Нові програми початкової школи : менше теорії, більше музики, творчості та фізичної активності

Нові програми початкової школи : менше теорії, більше музики, творчості та фізичної активності

У Міністерстві освіти і науки України вирішили оновити навчальні програми початкової школи.

 

Журналісти газети «20 хвилин» детально дізналися, які зміни чекають у новій програмі з фізичного виховання, трудового навчання,  образотворчого мистецтва, музичного мистецтва та інтегрованого курсу «Мистецтво».

«Є низка спільних змін, які торкнуться всіх предметів: в оновлених програмах буде забраний обов’язковий розподіл кількості годин на кожну тему. Вчитель зможе вирішувати сам, скільки часу якій темі приділити. Також в усіх вищеназваних предметах була значна частина важкої та непотрібної дітям теорії, яку програма вимагала не тільки вивчати, а й перевіряти знання учнів: музичні терміни, точні визначення художніх жанрів», – повідомила радник Міністра освіти і науки Іванна Коберник.

Заступник міністра Павло Хобзей  розповів, що підтримує ці зміни : «Діти 6-9 років мають малювати, творити й рухатися, а не заучувати на вказаних предметах теоретичні знання».

Відео дня

Скажемо «так» активному відпочинку на фізкультурі!

Суттєві зміни відбудуться в програмі з фізичного виховання: з обов’язкового списку вилучать лижі та ковзани, передбачені програмою, танцювальні кроки замінять на рухи ритмічної гімнастики та імпровізаційні вправи, буде рекомендована дихальна гімнастика,  додадуть більше сучасних ігор у розділ «Активний відпочинок», вилучать ігри, що не відповідають віку та можуть травмувати дітей.

Більше свободи вчителю та батькам  на уроках трудового навчання

У програмі з трудового навчання передбачено більшу свободу вчителя у виборі тем і матеріалів для роботи.  Мають забрати теми, які вимагали не тільки додаткових витрат батьків, а й матеріалів, які буває складно придбати (наприклад, плетіння виробів з дроту чи бісероплетіння).

«Ці теми не будуть заборонені, але перестануть бути обов’язковими. Вчитель з батьками зможе вирішити, які саме проекти реалізовуватимуться на уроках трудового навчання», – повідомила головний спеціаліст відділу середньої освіти Алевтина Лотоцька.

З Мистецтва заберуть частину тем з радянських часів

Схвальні відгуки під час другого етапу обговорення отримали зміни, які були запропоновані щодо програми з Мистецтва. Забрано частину тем, які залишилися з радянських часів, натомість запропоновано додати  розгляд  місцевих художників та музикантів. У програмі з образотворчого мистецтва запропоновано спростити мову викладу, розширити можливості вчителя обирати теми, зробити уроки такими, щоб діти не вчили теорію жанрів і видів мистецтва, а отримували задоволення від творчості та розвивали внутрішню мотивацію.

Більше української музики

Чинна програма з музичного мистецтва була особливо переповнена теорією, складною і зайвою навіть для професійних музикантів.  Вилучили надмірну категоризацію та термінологію на кшталт, «зерно інтонації». Вилучено велику кількість творів радянського періоду та ідеології, багато російських народних пісень. Також запропоновано надати можливість вчителю на свій розсуд обирати 50% музичних творів, а не 10%, як було раніше.

Всі перераховані програми були опрацьовані  спільно з науковими консультантами Національної академії педагогічних наук, крім програми з фізичної культури.

Батьки та вчителі готові прийняти нові програми

Більшість вчителів початкової школи підтримують рішення щодо оновлення навчальних програм. Їм імпонує нова програма з фізичного виховання, яка стане набагато кращою, бо не всі школи мають спортивне спорядження для повноцінного проведення уроку, наприклад лижі. Також раніше у програмі було плавання. Зрозуміло, що басейну не було, особливо у сільських школах, скаржаться вони.

«Мені дуже подобаються зміни стосовно уроків трудового навчання, особливо стосовно приладдя, яке було необхідне до уроку, що викликало справжній хаос, як у батьків, так і в дітей: де його знайти, скільки потрібно, який колір. А головне: не всі батьки мають змогу забезпечити свою дитину так, як би хотілось, – ділиться Людмила Миколаївна. – А щодо годин, то вони і раніше були чудово розподілені, думаю, що всі, як і раніше, будуть працювати за старим шаблоном».

Батьків також схвалюють такі зміни. Діти втомлюються, не завжди встигають «хапати» нові знання, а вчителі частіше не чують цих переживань та діють згідно із встановленими стандартами. Початкова школа повинна найперше розвинути бажання вчитися, допомогти дитині полюбити навчання, а вже потім давати знання, які також не можуть подаватися як абстрактна інформація про щось незрозуміле.  Матеріал має бути яскравим, дотепним, ігровим, часто навіть провокативним. Тоді й цікавість дітей не дріматиме.

«Я в школі говорив про проблеми моєї дитини вчительці, коли донька була в першому і другому класі. Не сприймала, не розуміла. Довелося перевести дитину до паралельного класу. Сподіваюся, що тепер дійсно творчим вчителям, які розуміють психологію дитини, дещо “розв’яжуть руки”», поділився думкою житомирянин Олександр.

Додамо, що розвантаження та оновлення програм відбувається у відповідності до чинного Державного стандарту початкової освіти. Програми будуть затверджені Колегією МОН 4 серпня, обговорені на вчительських конференціях і запроваджені в школах вже з 1 вересня 2016 року, зазначила Міністр освіти і науки.

Гриневич нагадала, що розвантаження і оновлення програм було здійснено спільно з відкритою платформою EdEra, на якій всі вони були виставлені для публічного обговорення і коментування. Понад 4000 тисячі коментаторів залишили понад 8000 пропозицій, більшість з них – від учителів-практиків.

Також за дорученням Міністра освіти і науки до 1 вересня будуть внесені суттєві зміни до критеріїв оцінювання та визначені орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів, а також будуть надані відповідні методичні рекомендації.

Марина Михальчук
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up