У Житомирі до Дня незалежності відкрили виставку архівних документів

У Житомирі до Дня незалежності відкрили виставку архівних документів
У вівторок, 19 серпня, з нагоди Дня незалежності України на третьому поверсі облдержадміністрації відбулося відкриття тематичної стендової виставки документів і періодичних видань. Вона відтворює панораму подій, які передували здобуттю нашим народом державної незалежності. Нагадаємо, що днем раніше ця експозиція також була представлена й у Державному архіві Житомирської області.

Відкриваючи виставку в приміщенні обласної ради та облдержадміністрації, директор Державного архіву Житомирської області Станіслав Синицький зазначив:

«Усі офіційні документи, що засвідчують період державотворення в України 1917–1920 та 1922 років включно, видалися Центральною Радою. Нині їх зберігають у відповідних музеях міста Києва. Тому на цій стендовій виставці ми представляємо, зокрема, копії сторінок із газетними матеріалами та окремих рішень органів виконавчої влади на місцях».

Виставка умовно поділена на кілька періодів, які представлені на трьох стендах. Так, перший із них присвячений періоду відродження національної Української держави (1917-1920 роки). Його наповнюють копії чотирьох універсалів Української Центральної Ради, положення про грошову одиницю незалежної України, про державні символіку та мову.

Відео дня

Центральне місце експозиції займають Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року та Постанова Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року № 2143-ХІІ «Про День незалежності України».

На третьому стенді розміщені копії публікацій у виданнях «Народна Воля», «Волынсике народне известия», «Радянська Житомирщина», «Вісник Волинського губернського комісара», «Волынская Заря», «Радянська Україна», «Житомирщина», «Голос України», «Урядовий кур’єр» і «Віче». Адже на шпальтах цих газет протягом 1917–2014 років виходили друком матеріали про здобуття Україною незалежності та її становлення. Зокрема у статтях «Чорний вівторок», «Сам не знаю, де погину…» та «З початку збройного протистояння на сході України вже загинули 20 житомирських десантників» (список станом на 01.07.2014 р.) відображені події Революції Гідності 2013-2014 років, проведення АТО на сході держави та подаються імена загиблих борців за незалежність України у наші дні.

При цьому, продовжуючи знайомити присутніх із виставкою, директор Державного архіву Житомирської області розповів, що їхній колега добровільно долучився до проведення антитерористичної операції на сході України.

«Учора наш колектив проводжав співробітника – головного спеціаліста сектору організації та координації архівної справи Руслана Кондратюка. Він як доброволець братиме участь у проведенні АТО. Руслан Юрійович – найкращий архівіст і краєзнавець Державного архіву Житомирської області. Ми слідкуватимемо за перебуванням нашого колеги на сході України і будемо всіляко його підтримувати», – повідомив Станіслав Синицький.

Начальник відділу інформації та використання архівних матеріалів Державного архіву Житомирської області Галина Гуменюк зазначила, що на сайті їхньої установи – www.archive.zt.ua – наразі функціонує аналогічна онлайн-виставка. До неї також входять цифрові копії документів, які наразі зберігаються в архівах інших міст України.

А житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький, зі свого боку, відзначив, що у перший період боротьби України за незалежність Житомир став одним із центрів цього процесу державотворення. Зокрема він наголосив, що саме в нашому обласному центрі малою радою було прийнято Закон «Про введення гривні в обіг в Український Народній Республіці». Ця доленосна подія відбулася 1 березня 1918 року під керівництвом Михайла Грушевського. Крім того, банкноти національної грошової одиниці спочатку теж друкувалися на Житомирщині – у місті Коростені.

За повідомленням прес-служби Житомирської облдержадміністрації.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up