У Житомирі діє виставка присвячена Першій світовій війні

У Житомирі діє виставка присвячена Першій світовій війні
У понеділок, 28-го липня, у Державному архіві Житомирської області відкрилася виставка документів «До 100-річчя початку Першої світової війни 1914-1918 років».

У війні, що змінила політичну карту Європи, загинуло близько десяти мільйонів осіб, поранення отримали двадцять мільйонів людей. Значну частину з них складали українці російської та австрійської армій, які поклали свої життя у протистоянні двох імперій.

Репрезентував виставку головний спеціаліст сектору організації та координації архівної справи Руслан Кондратюк. Експозиція поділена на 4 розділи, в яких представлені архівні джерела, газетний фонд, унікальні світлини, карти, альбоми та літературні видання.

Документи висвітлюють як перебіг подій на фронті, так і життя у прифронтовій смузі та в тилу. Значну увагу приділено благодійності державних, громадських установ, приватних осіб, які виявляли бажання допомогти пораненим, сім’ям мобілізованих, біженцям з окупованих територій. Так, серед експонатів можна знайти прохання директора Житомирського музичного училища та власника чайного магазину у Житомирі про дозвіл на влаштування за власний кошт лікарняних ліжок та утримання поранених. На виставці представлені також пенсійні справи про виплату пенсій вдовам загиблих солдат і інвалідам війни із зазначенням подробиць – де, коли і за яких обставин загинув боєць.

Відео дня

У місцевих газетах того часу «Волынь», «Волынские губернские ведомости» та інших публікувалися поіменні списки загиблих. На виставці представлені списки загиблих, поранених та зниклих безвісти воїнів, уродженців Волині. Серед унікальних експонатів - реальна похоронка, яку отримали рідні загиблого піхотинця з Волині. Є фотографії могил російських солдатів, що загинули на Галичині. Під час війни був створений спеціальний військово-санітарний загін, котьрий ставив хрести і обліковував такі могили навіть у самий розпал війни. Можна ознайомитися з документами, що свідчать про поважне ставлення до ворогів, зокрема наказ про належний облік могил австрійських і німецьких солдатів.

Цікавими історичними довідками поділилися з присутніми на відкритті виставки також житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький і відповідальний секретар редколегії обласної книги «Реабілітовані історією. Житомирська область» Євген Тіміряєв.

Виставка у Державному архіві Житомирської області діятиме до 8 серпня.

За повідомленням прес-служби Житомирської облдержадміністрації.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up