до очей чи до інших вразливих частин тіла», – зазначив Здорик.

Обираємо продукцію

Рекомендувати конкретного виробника новорічної піротехніки неможливо. Єдине, що можна порадити – не купуйте дані засоби «на руках», тобто, на ринку. Всі, без винятку, згадані предмети, від бенгальського вогню до петард, повинні бути належним чином сертифіковані та мати інструкцію до використання. Вони мають зберігатися у належних умовах. Будь-яка сирість призводить до того, що піротехніка втрачає свої властивості.

Не залишайте дітей з піротехнікою

Хоча деякі з новорічних атрибутів є, беззаперечно, не надто небезпечними, рятувальники радять батькам не дозволяти своїм чадам використовувати будь-які з них без присутності дорослих.

Бенгальські вогні, хлопавки, салюти можна використовувати дітям тільки у присутності дорослих. Окремо варто зупинитися на петардах, димових шашках тощо. До цих предметів дітей бажано взагалі не допускати. Навіть якщо поряд знаходяться батьки.

Правила користування піротехнічними засобами

Крім бенгальських вогнів та хлопавок категорично забороняється використання піротехніки у домашніх умовах. Вищезгадані засоби вважаються найбільш безпечними.

Запалюйте бенгальські вогні якомога далі від легкозаймистих матеріалів. До останніх відносяться папір, ганчірки. Пожежу може спричинити навіть жаринка бенгальського вогню, яка потрапила на штору. Не варто забувати, що причиною пожежі може стати й ялинка, без якої Нового року просто не буває. Попри те, що власне деревина дуже легко горить, слід зважити, що сосна або ялинка мають у своїй структурі смолу, яка лише підсилює дію вогню. Тож, запалюючи бенгальські вогники відійдіть якнайдалі від ялинки, штор, ліжка чи дивану. Зайнятися може навіть килимове покриття.

Статистика надзвичайних випадків

На щастя, летальних випадків, пов'язаних із використанням новорічної піротехніки,  тогоріч зафіксовано не було. Разом із тим, щороку до лікарняних закладів Житомира нерідко звертаються батьки, чиї діти отримали опіки під час користування петардами. Дані звернення не є масовими, але вони мають місце.

«У новорічну ніч з 2012 на 2013 рік через дитячі ігри із новорічною піротехнікою згорів триповерховий котедж у місті Житомир. Хоча винуватців пожежі знайдено так і не було, всі ознаки вказували на те, що причиною пожежі стали саме новорічні атрибути», – зазначив Здорик.

У супермаркетах та на ринку феєрверків немає

Журналіст газети «20 хвилин» вирішила перевірити, які з піротехнічних засобів є на полицях супермаркетів та ринку, та за скільки можна придбати таке «новорічне легкозаймисте».

Здивувало те, що ні у супермаркетах, ні на ринку не знайшлося феєрверків. Або ще не настала їх пора (хоча інших новорічних витребеньок цілком вистачає), або ж дійсно переживають нині торгаші, щоб не заробити собі штраф.

А от бенгальських вогнів, хлопавок та гірлянд, як і завжди вдосталь. На полицях – жодного відчизняного виробника! Переважають назви німецькою мовою. Інтернет-магазини з продажу піротехніки дозволяють обрати салют вартістю від 100 до 10 000 гривень.

Зрозуміло, що більшість намагається влаштувати гучне новорічне свято з купою залпів феєрверків та при цьому не повністю «витрусити» гаманець. Проте, не слід забувати, що власна безпека – набагато важливіша одноденних розваг і для того, щоб вберегти від несподіваних наслідків себе та своїх близьких, до вибору піротехніки необхідно підійти з особливою уважністю!

Місце продажу

Найменування

Ціна

Супермаркет (на прикладі «Каравану»)

Хлопавка

від 65 коп. до 75 грн

 

Бенгальські вогні

від 5,96 грн

 

Гірлянди

від 34 грн до 664 грн

На ринку (на прикладі «Житнього»)

Хлопавка

від 1,50 грн

 

Бенгальські вогні

від 5 грн до 10 грн

 

Гірлянди

від 25 грн до 200 грн

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up