Бердичівлянка з Нацгвардії розповіла, як брали Слов’янськ. Відео

Бердичівлянка з Нацгвардії розповіла, як брали Слов’янськ. Відео
24-річна бердичівлянка Настя Поліщук, яка служить у 2-му батальйоні Національної гвардії України, на кілька тижнів приїхала у відпустку додому.

Дівчина розповіла про те, як їй жилося на передовій, про ставлення місцевих мешканців до українських військових і про зачистку Слов'янська.

Стрілок-медсестра Настя згадує, як їхній розвідувальний взвод одним із перших увійшов у місто з боку Селезнівки.

«Наші блокпоспости були розміщені по кругу, по кордону Слов'янська. Ми зачистили зі своєї сторони, потім третій блокпост зі сторони Славкурорта зачищав і так далі. Ми вийшли. Перше, що зробили сепаратисти, вони підірвали міст. Там була одна-єдина переправа по тій дорозі, якою ми йшли. Ми багато часу втратили на відбудову переправи, ми з канатів зв'язували, попривозили дрова, які у нас були. В нас були важкі 30-кілограмові бронежилети, загружені патронами, магазинами, гранатами», - розповідає дівчина.

Відео дня

На передову Настя потрапила прямісінько з Майдану, де пробула три місяці з кінця листопада. Як тільки оголосили мобілізацію, вона записалася у Нацгвардію і з 2-м батальйоном рушила на Донеччину.

«Тиждень ми просиналися в болоті. У нас не було наметового містечка. Єдиний вихід саме на тому блокпосту - окопи. Або ми ще барикадувалися з пустих ящиків з-під боєкомплектів. Потім уже зампотил достав бетонні блоки, і ми викопали ями, обклали мішками з землею і піском, а наверх поклали ці бетонні плити. В таких умовах ми жили півтора місяця. Були обстріли мінометні по 6-8 разів на день, тривалістю хвилин 40. Осколки сантиметрів по 30 і дуже гострі. Вони спокійно могли, якщо летіли в область шиї, відрізати голову людині», - розказує Настя.

Одним з перших бойових завдань їхнього розвідувального взводу став порятунок багатодітної родини, яку бойовики не випускали зі Слов'янська. За словами дівчини, щоб виїхати з міста, треба було заплатити по тисячі доларів з людини. Сім'я з восьми чоловік не могла собі цього дозволити, і нацгвардійці прийшли на допомогу. Вони вивезли сім'ю посеред ночі і доправили в безпечне місце.

Вдячні люди за кілька днів привезли у табір насос і порадили, де викопати криницю. Після цього нацгвардійцям більше не довелося пити дощову воду. Місцеві мешканці допомагали українським військовим, чим могли. Звісно, були й такі, що казали: «живіть там на своїй центральній Україні, а ми в Росію хочемо», але більшість допомагала. Вони самі малювали карти і вказували, де стоять сепаратисти.

В основному харчі, воду та інші необхідні речі їм привозили волонтери. За словами дівчини, у самому Слов'янську дістати їжу було дуже важко, тому військові ділилися з місцевими. Коли ж дізналися про ротацію, всі продукти роздали людям.

Вже скоро Настя зі своїми побратимами знову вирушить на Схід. Цього разу - на Луганщину. Дівчина просить у всіх небайдужих допомогти її батальйону фінансово, щоб закупити форму і необхідну оптику. Допомогу можна передати через їхнього офіційного представника у Києві - Світлану Слюсаренко. Її телефон: (063) 329-20-65.

За матеріалами Житомир.info.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up