Електронний реєстр нерухомості: нові правила для власників квартир і будинків

Електронний реєстр нерухомості: нові правила для власників квартир і будинків
Нові правила реєстрації прав на нерухомість в Україні запрацювали на повну, після трьохрічного перехідного періоду. З нового року набрала чинності нова редакція закону «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень». Про головні зміни дізнавалися журналісти газети «20 хвилин».

За словами начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Житомирькій області Олени Піхулі реєстр нерухомості діє з 1 січня 2013 року. - Та починаючи з 1 січня 2016 буд-які стало простіше узаконити своє право додому, квартиру і іншу нерухому власність, - говорить Олена Володимирівна. – Якщо раніше державною реєстрацією  прав на нерухоме майно займались лише органи державної реєстрації, то тепер це можуть зробити органи місцевого самоврядування, нотаріуси. Варто зазначити, що передача буде відбуватись поступово. До 30 квітня цього року у райдержадміністраціях та містах обласного значення повинні запрацювати реєстраційні служби. Інші органи місцевого самоврядування: міські, сільські і селищні ради також можуть проводити реєстрації речових прав на нерухоме майн, але для цього вони повинні прийняти відповідне рішення.

Відтепер документом, підтверджуючим право власності на квартиру, є виписка з Єдиного держреєстру речових прав на нерухомість. Усі дані зберігаються в електронному вигляді. Та власникам квартир і будинків, документи яких були зареєстровані до 1 січня 2013 хвилюватись не варто, держава визнає раніше видані документи. Хоча  якщо до цієї дати будинок, квартира і так далі не міняли власника, то в реєстрі такого об'єкту немає. Власникам нерухомості, які не збираються її продавати, дарувати, заповідати, вносити зараз дані в реєстр не обов'язково.

- Серед змін які вже почали діяти – екстериторіальність, - продовжує Олена Піхуля. – Якщо раніше нерухоме майно потрібно було реєструвати за місцем знаходження, то тепер це можна зробити в межах області. Наприклад ви купили будинок у Зарічанах, то зареєструвати його зможете в Житомирі, чи Бердичеві.

Відео дня

Плата за термінову реєстрацію зміни права власності: якщо вона проводиться за 2 години становить 5 мінімальних зарплат (6890 гривень, раніше — безкоштовно), за добу — 2 мінімальних зарплати (2756 гривень), за дві доби - 1 мінімальну зарплату – (1378 гривень), а  якщо за 14 робочих днів - всього 137,8 гривень.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Alex Matytsin

    Ну пусть вводят свои реестры, которые и не понятны никому зачем делают. Мы будем и дальше покупать недвижимость http://dom.ria.com/ru/Каталог/Продажа/Дома/Область/Николаевская/Город/Николаев/ по нормальной цене, так как цены упали и пока есть такой момент выгодный - нужно его использовать.

  • Ольга Ивановна

    Да и то верно - просто не реально купить квартиру
  • Дмитрий Никитин

    Лучше б  просто цены опустили
  • Анонім

    Державний реєстр речових прав на нерухоме майно в Україні - є безумовно кроком прогресивним, але занадто заплутаним для пересічних громадян, багато тезок видає, багато неточної інформації. Трохи розібратися з ним помогла стаття: http://www.pravoconsult.com.ua/yak-shvidko-znajti-neruhomist-bud-kogo-v-reyestri-neruhomogo-majna А взагалі, ще сируватий ресурс!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up